Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Péče s puncem vitality: Vitamin D a vitamin K ví, jak na to

Publikováno: 6.5.2020
Péče s puncem vitality: Vitamin D a vitamin K ví, jak na to

Veronika Vágnerová

Redaktorka

Více o autorovi

Vitaminy jsou pro fungování našeho těla nezbytné. Aktivně se účastní mnoha procesů, zodpovídají za růst, zdraví, energii a celkovou vitalitu. Někdy také spolupracují mezi sebou a tvoří kombinace, kde jeden vitamin podporuje účinek druhého. Například vitamin K2 tvoří dvojici s D3 a společně zajišťují zdravé srdce, pružné cévy a silné kosti. Vitamin D3 je také klíčovým prvkem pro vytvoření silné imunity.

Silné srdce, čisté cévy

Oba vitaminy plní samostatně celou řadu funkcí. Bez dostatečného příjmu déčka i káčka dochází k neřízenému pohybu vápníku po těle. „Vitamin D se společně s vitaminem K2 podílí na efektivním vstřebávání a ukládání vápníku do kostí a zubů, který se jinak může ukládat v cévních stěnách a měkkých tkáních a výrazně zvyšovat riziko aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob,“ vysvětluje MUDr. Jana Čepová, primářka Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie FN Motol. Tato vzájemná harmonie je důležitá zejména pro lidi, kteří trpí kardiovaskulárními potížemi nebo je mají v rodinné anamnéze. Nedostatek vitaminů K2 a D3 může vést ke kalcifikaci cév, tepen a k následné mrtvici či infarktu.

Vitamin D: Pevné kosti

Přebytek vápníku v měkkých tkání znamená jeho úbytek v kostech a zubech. Člověk, který ve stravě přijímá nebo doplňuje vápník a nesleduje svoje hodnoty, které vykazuje vitamin D a vitamin K, může i tak trpět osteoporózou, artrózou a častými zlomeninami. Výrazně ohrožené jsou ženy po přechodu a také senioři, kteří už vlivem vyššího věku trpí špatným vstřebáváním živin z potravy. Samostatnou kapitolu tvoří lidé, kteří ze zdravotních důvodů nebo z vlastního přesvědčení vynechávají mléčné a živočišné produkty, které mohou být zdrojem všech prvků.

Vydejte se vstříc paprskům

Vitamin K2 a D3 jsou jedny z vitaminů, které je velmi obtížné získat dnešním způsobem života.

Primárním zdrojem pro vitamin D je z 90 % UVB záření ze slunce. Jeho dopad na zem závisí na tom, kde na Zemi se nacházíte. Jinak dopadají paprsky v zimě, jinak v létě, odlišnou situaci zažívají Švédové oproti Afričanům. Do oblasti našeho území dopadá UVB záření od poloviny dubna do přibližně poloviny září. V krajních měsících jde ale pouze o přibližně hodinu kolem poledne, kdy je sluníčko vysoko nad horizontem.

V následujících měsících se časový rozptyl zvětšuje, vrcholná fáze probíhá v červnu a červenci a od srpna se možnost získat déčko z paprsků zase ztenčuje. V dalších měsících je záření UVB vzhledem k velmi nízkému úhlu slunce nad obzorem pohlceno ozónovou vrstvou či se od ní odráží. UVA záření je naopak k dispozici celý rok, proto se můžete opálit i v lednu na horách. Zatímco v dřívějších dobách lidé pracovali více venku a důsledky nedostatku vitaminu D nemuseli vůbec řešit, moderní doba přesunula práci do kanceláří. Cestou do práce nebo z ní je možné se díky slunci opálit, ne získat vitamin D.

Vitamin D a imunita

Dostatečný přísun vitaminu D je klíčový pro posilování imunity. Déčko je v jakési první obranné linii a pomáhá v boji před napadením. Jeho úkol je aktivovat bílé krvinky, konkrétně zabijácké NK buňky (natural killers), jejichž hlavní náplní je obrana proti virovým a bakteriálním infekcím. „Nedostatek vitaminu D je od zimy problémem i zdravých lidí. Zjistilo se, že téměř 60 % populace všech věkových skupin trpí deficitem, z toho polovina je na extrémně nízké úrovni,“ varuje doc. RNDr. Eva Račanská, CSc. z Farmaceutické fakulty UK v Bratislavě. Při imunologických vyšetřeních se zjistilo, že lidé s nedostatkem déčka v krvi, mají menší počet buněk imunitního systému a jsou častěji nemocní a unavení.

Kde najdeme vitamin K?

Obdobná situace je i se získáváním vitaminu K2. Výrazným zdrojem jsou fermentované boby natto a sýry gouda, čedar a měkký brie. Zdrojem může být i husí maso a husí játra i maso a produkty jiných domácích zvířat. Musí se ale jednat o zvířata z volného chovu a farem. Vitamin K2 je výsledkem sežrané vojtěšky a dalších rostlin z louky, které dokáží střevní bakterie zvířat přetvořit právě na vitamin K. Maso zvířat, která svůj život stráví v kleci na zrní a krmných směsech, tolik vitaminu K2 neobsahuje. U vitaminu K by si však měli dát pozor jedinci, kteří berou léky na ředění krve.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Štítky článku

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)