Nemocí, které se trefně přezdívá „tichý zloděj kostí“, trpí každá třetí žena a každý pátý muž ve věku nad 50 let.
Postižené kosti ztrácejí své důležité vlastnosti – pevnost a pružnost. Proto pak může docházet ke snadnému vzniku vážných zlomenin a dalším komplikacím. Osteoporóza je velmi záludná i tím, že mnohdy až desítky let probíhá zcela bez příznaků. Hlavní příčinou této nemoci je nedostatek vápníku ve stravě. Největší riziko přitom hrozí ženám v období přechodu, a to kvůli výrazně nižší produkci pohlavních hormonů estrogenů, které řídnutí kostí dokážou zpomalit.
Osteoporózu lze léčit v zásadě dvojím způsobem – potlačovat odbourávání kostí nebo podporovat novou tvorbu kostní hmoty. Komplexní léčba osteoporózy se zaměřuje na vhodnou stravu, cvičení a bezpečnost, aby se předešlo pádům, které mohou vyústit v komplikované zlomeniny. Nezbytnou součástí každé léčby je také podávání vápníku a vitaminu D.
Vápník je nejdůležitější stavební prvek našich kostí. V těle dospělého člověka je ho asi jeden kilogram a 99 procent z tohoto množství je uloženo právě v kostech. Tento minerál je však nezbytný i pro mnoho dalších funkcí, jako je regulace srdečního tepu, vedení nervových impulzů nebo srážlivost krve. Vápník, který ztrácíme každý den potem, močí a stolicí, je třeba nahrazovat prostřednictvím stravy. Doporučený příjem pro dospělé nad 50 let činí 1200–1500 mg denně. Pokud náš běžný jídelníček neobsahuje dostatečné množství vápníku, tělo si ho bere z kostí, které se pak stávají stále křehčími a náchylnějšími k různým úrazům.
Rozdělte si celkové denní množství jídla do několika menších dávek. Větší část pokrmů s vyšším obsahem vápníku konzumujte v odpoledních a večerních hodinách, protože vápník se nejlépe vstřebává v noci. Jeho vstřebávání podporuje také kyselé prostředí. Do jídelníčku proto zařaďte kyselejší potraviny (ovocné šťávy a mošty, kyselé zeleninové saláty apod.). Vynechte naopak pokrmy obsahující kyselinu šťavelovou (špenát, rybíz, angrešt, rebarbora) a potraviny s vyšším obsahem hrubé vlákniny (otruby, celozrnné mouky, chléb graham atd.). Omezte alkohol, kávu a nápoje obsahující kofein. A pokud možno skoncujte s kouřením.
Jestliže na 3 a více otázek odpovíte ANO, zkuste se zamyslet se nad svým každodenním příjmem vápníku a dalších důležitých prvků a případně zvažte konzultaci s lékařem.