Tajemství vápníku aneb co můžeme udělat pro své kosti?

Tajemství vápníku aneb co můžeme udělat pro své kosti?

Máte sedavé zaměstnání? Vypijete denně víc než tři šálky kávy, které občas „vylepšíte“ cigaretkou? Nebo jste nedávno oslavila padesátku? Pak se klidně může stát , že vás zaskočí nečekaný úraz nebo fraktura způsobená osteoporózou...

Nemocí, které se trefně přezdívá „tichý zloděj kostí“, trpí každá třetí žena a každý pátý muž ve věku nad 50 let. 

Postižené kosti ztrácejí své důležité vlastnosti – pevnost a pružnost. Proto pak může docházet ke snadnému vzniku vážných zlomenin a dalším komplikacím. Osteoporóza je velmi záludná i tím, že mnohdy až desítky let probíhá zcela bez příznaků. Hlavní příčinou této nemoci je nedostatek vápníku ve stravě. Největší riziko přitom hrozí ženám v období přechodu, a to kvůli výrazně nižší produkci pohlavních hormonů estrogenů, které řídnutí kostí dokážou zpomalit.

Bez vápníku to nejde

Osteoporózu lze léčit v zásadě dvojím způsobem – potlačovat odbourávání kostí nebo podporovat novou tvorbu kostní hmoty. Komplexní léčba osteoporózy se zaměřuje na vhodnou stravu, cvičení a bezpečnost, aby se předešlo pádům, které mohou vyústit v komplikované zlomeniny. Nezbytnou součástí každé léčby je také podávání vápníku a vitaminu D.

V nouzi tělo „sáhne do kostí“

Vápník je nejdůležitější stavební prvek našich kostí. V těle dospělého člověka je ho asi jeden kilogram a 99 procent z tohoto množství je uloženo právě v kostech. Tento minerál je však nezbytný i pro mnoho dalších funkcí, jako je regulace srdečního tepu, vedení nervových impulzů nebo srážlivost krve. Vápník, který ztrácíme každý den potem, močí a stolicí, je třeba nahrazovat prostřednictvím stravy. Doporučený příjem pro dospělé nad 50 let činí 1200–1500 mg denně. Pokud náš běžný jídelníček neobsahuje dostatečné množství vápníku, tělo si ho bere z  kostí, které se pak stávají stále křehčími a náchylnějšími k různým úrazům.

Doporučená dietní opatření

Rozdělte si celkové denní množství jídla do několika menších dávek.  Větší část pokrmů s vyšším obsahem vápníku konzumujte v odpoledních a večerních hodinách, protože vápník se nejlépe vstřebává v noci. Jeho vstřebávání podporuje také kyselé prostředí. Do jídelníčku proto zařaďte kyselejší potraviny (ovocné šťávy a mošty, kyselé zeleninové saláty apod.). Vynechte naopak pokrmy obsahující kyselinu šťavelovou (špenát, rybíz, angrešt, rebarbora) a potraviny s vyšším obsahem hrubé vlákniny (otruby, celozrnné mouky, chléb graham atd.). Omezte alkohol, kávu a nápoje obsahující kofein. A pokud možno skoncujte s kouřením.

Potraviny bohaté na vápník (množství vápníku ve 100 g)

  • Hermelín – 157 mg
  • Sardinky v oleji  – 354 mg
  • Mandle  – 240 mg 
  • Sojové boby – 260 mg
  • Mák – 1400 mg
  • Niva – 634 mg
  • Tvaroh měkký tučný – 366 mg
  • Sušené fíky – 193 mg
  • Jogurt bílý – 180 mg
  • Květák – 205 mg
  • Lískové ořechy – 140 mg
  • Kakao – 136 mg
  • Losos – 91 mg (obsahuje navíc velice prospěšný vitamín D a Omega 3 mastné kyseliny)

Hrozí vám osteoporóza?

Otestujte se!

Jestliže na 3 a více otázek odpovíte ANO, zkuste se zamyslet se nad svým každodenním příjmem vápníku a dalších důležitých prvků a případně zvažte konzultaci s lékařem.

  • Utrpěl/a jste někdy i po malém úrazu zlomeninu?
  • Užíváte dlouhodobě kortikoidy?
  • Máte štíhlou, nebo malou postavu?
  • Vynechala vám někdy menstruace na dobu delší než půl roku?
  • Byl/a jste někdy v životě upoután/a alespoň na několik týdnů na lůžko (úraz, nemoc)?
  • Strávíte denně na čerstvém vzduchu méně než 1 hodinu?
  • Děláte nějakou pravidelnou pohybovou aktivitu méně než 2krát týdně?
  • Kouříte pravidelnně?
  • Vypijete více než 3 šálky kávy denně?
  • Vypijete denně méně než 0,5 l mléka nebo sníte méně než 100 g polotučného sýra?

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1