(Ne)obyčejné ovoce: Jablka a hrušky

(Ne)obyčejné ovoce: Jablka a hrušky

Můžete mít rádi všelijaké exotické ovoce, přesto byste neměli přehlížet to, co přirozeně roste v našich luzích a hájích. V tomto případě tedy spíše v sadech. Tradiční české podzimní ovoce může působit všedně, uvnitř se však skrývá řada cenných látek podporujících zdraví. Jablka i hrušky jsou skvělým zdrojem vlákniny, vitaminů skupiny B, betakarotenu a draslíku.

Britové mají takové přísloví: „One apple a day keeps the doctor away“ (volně přeloženo – jablko denně a nepotřebujete doktora). Toto na první pohled obyčejné ovoce v sobě skrývá více, než se zdá. Například je bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, betakarotenu i vitaminu C. V jablkách najdete i fosfor či draslík, který upravuje hodnoty krevního tlaku, a antioxidanty, které nás chrání před nežádoucími vlivy. Hrušky jsou navíc i dobrým zdrojem mědi a manganu. 

Půlka jablka na podporu trávení

Jablka, zejména ta z domácích sadů, podporují trávení. Půlka jablíčka po těžkém jídle, kdy vás tíží plný žaludek a střeva, pomůže slehnout. Naše kultura sice velí zapít hlavní chod pivem, nicméně jablko může mít v tomto ohledu podobný účinek. Díky tomu, že obsahují jednoduché sacharidy – fruktózu, si odbydete rovnou i sladkou tečku.

Pomáhají s redukcí váhy

I přes přirozený obsah cukru, pomáhají se snižováním hladiny krevního cukru (glukózy). Je to díky vysokému podílu vlákniny a antioxidantům zejména ve slupce, které zpomalují trávení. Hladina krevního cukru tolik nevystřelí a nemáte potom tak silné záchvaty chutí na sladkosti. Až vás bude honit mlsná, sáhněte místo po čokoládě po kousku jablka nebo po hrušce. I ta díky vláknině a fruktóze ve slupce zahání chutě na sladké a je dobrým přítelem nejen diabetiků. S nadsázkou se dá říci, že jablka i hrušky pomáhají hubnout. Samozřejmě s ohledem na kalorický příjem z celého dne.  Pár jablek a hrušek tukové zásoby zázrakem nerozpustí.

Jak skladovat jablka a hrušky?

Máte-li pro uskladnění dobré podmínky, vydrží vám ovoce až do jara. Nejlepší je sklep či jiná tmavá, větraná místnost s vyšší vlhkostí vzduchu s teplotou kolem 5 stupňů. Posloužit může i garáž nebo chladnější místo v paneláku, kde vlhkost můžete zvýšit nádobami s vodou. Ovoce můžete skladovat i na balkoně, místo přepravky ale raději sáhněte po krabici z polystyrenu, který dokáže částečně izolovat okolní teplotu.

Pamatujte, že každá odrůda je nejchutnější v jinou část roku. Podle toho skládejte přepravky na sebe, ať se později zbytečně nenadřete s přehazováním. Bedýnky nebo přepravky používejte raději velké a mělké, aby ovoce nebylo v několika vrstvách. Lépe uvidíte, když se některé začne kazit. Odborníci také radí pokládat jablka stopkou dolů.

Jak v obchodech vybírat jablka a hrušky?

Pokud nemáte možnost vlastního pěstování a skladování ovoce, porozhlédněte se po tom tuzemském v obchodech. Náročnost pěstování stanovená českými normami a metodami, vyzdvihuje v mnohých aspektech české ovoce nad dovážené. Výběrem tuzemského ovoce také podporujete rozvoj sadů a šetříte životní prostředí, které zatěžuje kamionová doprava. A jak poznat kvalitní jablko nebo hrušku? Kvalitní ovoce hezky voní, není potlučené, slupka je pevná a bez zbytečných skvrn. Na bedně nebo přepravce je uvedená země původu ovoce a někdy i jméno pěstitele.

A co si z jablek a hrušek připravit?

Jablečný kulatý koláč podle mycookingdiary.cz

Na křehké těsto:

  • 300 g celozrnné žitné nebo hladké mouky
  • 200 g studeného másla
  • 50 ml mléka
  • špetka soli

Na náplň:

  • 1 kg jablek
  • 80 g třtinového cukru (podle kyselosti jablek)
  • 1 vrchovatá lžička skořice
  • 60 g rozinek
  • 1 vejce na potření těsta

+ pečící papír, potravinová fólie, kulatá forma o průměru 29 cm

Postup: Ingredience na těsto smíchejte dohromady a zpracujte v tuhé, ale hladké těsto. Zabalte do fólie a dejte na hodinku do lednice. Mezitím zbavte jablka jádřince a rozkrájejte na tenké plátky, případně nastrouhejte.

Odležené těsto vyndejte z lednice, rozdělte na dvě části a jednu vyválejte na pečicím papíře do kulaté placky větší než je dortová forma. Těsto přeneste do formy a upravte prsty tak, aby bylo ve všech místech stejně tlusté.

V misce potom smíchejte cukr a skořici a posypte těsto asi třetinou této směsi. Na ní dejte třetinu jablek, třetinu rozinek a takto pokračujte dál. Nahoru dejte druhou půlku těsta vyválenou zase na placku. Můžete i z druhé půlky těsta vyválet tři dlouhé hady a uplést z nich copánek, který dáte po obvodu formy nebo jen do mřížky. Fantazii se meze nekladou. Závěrem potřete vajíčkem a pečte asi hodinku na 150 °C dozlatova.

Rychlý hruškový koláč podle Prima Fresh

 Ingredience:

  •  3 velmi měkké hrušky
  • 3 vajíčka
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 90 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • moučkový cukr na posyp

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. V jedné míse utřete vejce s cukrem do pěny a přidejte máslo. Do druhé dejte mouku, škrob a prášek do pečiva. Zatím nemíchejte dohromady. Hrušky omyjte, zbavte jadřince a pokrájejte na slabé plátky. Až to budete mít hotové a zároveň vysypanou a vymazanou dortovou formu (případně použijte pečicí papír) spojte pomalu obsah obou misek. Vlijte do formy a poklaďte plátky hrušek přes sebe. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut. Koláč nechte vychladnout, ozdobte cukrem nebo šlehačkou.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1