Zdravá prsa. Mějte je pod kontrolou

Zdravá prsa. Mějte je pod kontrolou

Každý rok zaznamenají lékaři kolem šesti tisíc nově diagnostikovaných rakovin prsu. Zatímco po čtyřicítce jde o každou 20. ženu, po čtyřiceti pěti už je to každá 12. a po šedesátce každá 8. Většina případů končí dobře a pacientky dál žijí spokojeně s oběma prsy. Jiné se musí smířit s amputací ňadra a v některých rodinách může mít karcinom prsu i fatální následky. Jednou z cest, jak snížit riziko nebezpečí, je důkladné samovyšetření prsů a po 45. roce pravidelná kontrola na mamografu.

Zhoubné nádory obecně představují čtvrtinu všech úmrtí v ČR a rakovina prsu je u žen na druhém místě, proto se vyplatí věnovat prsům péči a pozornost. V počátečním stádiu má totiž nádor jen asi půl centimetru, což sebelepším prohmatáváním nenajdete. Pokud se na to přijde takto v počátku, má žena skoro stoprocentní šanci na úspěch. V druhém stádiu se nádor rozroste na dva až tři centimetry a pravděpodobnost klesá, stále je to ale nad 90 %. Hmatatelný je nádor až od třetího stádia dál, kde se šance pohybují okolo 70 % a níž, podle velikosti nádoru.

Po 45. roce mamograf zdarma

Právě proto je důležité chodit na mamografická vyšetření, aby se rakovina prsu mohla odhalit co nejdříve. Naštěstí je Česká republika jednou z mála zemí, kde má každá žena nad 45 let nárok na preventivní vyšetření v rámci mamografického screeningu jednou za dva roky a vše je hrazené zdravotní pojišťovnou. Celá návštěva trvá do půl hodinky a vyšetření spočívá v tom, že vám každé ňadro zvlášť dají do mamografu a trochu stlačí, aby se naskenovala celá tkáň ze všech stran. Díky pravidelným návštěvám mohou lékaři porovnávat dřívější a nové scany tkáně a pozorovat rozdíly.

Ultrazvuk nezachytí počátky

Mimo hrazené mamografické screeningy se můžete objednat na extra mamograf nebo ultrazvuk do mamografického centra, kde jsou vybaveni na detailní zkoumání prsní tkáně. Obě vyšetření probíhají na základě doporučení gynekologa nebo praktického lékaře. Zde už to není zadarmo, ale můžete za jednu takovou prohlídku zaplatit 500 – 1 000 Kč. Ultrazvuk je sice levnější, ale v mnoha případech nedokáže zachytit některé typy časných stádií nádorového onemocnění, protože nevidí tak hluboko. Je proto vhodnější pro mladší ženy s příznaky onemocnění prsu, kde je riziko onemocnění malé. Po čtyřicítce se zpravidla ženám doporučuje mamografie a ultrazvuk je jen jako doplněk. Za jedno mamografické vyšetření nad rámec zaplatíte kolem 1 000 Kč, ale máte větší jistotu, že se onemocnění odhalí včas.

Samovyšetřením můžete podchytit rakovinu prsu

Kromě prohlídek v akreditovaných mamografických centrech by si každá žena pravidelně co měsíc měla udělat samovyšetření důkladným prohmatáním obou ňader. Může tak přispět k odhalení případného nádoru, a s pomocí lékařů pak zahájit léčbu. Podle situace někdy doktoři prsní tkáň chirurgicky odstraní částečně, někdy celou. V jiných případech může nastoupit radioterapie a chemoterapie. Možnosti dnešní inovativní medicíny jsou díky individualizované léčbě opravdu široké.

Sáhněte si na prsa

Samovyšetření je podle Loono (týmu mladých mediků, kteří se věnují osvětě rakoviny prsu a dalším nemocem) nejlepší provádět každý měsíc, a to pátý až desátý den od začátku menstruace. Pokud nemenstruujete, pak si zvolte libovolný den v měsíci. Svoje ňadra zkoumejte pohmatem od klíční kosti k podpaží a k podprsenkové rýze vždy opačnou rukou. Nebojte se prohmatat na povrchu i v hloubce. Všímejte si i výtoku z bradavek, změny tvaru bradavek, změny kůže a tvaru či velikosti prsu.

Pro lepší představu, jak při takovém samovyšetření správně postupovat, doporučujeme zhlédnout následující videonávod: https://www.youtube.com/watch?v=7FH36-DXeoc&t=1s

Takové samovyšetření může samozřejmě odhalit jen banální tukovou bulku, ale právě i rozrůstající se karcinom. V každém případě se nestresujte předem, nepanikařte. Pokud „něco“ objevíte, kontaktujte svého gynekologa, který vás pošle na odborné vyšetření.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1