Inovativní léčba u rakoviny prsu a prostaty

Inovativní léčba u rakoviny prsu a prostaty

Nejčastějším onkologickým onemocněním u žen je rakovina prsu a u mužů rakovina prostaty. Každoročně si tuto diagnózu vyslechne téměř 15 tisíc osob, z toho 7 tisíc připadá na rakovinu prsu a 8 tisíc na rakovinu prostaty. Díky osvětě, moderním postupům i inovativní léčbě se zvyšuje šance na plné uzdravení a zároveň se udržuje také vysoká kvalita života, a to i u pacientů s těžším průběhem a metastázemi.

Prevence je základ!

Základem úspěšné léčby je včasná diagnóza, proto bychom měli být pozorní k projevům svého těla. Varovné signály totiž přicházejí nejprve v podobě nenápadných a zdánlivě nesouvisejících dlouhodobějších projevů (několik týdnů):

  • neuchopitelné bolesti bez zjevné příčiny,
  • dlouhotrvající průjmy/zácpa,
  • hubnutí,
  • nechutenství,
  • únava,
  • problémy s vylučováním (u rakoviny prostaty nucení na močení či pocit plného močového měchýře), krev v moči,
  • změny na kůži,
  • v případě rakoviny prsu i výtok z prsa, tlak v prsou, změna tvaru, jeho tvrdnutí anebo samozřejmě typická boulička.

To vše může naznačovat fakt, že naše tělo bojuje s nějakým „problémem“. S kontrolou u specialisty byste neměli otálet. Mezi základní preventivní kroky patří zdravý jídelníček, dostatek pohybu, kvalitní odpočinek, péče o psychickou stránku, například zařazení metod pro zmírnění dopadu stresu, ale též preventivní kontroly u lékaře.

Rakovina prsu útočí

Vedle „nezdravého“ životního stylu a genetických předpokladů je dalším z faktorů zvyšující riziko vzniku rakoviny též pozdní gravidita nebo dlouhodobě oslabený imunitní systém. „Odpovědnost za postižení mladých žen karcinomem prsu lze dávat především stále narůstajícímu věku první gravidity. Věk první gravidity se posouvá nad 30 let a více. Není výjimkou gravidita po 40. roku věku,” uvádí doc. MUDr. Jana Prausová, Ph.D., MBA, předsedkyně České onkologické společnosti ČLS JEP a přednostka Onkologické kliniky 2. LF UK a FN Motol. Dalším problémem může podle doc. Prausové být oplodnění ve zkumavce neboli in vitro fertilizace (IVF) a související hormonální stimulace, kterou ženy podstupují.

Věda a inovativní přístup odpovídá

Z výsledků studie Inovace pro život vyplývá, že prevence, inovativní postupy a inovativní léky pomohly v porovnání období 2002–2006 a 2012–2016 prodloužit život pacientek ve všech stadiích onemocnění. „Je skvělé, že míra pětiletého přežití od roku 1990 postupně vzrůstá také u čtvrtého, metastatického stadia onemocnění,“ vysvětluje Mgr. Jakub Dvořáček, MHA, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP). Čím dříve je rakovina diagnostikována, tím se zvyšuje pravděpodobnost úspěšnosti léčby. Zároveň se snižuje pravděpodobnost komplikací a nežádoucích účinků spojených s agresivní cytostatickou léčbou. Inovativní léky proti karcinomu prsu dnes dokáží působit na jednotlivé části specifické pro nádorové buňky.

Inovativní léčba se zaměřuje i na péči po terapii

Dalším přínosem inovativní léčby je překonání důsledků terapie, například výrazného poklesu počtu bílých krvinek, který může vyústit v rozvoj těžké infekce a vést k předčasnému ukončení onkologické terapie. Dnes jsou dostupné přípravky, které stimulují buňky v kostní dřeni k vývoji nových bílých krvinek, čímž se předejde riziku infekce. Onkologická léčba tak může pokračovat. Dřívější diagnostika onemocnění i inovativní léčba navíc pomáhají snižovat úmrtnost a též nutnost hospitalizace.

Rakovina prostaty: Atak na mužství

Karcinom prostaty ohrožuje zejména muže nad 50 let (hormonální změny, další snížení hladin testosteronu aj.). Roste zpravidla velmi pomalu a bývá velmi dobře léčitelný. Šance na plné uzdravení se zvyšují, pokud je navíc diagnostikován v raném stádiu. Bohužel v tomto směru je ještě prostor na osvětu. Svou roli v tom zřejmě hraje strach mužů z možné změny v intimním životě. Ve srovnání s rokem 2000 byl v roce 2019 nárust případů z 3 000 na více než 8 000. Prostatu je však dnes možné operovat laparoskopicky (miniinvazivní metoda) či roboticky, což snižuje riziko komplikací a umožňuje rychlejší zotavení. Díky inovativní medicíně dále existuje velká šíře terapeutických alternativ umožňující šetrnou a individualizovanou léčbu.

Inovativní léčba dokazuje, že život rakovinou nekončí

Velká část pacientek s rakovinou prsu a pacientů s karcinomem prostaty je stále v aktivním věku, kdy nejen délka, ale i kvalita života hrají významnou roli. „Inovativní léčba dokáže napomoci zpomalení vývoje onemocnění a dá se říci, že dnes dokážeme pomoci daleko většímu počtu pacientů než dříve. Ti zároveň nemusí trávit dlouhé týdny v nemocnicích a daří se jim dříve vrátit zpět do života,“ uvádí Mgr. Jakub Dvořáček.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1