S původem tohoto koření to není jen tak. Řekli byste, že ho používají především v Indii? Není tomu tak. Kari zdomácnělo především na Evropském kontinentu. Navíc označení kari není přesné. Toto slovo v Indii znamená pokrm z nakrájeného masa a zeleniny v husté omáčce. Když v 16. století Britové kolonizovali Indii, tento pokrm jim velmi zachutnal a dovezli si domů směs koření, které tímto slovem pojmenovali. Takže pokud si budete v Indii dávat kari, pak vězte, že to s tím naším nemusí mít moc společného.
Kari není jednodruhové koření, ale pečlivě namíchaná voňavá (a v mnoha aspektech i zdraví podporující) směs. Patří do ní kurkuma, pepř, koriandr, kardamom, pískavice, chilli a římský kmín. V některých směsích můžete navíc najít například ještě skořici, zázvor nebo česnek. Konzumaci kari koření přivítá i vaše tělo. Je totiž bohaté na množství vitamínů, minerálů, ale obsahuje i zdravé omega kyseliny. Působí pozitivně především na trávicí ústrojí, kardiovaskulární systém, imunitu, a pomáhá i detoxikovat organismus.
Pokud si kari koření kupujete v obchodě, nikdy nemáte stoprocentní jistotu, co obsahuje (někteří výrobci přidávají škroby, cukry, sůl atd.) Není ale nic snazšího, než si kari připravit doma. A co budete potřebovat na základní recept?
Postup je velmi snadný, stačí vše důkladně promíchat a uložit do uzavíratelné nádoby.
Když je řeč o kari, pravděpodobně narazíte i na kari lístky (curry leafs). Jedná se o listy stromu Muraya, které se rovněž v Indii a na Srí Lance používají při přípravě pokrmů, nejčastěji právě do curry. Lístky, které u nás seženete především v sušeném stavu, se vyznačují svěží exotickou vůní připomínající mandarinky. Používá se při přípravě masitých, zeleninových či luštěninových jídel. Jejich aroma se rozvine, pokud ho před použitím opražíte nasucho na pánvi.
Nejste si jisti, jaká jídla doma s kari připravit? Zkuste některý z těchto receptů:
Ingredience:
Postup: Kuřecí maso nakrájejte na nudličky. Na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli a po chvíli přihoďte i koření a česnek a případně chilli papričku (koření se díky tomu rozvoní). Minutku opékejte a pak přihoďte maso. Nechte zatáhnout. Poté přidejte papriku nakrájenou na větší kousky a restujte. Nakonec přilijte kokosové mléko a chvilku nechte povařit. Dochuťte solí. Na závěr můžete zahustit škrobem rozmíchaným ve vodě. Podávejte s rýží, nebo indickým chlebem.
V Indii se velké oblibě těší vegetariánská jídla plná zeleniny a případně i sýru, kterému se říká panýr (paneer). Zkuste si takové jídlo připravit doma. I když se to nezdá, není to nic extra náročného.
Ingredience na sýr:
Postup: Citronovou šťávu smíchejte s vodou. Mezitím si dejte mléko do hrnce a přiveďte k varu (pozor, ať ho nepřipálíte). Když se začne vařit, pomalu do něj nalijte vodu s citronem. Po chvíli se začne oddělovat syrovátka. Vařte zhruba 5 minut. Pak mléko přelijte přes cedník vyložený plátýnkem. Sýr, který vám zůstane v plátýnku vymačkejte a nechte přes noc odkapávat. Druhý den stačí jen vybalit a nakrájet na kostičky.
Ingredience na omáčku:
Postup: Na oleji zpěňte cibuli, přidejte česnek, zázvor a kari koření. Minutku opékejte, aby se koření rozvonělo. Poté přidejte krájená rajčata a nechte povařit. Přidejte pokrájený sýr panýr (na větší kostičky), prohřejte a na závěr vmíchejte jogurt. Dochuťte solí, případně můžete přidat i lístky čerstvého koriandru. Podávejte s rýží, nebo plackami.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com