Oheň v krku si většinou zakládáme sami

Oheň v krku si většinou zakládáme sami

„Tak já si s tebou to kafe dám, i když mi to asi zvedne kyseliny,“ řekla mi kamarádka. A po mém tázavém pohledu dodala: „No přece ten můj reflux!“ Došlo mi, že kvůli lahodnému kofeinovému nápoji bude riskovat návrat žaludečních kyselin do krku, což není nic příjemného.

Kamarádka patří mezi 40 % lidí, které podle odhadů během života potká pálení žáhy. To je lidový název refluxní choroby jícnu. Jedná se o stav, kdy se část kyselého obsahu žaludku dostává zpět do jícnu a uniklé šťávy dráždí jeho stěny. Ve vyspělých zemích světa trpí na chronický reflux deset až dvacet procent populace, nejohroženější skupinou jsou osoby ve věku od šedesáti do sedmdesáti let. Mojí kamarádce je 35, takže potkat to může opravdu každého. Dobře to vědí těhotné ženy, kterým plod tlačí na žaludek a pálení žáhy je proto někdy provází až do porodu. U některých lidí je onemocnění dáno vrozenými dispozicemi, mají prostě atypickou anatomii jícnu a žaludku a s chronickým refluxem se již narodí.

Jídelníček, který zapálí oheň

Pálení žáhy mohou mít na svědomí některé užívané léky. Ale nejčastěji si za tuhle nepříjemnou záležitost můžeme sami, přesněji řečeno způsobíme si ji špatným jídelníčkem a nezdravým životním stylem. Co všechno umožní, že se svěrač jícnu otevře a umožní tekutinám v žaludku cestu zpět nahoru?  Významnou příčinou je obezita, dále pak konzumace mastných, smažených nebo silně kořeněných jídel, dále klasické zlozvyky jako je kouření a pití alkoholu. Na vině ale může být i nadbytek kávy, čokolády, limonád a jiných sladkostí. A někdy záleží také na poloze těla. Pálení žáhy vznikne jako následek dlouhodobé práce v předklonu nebo třeba špatné techniky zvedání těžkých věcí.

Kdy určitě k lékaři?

Pálení žáhy jednou za čas může potkat každého, stačí si dát třeba hodně kořeněné jídlo, které nám prostě nesedne. Znepokojivé ale určitě je, když se člověk s refluxem potýká několikrát týdně. S návštěvou lékaře by určitě neměl váhat ten, koho trápí i další příznaky, například bolest v oblasti žaludku a dolní části jícnu, potíže s trávením, pocit cizího tělesa v krku, pocit sevřeného hrdla, bolesti v krku, sucho v krku, obtížné polykání, chronický kašel, chrápaní a zahleněnost. A co teprve, když se žaludeční šťávy opakovně dostávají až do úst, kde způsobují kyselý pocit, špatný dech a zvýšenou kazivost zubů!

Svědectví slin

Diagnostika této choroby byla ještě nedávno poměrně nepříjemná, jedním z používaných vyšetření bylo například zavádění sondy přes ústa jícnem až do žaludku. Dnes už je k dispozici jednoduchý a bezbolestný test, který onemocnění spolehlivě odhalí ze vzorku slin. Takzvaný Peptest najde ve slinách nemocného trávicí látku pepsin, která se vyskytuje v žaludečních šťávách. U zdravého člověka by se tedy ve slinách vůbec neměl objevit.

Neriskujte vředy

Proč nad opakovaným pálením žáhy nemávnout rukou? Neléčený reflux může způsobit vážné zdravotní problémy, třeba tvorbu vředů, zánětů, krvácení a v některých případech i rakovinu. Lékaři mají k dispozici účinnou léčbu medikamenty, které omezují tvorbu žaludečních kyselin a zlepšují trávení. Chirurgický zákrok je až krajním řešením a využívá se převážně u pacientů s vrozeným refluxem, daným špatnou anatomií jícnu nebo žaludku.

 

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1