Nadměrné velikosti jsou jen jedno mínus obezity

Nadměrné velikosti jsou jen jedno mínus obezity

Do ničeho nevejdete a vaše oblečení začíná rozměrově připomínat menší stan, je asi tím nejmenším zlem, plynoucím z mnoha kilogramů navíc. Daleko horší jsou zdravotní rizika. Pokud si to uvědomujete, možná si dáváte do nového roku předsevzetí, že zhubnete. Jak tentokrát nezůstat jen u přání, ale opravdu svou hmotnost postupně snížit?

Tohle téma si zaslouží velkou pozornost. Podle statistik je u nás obezitou postiženo na 25 % žen a 22 % mužů. Nadváhu mělo na konci roku 2017 33 % dospělých žen, což v absolutních číslech znamená, že jich je asi 1 680 000. Obezitou trpí podle odhadu odborníků zhruba 918 000 žen. V součtu tedy s kilogramy navíc žije na 2,5 milionu Češek. Úctyhodné číslo, že? A bohužel docela fatální, hlavně pokud jde o obezitu.

Krásná baculatost? Ale ty následky!

Obezita je totiž nemoc! Má i číslo své diagnózy: E66. Kvůli ní podstatně stoupá nemocnost a úmrtnost na srdečně cévní onemocnění, na metabolická onemocnění, jako je cukrovka 2. typu a na některé nádory, především na rakovinu prsu, dělohy a střeva. Je tak po kouření druhou nejčastější a zároveň ovlivnitelnou příčinou smrti. Čím že ji můžete ovlivnit? Změnou toho, kolik energie přijímáte a kolik jí vydáváte. Velké porce vysoce energetické stravy tělo nezvládne bez následků, pokud se nebudete dostatečně hýbat a energii vydávat. Kdo je tedy líný a navíc má sedavé zaměstnání, ten si prostě jídelníček musí hodně kontrolovat.

Geny nemohou za všechno

Pokud se chcete vymlouvat na genetiku, tak můžete, ale jen částečně. Platí, že když jsou oba rodiče obézní, pravděpodobnost výskytu obezity u jejich potomka je kolem 80 %. Hormonální poruchy se na vzniku obezity podílejí asi v 1 % případů. To se týká pacientů se sníženou funkcí štítné žlázy a těch, kdo mají Cushingův syndrom, tedy zvýšenou hladinou hormonů kůry nadledvin. Také některé léky mohou zvyšovat chuť k jídlu.

Jak spolehlivě a trvale hubnout

  1. Otestujte se, budete tak vědět, na čem jste: Vypočítejte si svůj body mass index (BMI) – vydělte svou váhu v kilogramech výškou v metrech na druhou. Normální váhu máte, pokud vám vyjde hodnota v rozmezí 18,5 až 24,9. Pak následuje nadváha. A obézní lidé mají BMI nad 30. Nejjednodušší metodou pro otestování zdravotního rizika nadbytečného tuku na těle je měření obvodu pasu. Za normu je považována míra v pase do 80 cm u žen a do 94cm u mužů. U hodnot nad 88 cm u žen a nad 102 cm u mužů již spadáte mezi rizikové pacienty.
  2. Nezačínejte hubnout naplno hned v lednu: Lépe je si říci, že své novoroční předsevzetí nesplníte hned. Vánoce každého vyčerpají a v takovém stavu není dobré dělat v životě podstatné změny. Počkejte s nimi na jaro, až naberete síly a také dny budou delší a optimističtější.
  3. Vyhledejte pomoc odborníků: Právě proto, že je obezita nemoc, měli byste se léčit pod dohledem lékařů. Základem léčby jsou vhodná dietní opatření. Často je nutná spolupráce s nutričním specialistou a psychologem. Pokud máte BMI větší než 35, měl by vás lékař odeslat na specializované pracoviště. V případě BMI nad 40 se leckdy využívá takzvaná bariatrická chirurgie. To jsou operační zákroky v oblasti trávicího traktu, které ovlivňují možnosti vstřebávání snězeného jídla. Je možná i terapie léky.

Nepochybujte, že i pár procent shozených kil má na vaše zdraví vliv. Minimálně vám dodá motivaci k tomu pokračovat. Velikost oblečení XXXL se totiž se zdravím skutečně neslučuje.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1