Hatha jóga – jemná cesta k rovnováze

Hatha jóga – jemná cesta k rovnováze

Bolí vás často záda, cítíte se rozlámaní a unavení, někdy skoro na pokraji sil, v hlavě vám hučí jako v úle a vy nejste s to ovládnout myšlenky, které na vás v jednom kuse útočí a nedávají vám spát? Sklenkou vína ani „televizní romantikou“ si moc nepomůžete. Zkuste raději něco, co vám umožní oprostit se od toho věčného chaosu, nechat tělo i mysl odpočinout a zaměřit pozornost na sebe...

Hatha jóga je ideální cvičení pro každého, kdo se chce příjemně protáhnout, uvolnit a zbavit stresu. Výraz „hatha“ je ve skutečnosti spojením slov „ha“, jež znamená v sanskrtu Měsíc, a „tha“, které označuje Slunce, to znamená dva opačné principy – protipóly, mezi nimiž (v ideálním případě) existuje stav rovnováhy. A právě to je cílem hatha jógy – navodit v těle a mysli stav harmonie. To vše pomocí ásan (konkrétních pozic), pránájámy (technik umožňujících ovládání dechu) a meditace (zklidnění mysli). Během cvičení se v těle uvolňují různé bloky, které brání volnému proudění životní energie, rozvíjí se nové schopnosti těla i mysli a člověk se stává vnímavější vůči všemu, co se odehrává uvnitř jeho organismu.

Cvičte podle svých možností

Velkou výhodou hatha jógy je to, že ji může praktikovat v podstatě každý, bez ohledu na věk a tělesnou kondici. Cvičit mohou také lidé s různými zdravotními problémy, je jen třeba informovat lektora, který vám poradí, jak si jednotlivé pozice uzpůsobit dle svých možností. Lekce hatha jógy začíná relaxací, poté následují průpravné cviky, od kterých se přechází k ásanám, kde se klade důraz na výdrž a správné technické provedení. Ale nemusíte se bát, nikdo na vás nebude spěchat, každou pozici si plně procítíte, najdete si v ní pohodlí a „uvelebíte se“ podle svého. Mezi jednotlivými pozicemi jsou zařazeny krátké pauzy pro zklidnění, ve kterých ještě doznívají účinky předchozích ásan. Každá lekce opět končí relaxací. Cvičí se naboso, nejlépe v pohodlném vzdušném oděvu, který vás nijak neomezuje v pohybu.

Sáhněte si na štěstí

Pravidelné cvičení s sebou nese celou řadu zdravotních benefitů. Hatha jóga reguluje dýchání, účinně a zároveň šetrně masíruje vnitřní orgány, povzbuzuje látkovou výměnu a činnost žláz s vnitřní sekrecí, omlazuje a v neposlední řadě uvolňuje klouby a páteř (zvyšuje ohebnost a pružnost těla). A právě ztuhlé klouby, napjaté svaly a různé trable s páteří často způsobují, že životní energie stagnuje, což následně vede k celé řadě tělesných i duševních potíží. Moderní výzkumy také ukazují, že napínání a uvolňování velkých svalových skupin při jógovém cvičení stimuluje vylučování nervových přenašečů, což přispívá k pocitu uvolnění, projasnění mysli a dobré duševní pohodě.

Hatha jóga je rovněž skvělým protipólem dynamických aerobních cvičení, jako je třeba gymnastika, běh nebo plavání, a různých silových aktivit (posilování, některé druhy bojových sportů). Jóga jako taková je však především cestou k sobě samým. Při cvičení vnímáte svůj dech, jste napojeni na své nitro, jste ve svém středu – tady a teď. A takové momenty lze bez nadsázky označit za stav štěstí.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1