Zdraví pod lupou: Nafouklé břicho dokáže potrápit. Jak se ho zbavit?

Zdraví pod lupou: Nafouklé břicho dokáže potrápit. Jak se ho zbavit?

Nepříjemné nadýmání a břicho jako balon – taky to znáte? Prozradíme vám, jaké potraviny vám můžou proti plynatosti pomoci a proč je důležité zaměřit se na svůj mikrobiom.

Dřív, než sáhnete po tabletách proti nadýmání

Pokud vás trápí nafouklé břicho, zkuste si nejprve vzpomenout, co jste poslední dobou jedli. Akutní situaci už sice nevyřešíte, zato si můžete pomoct do budoucna. Nafouklé břicho je zkrátka otázkou životosprávy. Konzumujete hodně tuků? Nesnídáte, v poledne se odbydete, ale k večeři byste spořádali celého slona?

Nejen potraviny, ale i způsob jejich konzumace totiž hraje roli. Škodí hltání i jídlo tzv. na stojáka v rychlosti. Každému vyhovuje něco jiného, takže zatímco jednomu problémy s plynatostí vyřeší pět menších porcí jídla denně, druhému sednou spíš pouze tři jídla za den.

Plynatost a nadýmání může značit i zdravotní problémy

Často může jít o alergii, nebo potravinovou intoleranci. V posledních letech je skloňována hlavně alergie na lepek a laktózu, nicméně může jít o řadu dalších potravin. To nejjednodušší, co můžete udělat sami, je zkoušet daný typ potraviny na čas vyřadit z jídelníčku a pozorovat, zda se vaše potíže zlepší. Jestli ale nadýmání doprovází i bolesti břicha, nevolnosti nebo další symptomy dlouhodobě, určitě kontaktujte svého lékaře.

V našich střevech to opravdu žije!

Trávicí trakt je osídlený miliardami mikroorganismů. Některé prospívají našemu zdraví, jiné naopak způsobují problémy. Každý druh bakterií je trochu jiný a ze všeho nejdůležitější je mít správný poměr těchto obyvatel našich střev. Mikrobiom ovlivňuje nejen strava, ale i to, zda máme dostatek pohybu a jsme v duševní pohodě.

Umíte správně nakrmit svůj mikrobiom?

Určitě už jste někdy slyšeli větu: „Jste to, co jíte!“ Jak jsme si již vysvětlili výše, důležitý je správný poměr typů bakterií v našich střevech. A právě tím, co jíme, toto zařídíme. Pokud bychom jedli jen samá sladká jídla, pečivo z bílé mouky a jiné nekvalitní sacharidy, nakrmili bychom spíš naše nepřátelské bakterie. Ty by se poté vesele množily a výsledkem by mohlo být právě nafouklé břicho.

Přátelské bakterie ale potřebují něco jiného: spoustu fermentovaných výrobků a vlákninu. Takže kysané mléčné produkty, nakládané zelí, pečivo z kvásku, fermentované nápoje a samozřejmě spousta ovoce, zeleniny a celozrnných potravin jsou tím ideální zdrojem pro dobře osídlený střevní mikrobiom. S takovým jídelníčkem totiž podpoříme bakterie, které nám pomohou dobře trávit potravu bez nepříjemných projevů, jako je plynatost a nadýmání.

Věděli jste, že naše střeva jsou součástí imunitního systému?

Není pochyb o tom, že mikrobiom je plnohodnotnou součástí imunity. Když se o něj dobře staráme, nezajišťujeme si pouze hezky ploché bříško, ale i celkovou odolnost organismu. Mikrobiom totiž zabezpečuje jakousi vnitřní rovnováhu a s imunitním systémem komunikuje. Navzájem se ovlivňují, proto může běžná viróza oslabit náš mikrobiom, nebo naopak – špatný stav mikrobiomu se může projevit sklonem k nějaké chorobě.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1