Sezóna domácích sirupů: Připravte si zásoby na zimu!

Sezóna domácích sirupů: Připravte si zásoby na zimu!

Začíná období, kdy nám příroda nabízí mnoho darů v podobě květů či bylin. Řada z nich obsahuje látky, které nejen lidové léčitelství považuje za zdraví prospěšné. Zkuste si sílu těchto látek uchovat i na dobu, kdy se zvyšuje riziko nemoci. Udělejte si domácí sirupy.

Aby se nezkazily

Je jedno, jaký recept použijete – sirup (a potažmo i všechny ostatní zavařeniny) je potřeba správně ošetřit, aby se nezkazil. Základem je čisté nádobí. Jak hrnec a vařečku, tak lahve a víčka nejprve pečlivě omyjte. Sklo navíc vyvařte a do chvíle, než do něj nalijete domácí sirup, ho nechte naplněné horkou vodou. Vysoká teplota ničí bakterie, proto je důležité zachovat ji co nejdéle. Těsně před zavřením otřete víčko i hrdlo ubrouskem namočeným v silném alkoholu, který opět působí jako dezinfekce. Posledním krokem, kterým můžete zvýšit šanci, že vaše výrobky vydrží celou zimu, je přidání kyseliny citronové. Je to přírodní konzervační látka, které stačí jen malé množství.

Sirupy za studena

Pokud vynecháme tepelnou úpravu, nepřijdeme o cenné léčivé látky, ale musíme počítat s tím, že sirup dlouho nevydrží a bude nutné uchovávat ho v ledničce. Typicky se tímto způsobem připravuje třeba jitrocelový sirup na kašel, nebo pampeliškový sirup. Rostliny očistíme, vyklepeme případný hmyz a vrstvíme do velké sklenice střídavě s cukrem. Pořádně upěchujeme a vyčkáme několik dní až týdnů, než se složky spojí. Výroba za studena se nejčastěji používá na zdravé sirupy, od kterých očekáváme něco víc než jen přísadu do šťávy. Sirup z rýmovníku nebo mateřídoušky jsou totiž skvělými přírodními prostředky při nachlazení!

Recept na bezový sirup:

1 l převařené a vychladlé vody

30 květenství černého bezu

1 citron bez chemického ošetření

Špetka kyseliny citronové

Jak sirupy zavařovat?

Lehce náročnější na přípravu, ale zásoba na celou zimu – sirupy, které zavaříme, vydrží až do další sezóny nebo déle. Do převařené a poté zchlazené vody naložíme bylinky a plátky citronu a necháme přes noc odležet. Druhý den přecedíme a svaříme s cukrem. Je to nejlepší postup pro bezinkový sirup, mátový sirup či levandulový sirup. Bylinky můžete krásně kombinovat a vytvářet různé chutě. Vroucí sirup plníme do čistých horkých lahví a po uzavření obrátíme dnem vzhůru. Při dodržení maximální čistoty už není nutné sirup zavářet. Pro jistotu ale můžete ještě celé lahve sterilovat pár minut v hrnci.

Domácí sirupy jsou levné a často „lepší“ než ty kupované. S perlivou vodou a lístky máty je to navíc výborná domácí limonáda. Hezky zabalená lahev s popiskem potěší jako malý dárek každou návštěvu. Jakmile se do nich pustíte, už se nikdy nespokojíte s těmi z obchodu!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1