Jak se rozhýbat v kanceláři

Jak se rozhýbat v kanceláři

Máte sedavé zaměstnaní a většinu dne trávíte u stolu a koukáte do počítače? S tím mohou být spojeny bolesti zad, očí a hlavy. Doporučujeme najít si každý den chvilku na pár cviků a hned se budete cítit lépe.

Jednoduché cviky pro krční páteř

Tyto cviky všichni moc dobře známe, jsou tak jednoduché, že se budete divit, proč jste je nevyzkoušeli už dřív.

  1. Jednoduše pohybujte pomalu hlavou zleva doprava. Brada směřuje k rameni, můžete si pomoci rukou, kdy mírně zatlačíte hlavu směrem k rameni. Pohyby jsou pomalé a plynulé, žádné křupání ani silný tlak není žádoucí.

  2. Hlavu ukláníme do boku, od jednoho ramene k druhému. Stále se díváme před sebe. Zde je opět žádoucí pomoci si mírným tahem ruky, kdy ucho přitlačíme k rameni.

  3. Do třetice hlavu předkloníme a bradou směřujeme do důlku pod krkem. Spojenýma rukama na hlavu lehce zatlačíme v týle.

Při cvicích seďte rovně a v krajních pozicích vydržte vždy aspoň 10 vteřin. Cviky opakujte 3x na každou stranu.

Protažení zad

Záda trpí vždy nejvíc a není nic lepšího, než si zajít občas na masáž. Abyste ji ale nepotřebovali tak často, zkuste si několikrát denně zacvičit tyto cviky:

  1. Posaďte se rovně, nohy přirozeně od sebe na zemi. Ruce vytahujte nad sebe, můžete je i prostřídat jako byste chtěli utrhnout jablko. V pozici vydržte vždy aspoň 5 vteřin a pak se uvolněte. Opakujte minimálně 5x.

  2. Tak jak sedíte, ruce spojte. Skloňte hlavu mezi ramena a ruce natáhněte před sebe. Zkuste je vytáhnout, co to půjde. V pozici opět vydržte a následně uvolněte.

  3. Do třetice vstaňte, nohy rozkročte na šířku pánve, předkloňte se a dotkněte se rukama země. Chvíli v pozici vydržte a pak se velmi pomalu zvedejte přes zakulacená záda nahoru. Opět cvik několikrát opakujte.

Nezapomeňte na paže

Ruce používáme každý den, tak si také zaslouží trochu naší péče. V práci jim můžete ulevit, když si je občas protáhnete:

  1. Narovnáme se, jednu ruku předpažíme a dlaň směřujeme vzhůru ke stropu. Druhou rukou vyvineme mírný tlak proti dlani. Vydržíme 15 sekund a několikrát vystřídáme obě ruce.

  2. Vzpažíme a ohneme ruku za záda, jako bychom se chtěli poškrábat na lopatce, druhou rukou se spojíme s první za zády, pokud to jde. V této pozici vydržíme 15 vteřin.

  3. Při tomto cviku ruka směřuje od těla směrem k protilehlému rameni. Druhou rukou si zatlačíme na loket a vydržíme 20 sekund. Tento cvik můžeme obměnit tak, že ruku zahneme nad hlavou směrem za záda a opět přitlačíme na loket. Opakujeme na obě ruce.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1