Rýmovník - pomáhá s nachlazením i stresem

Rýmovník - pomáhá s nachlazením i stresem

Mít na parapetu mátu, bazalku, rozmarýn či majoránku jsme si už zvykli. Je však ještě jedna rostlinka, která si naši pozornost rozhodně zaslouží. Rýmovník (nebo také molice). Je doslova napumpovaný prospěšnými látkami. Ačkoli by se dle názvu mohlo zdát, že jde spíše o vtip, rostlinka skutečně díky svým účinným látkám pomáhá s rýmou, nachlazením angínou a navíc ulevuje od řady dalších obtíží. Víte, jak správně uchovat její sílu?

Rýmovník a jeho zdraví prospěšný koktejl

Mezi základní účinné látky, které rýmovník obsahuje patří thymol (protizánětlivé účinky, naleznete jej například i v tymiánu a přidává se i do zubních past nebo pastilek proti kašli a bolesti v krku). Dále zde naleznete vitamín C (imunita, antivirové účinky), vitamín A a karotenoidy (podporují zrak), omega 6 mastné kyseliny (spolu s omega 3 jsou skvělou podporou například našemu mozku), kafr a řadu éterických olejů (kožní využití).

Využití rýmovníku

  1. Čerstvé listy - pro dochucení jídel (podobná chuť jako oregáno), do zeleninového salátu a pokud rozlomíte list rýmovníku lze vytékající šťáva použít jako první pomoc při drobných popáleninách (žehlení, horký hrnec...). Listy obsahují velké procento vody, proto se zpravidla nesuší.
  2. Čaj z rýmovníku - pokud máte čerstvý rýmovník na parapetu, lze pár listů použít na léčivý odvar. Tento čaj pomáhá při nachlazení, astmatickém záchvatu, ale ulevuje také při žaludečních obtížích.
  3. Sirup z rýmovníku - nejchutnější způsob, jak sílu rýmovníku uchovat je formou sirupu. Sirup z rýmovníku je protizánětlivý, snižuje horečku, uvolňuje hleny a při kloktání pomáhá s bolestí v krku. Navíc zlepšuje trávení, reguluje krevní tlak, zklidňuje (pomáhá i s nespavostí) a je močopudný, díky čemuž vyplavuje z těla patogeny i toxické látky.  Nejčastěji se sirup zalévá vroucí vodou, ale můžete jej podávat i na lžičce a nebo z něj vytvořit chutnou zdravou limonádu. Pro kojící: zvyšuje produkci mateřského mléka!
  4. Mast z rýmovníku - speciální verzí, jak lze rýmovníku využít, je vyrobit z něj mast. Při rýmě ji lze aplikovat pod nos (uvolňuje dýchání), při kašli můžete jemně vmasírovat do oblasti hrudní kosti (usnadňuje vykašlávání). Je skvělá i při bolesti hlavy. V tomto případě si potřete spánky, které také jemně krouživými pohyby pomasírujte. I když zrovna netrpíte na nachlazení, rýmovníková mast se hodí i na suchou a přecitlivělou pokožku, kterou hydratuje a zklidňuje. Urychluje také hojení spálenin (například ze sluníčka).

Sirup z rýmovníku

Potřebujete: 40 středních listů rýmovníků, 1 litr vody, 600 g třtinového cukru, 2 limetky

Postup: Omyjte a nakrájejte listy rýmovníku (musí z nich vytékat šťáva). Vypeckujte a nakrájejte limetky na kolečka (pokud nemáte bio kvalitu, pak ji oloupejte). Vše dejte do hrnce. Zalijte horkou vodou. Všechny listy musí být ponořené. Pokud vyplouvají, je nutné je zatížit. Nechte odpočívat 24 hodin. Druhý den vše zceďte přes plátýnko (sítko nestačí) a přiveďte k varu. Poté vmíchejte cukr. Sirup je hotový v okamžiku, kdy začne houstnout (podobná konzistence jako tekutý med). Poté jej nalijte do připravených vyvařených nádob a otočte dnem vzhůru. Skladovat je nutné poté v tmavém a chladném místě, případně zamrazit.

Tipy pro pěstování rýmovníku

  1. Pokud po rýmovníku toužíte a nemůžete na něj v žádném zahradnickém obchodě narazit, poproste někoho známého. Stačí odstřihnout jednu lodyhu i s listy, která se nechá zakořenit ve vodě. To trvá cca 3 týdny, pak už lze dát bez obtíží do květináčku s běžným substrátem.
  2. Aby si rýmovník uchoval zdraví je třeba jej zbytečně nepřelévat a hlavně nevystavovat přímému polednímu a odpolednímu slunci (ideální je východní okno).
  3. Pravidelně jej zaštipujte, protože pak bude radostně košatět.
  4. Pozor na zimu a průvan!

Pokud se o své tělo a zdraví chcete starat opravdu pečlivě, je třeba pravidelnosti. Inspiraci, co vás může ještě podpořit naleznete také v článcích:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1