Skřípnutý nerv si můžete přivodit velmi rychle

Skřípnutý nerv si můžete přivodit velmi rychle

Ostrá palčivá bolest v oblasti hrudní a bederní páteře, kolem lopatky nebo mezi žebry nás zpravidla zaskočí ve chvíli, kdy to vůbec nečekáme, a dokáže nám leckdy značně zkomplikovat život. V takové chvíli nás většinou napadne, že jsme si – lidově řečeno – skřípli nerv. Co to vlastně znamená?

Odborná lékařská terminologie mluví o útlaku nervu, který může způsobit pád, namožení určité části těla, ale také přeležení nebo zkrátka jen „špatný pohyb“ (možná se vám někdy stalo, že jste se například snažili zvednout nějakou těžší věc, najednou vás píchlo v zádech a už jste se nedokázali narovnat). Ačkoli vám to může znít nelogicky, tahle akutní blokáda je vlastně obrannou reakcí organismu na danou událost.

Bolest vystřeluje do celého těla

Co se přitom v těle děje? Nerv se dostane mezi dvě kostěné struktury nebo pod stažený sval a dojde ke vzniku zánětu, který způsobí otok provázený onou nepříjemnou bolestí. K dalším příznakům patří brnění, pocit necitlivosti nebo svalové křeče. A aby toho nebylo málo, bolest nevyzařuje jen v postiženém místě, ale vystřeluje i do dalších částí těla (ruce, nohy, lopatky, mezižeberní oblast), což dvojnásob platí v případě zánětu sedacího nervu. Ten je totiž sám o sobě velmi dlouhý (začíná v bederní části páteře a prochází hýžděmi až dolů do nohou), takže bolestivé symptomy se šíří do celého těla a často zasahují jeho jednu polovinu.

Jediné řešení skřípnutého nervu – klidový režim

Jak si v takové situaci pomoct? Nejprve si řekneme, co je třeba nedělat. Rozhodně se nikdy nesnažte bolest rozchodit, postižená místa různě protahovat nebo masírovat. Tím byste jen přilévali olej do ohně a docílili jediného – zánět okolní tkáně by se zhoršil a na utlačovaný nerv by byl vyvíjen ještě větší tlak. Takže na podobné metody rovnou zapomeňte. Tady pomůže jen klid a odpočinek, ideálně v poloze ležmo – nikoli „klidový režim“, při kterém zvládnete ještě vyžehlit a uvařit. Naopak, snažte se opravdu maximálně relaxovat a pohyby, při kterých cítíte bolest, omezit na nezbytné minimum. Ještě lepší je, když se pořádně prospíte. Ve spánku se tělo regeneruje a hojí.

Úlevu přinese také suché teplo

Až se vám trochu uleví, můžete použít teplé suché obklady (např. nahřátý ručník, termofor nebo gelové polštářek, který koupíte v lékárně) a opatrně zpevnit postiženou oblast (krk pomocí šátku, křížovou oblast pevnějším spodním prádlem, širokou šálou apod.). Snažte se také najít polohu, ve které tak citelně nevnímáte bolest. Až se vám uleví ještě víc (a jestliže to vaše potíže nezhoršuje), zlehka se projděte. Pokud se však jedná o opakovaný problém, je nutné zajít za lékařem, který rozhodne o vhodné rehabilitaci (masáže, cvičení, elektroléčba).

Co ještě na skřípnutý nerv pomáhá?

Do jídelníčku zkuste zařadit víc vápníku a hořčíku, které urychlují hojení. Vhodné je doplnit i vitaminy skupiny B (hlavně B1, B6 a B12), které přispívají k regeneraci svalových vláken a zlepšují výživu nervů a svalů. Při bolesti můžete vyzkoušet také odvar z třezalky tečkované ve formě obkladu nebo třezalkový olej, kterým lze potírat postižené místo. Úlevu při bolestech tohoto druhu přináší také bylinka lidově nazývaná čertův dráp (Harpagophytum Procumbens), kterou lze užívat v podobě mastí, bylinných kapslí nebo drceného kořene.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1