Nenechte se otrávit těhotenskými neduhy

Nenechte se otrávit těhotenskými neduhy

Těhotenství je pokládáno za jedno z nejkrásnějších období v životě ženy. Bohužel mnoho nastávajících maminek se v jeho průběhu potýká s různými zdravotními obtížemi. Jaké jsou ty nejčastější a jak proti nim bojovat?

Každý trimestr je jiný

Pro každý trimestr těhotenství jsou typické jiné těhotenské obtíže. První trimestr je obvykle doprovázen ranními nevolnostmi, zvýšenou únavou a zvýšenou potřebou spánku. Druhý trimestr ženy obvykle hodnotí jako nejpohodovější období. Ve třetím trimestru jsou však těhotenské obtíže častější. Miminko díky své váze tlačí na některé orgány, maminky se mohou více zadýchávat v důsledku přibývání na váze, může se jim celkově hůře dýchat, mají častější nucení na močení, mohou trpět bolestmi páteře, otoky končetin, zácpou a bolestmi prsou. Naštěstí všechny těhotenské neduhy zmizí po narození miminka, což je pro mnoho maminek velkou úlevou.

Těhotenské nevolnosti

Těhotenské nevolnosti se objevují u budoucích maminek nejčastěji na počátku těhotenství a bývají spojeny s citlivostí na určité pachy. Dobrou zprávou je, že u drtivé většiny žen počáteční těhotenské nevolnosti odezní do konce prvního trimestru. Jako prevence je doporučováno vyhýbat se všem spouštěčům nevolností, ať už jde o konzumaci určitých potravin či vystavování se nelibým vůním. Oblíbeným pomocníkem proti těhotenským nevolnostem jsou těhotenská zázvorová lízátka, běžně dostupná v lékárnách, a to dokonce v různých příchutích. Pomoci může také aromaterapie. Budoucí maminky tak mohou zkusit relaxaci za použití vonného oleje se silicemi z mandarinky či máty. Lahvičku s vonným olejem se vyplatí nosit třeba i v kabelce a v případě potřeby stačí přičichnout.

Pálení žáhy

Pálení žáhy je typické zejména pro období třetího trimestru, a to z důvodu hormonálních změn a zvětšující se dělohy. Během těhotenství může docházet k úniku žaludeční šťávy do jícnu, což je způsobeno zvyšujícím se tlakem na žaludek v důsledku růstu miminka v děloze. Prevencí je úprava stravovacích návyků. Doporučeno je konzumovat 7-8 menších porcí jídla a vyvarovat se konzumaci alespoň dvě hodiny před ulehnutím. Nepříjemné pálení žáhy může také způsobovat řada potravin (např. čokoláda, citrusy, kynutá jídla, těžká a kořeněná jídla, kyselé džusy, zelí, aj.). U těhotných je také během odpočinku a spánku doporučována poloha na levém bohu, nejlépe s podloženou hlavou. Podle babských rad je na pálení žáhy vhodné užít malé množství sody (na špičku nože), čerstvá nastrouhaná mrkev nebo zázvorový čaj.

Zácpa

Snížený pohyb střev, tlak dělohy, zvýšená hladina progesteronu a menší pohybová aktivita, mohou být zodpovědné za zácpu, která se u těhotných žen často vyskytuje. Odborníci doporučují v rámci preventivních opatření dodržovat pitný režim (alespoň 2 litry tekutin denně). Nejvhodnějším nápojem je obyčejná voda, případně ovocné čaje. Důležité je zajistit také dostatečný příjem vlákniny. Bohatými zdroji jsou především zelenina, ovoce a celozrnné pečivo. Ani těhotné ženy by neměly zapomínat na pohyb, díky kterému si nejen udrží optimální tělesnou hmotnost, ale podpoří také trávení. Tipy na vhodné cvičení najdete v článku Těhotenství v dobré kondici. O zdravém životním stylu, jehož nedílnou součástí je zdravé stravování, netřeba hovořit.

Otoky nohou

Nateklá lýtka a kotníky se u budoucích maminek vyskytují poměrně často. Typické je, že otoky jsou patrné na obou končetinách a během dne se otoky zhoršují. I když nemusí jít o vážný problém, otoky je nutné konzultovat s lékařem, protože příčin může být mnoho. Návštěvu lékaře nedokládejte zejména tehdy, pokud dojde k otoku jen jedné končetiny či dojde k otoku kdekoliv na těle. Důvodem těhotenských otoků bývá nejčastěji rostoucí děloha, působení progesteronu, ale také nedostatek bílkovin. Otoky se mohou stupňovat s obezitou, nadváhou a nadměrným váhovým přírůstkem v těhotenství.

Bolesti prsou

Během těhotenství je nutné věnovat prsům zvýšenou péči. Prsa se zvětšují, a proto ženy mohou pociťovat pnutí a bolest. Může se objevit zvýrazněná žilní kresba a prsní dvorce jsou citlivější a tmavnou. Vhodné je prsa jemně masírovat těhotenskými krémy či oleji a na bolestivé bradavky lze použít kalciovou mast.  

Těhotné ženy mohu během tohoto požehnaného stavu trpět i řadou dalších zdravotních či kosmetických problémů, jako jsou strie, pigmentové skvrny (melasma), zubní kazy či mastné vlasy. Někdo má štěstí, že se za celé období nesetká s žádným nebo jen velmi malým počtem z uvedených neduhů, někdo si je bohužel „vychutná“ dosyta. Věřte ale, že všechny těhotenské obtíže budou rázem zapomenuty při pohledu na čerstvě narozené miminko.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1