Melatonin aneb kouzlo ozdravného spánku

Melatonin aneb kouzlo ozdravného spánku

Projít kolem zrcadla po probdělé noci a pohlédnout „pravdě do očí“ vyžaduje notnou dávku odvahy. Když se ale vyspíte dorůžova, vaše tvář jako zázrakem zkrásní a celá omládne. Vydatný spánek totiž suverénně předčí i ty nejluxusnější krémy a pleťová séra. A navíc nestojí ani korunu.

Zhruba kolem dvaadvacáté hodiny začíná mozek produkovat hormon melatonin, kterému se také říká spánkový. Ne nadarmo – usnadňuje totiž usínání a prodlužuje nejhlubší fázi spánku, která je nezbytná k tomu, abychom přes noc načerpali nové síly a pořádně se zregenerovali. Má to ale jeden malý háček – melatonin funguje pouze tehdy, pokud je kolem naprostá tma. Žádná rozsvícená lampička, puštěná televize na pozadí, ani blikající displej na mobilu. Dejte si také pozor na rušivé pouliční osvětlení. Jestli máte lampu přímo za oknem nebo vám do ložnice svítí neonová reklama, stáhněte si na noc žaluzie. Jedině tak budete moct maximálně využít „zázračné“ schopnosti super silného antioxidantu, který brzdí proces stárnutí a udržuje naše tělo mladistvé (totéž platí o duši).

Upraví se tlak a posílí srdce

Při spánku klesá v těle hladina stresových hormonů, a jak známo, právě stres je prvotní příčinou celé řady nemocí. Jestliže se tedy dobře vyspíte, uděláte zároveň i něco pro prevenci. Upraví se vám krevní tlak, posílí srdíčko a oběhový systém, zlepší se imunita a organismus se celkově zotaví. Aby byl však spánek skutečně kvalitní, měli byste spát v průměru sedm hodin. Ani výrazně méně, ale ani o moc víc (stejně jako nedostatek spánku škodí i jeho nadbytek). Jste zvyklí dát si odpoledne šlofíčka? Proč ne, ale nepřežeňte to. Nařiďte si budík na 15–30 minut. To pro osvěžení úplně postačí. Nebo si jenom na pár minut zavřete oči a myslete na něco příjemného. Už i to samo o sobě působí blahodárně.

S hormony proti nadváze

Spánek má vliv také na naši tělesnou hmotnost. Vědci prokázali, že u lidí, kteří spali menší počet hodin, klesla hladinu hormonu leptinu. To je látka, která dává mozku signál, že je člověk sytý, a její dlouhodobý nedostatek vede k obezitě. U nespavců zároveň stouplo množství dalšího hormonu – ghrelinu. Ten naopak vyvolává pocit hladu. Takže chcete-li si udržet optimální váhu, případně i něco shodit, pořádně se na to vyspěte.

Dobrý spánek vyžaduje přípravu

Někdy se stává, že byste rádi spali, ale ono to nejde a nejde. Příčiny mohou být různé: přemíra starostí, přetopená ložnice, příliš vydatná večeře. Co tedy udělat pro to, aby se vám dobře usínalo? Ještě než půjdete do postele, dejte si horkou vanu. Teplá voda sníží svalové napětí, a jak bude tělo po koupeli postupně chladnout, zpomalí se tep a dostaví se pocit příjemné únavy. Zkontrolujte také teplotu v ložnici. Ideálně by tam mělo být kolem 18 stupňů. Před spaním vynechejte všechna zahřívající jídla, především sladkosti a pikantní pokrmy. Zapomeňte také na alkohol, silný černý čaj a kávu.

K uvolněné atmosféře pomohou i některé éterické oleje. Mezi nejlepší relaxační vůně patří heřmánek, vanilka, mandarinka, bazalka, neroli, růže, santalové dřevo nebo ylang-ylang. Do aromalampy kápněte několik kapek a postavte si ji blízko k posteli. Případně si trochu oleje naneste přímo na polštář.

Co ještě pomůže usnout

Banánový koktejl: Ve 250 ml mléka rozmixujte jeden menší banán a přidejte lžíci medu. Dodáte tak tělu hořčík a tryptofan, které vás báječně uvolní a připraví na spánek.

Bylinkový čaj: Zkuste třeba kozlíkový nebo třezalkový, který vás příjemně zklidní. Meduňkový zbavuje stresu a heřmánek působí jako mírné sedativum.

Pohádka na dobrou noc: Na horory se můžete podívat jindy. Pusťte si pohádku nebo něco pěkného, co vás pohladí po duši. Bude se vám krásně usínat.

Teplé ponožky: Někdy spánku brání také studená chodidla. Zabalte je do měkoučkých ponožek. Když si ještě předtím namažete nohy krémem, ráno budou nádherně hebké a odpočaté.

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1