Stres raději nepodceňujte. Jak jej dostat z těla?

Stres raději nepodceňujte. Jak jej dostat z těla?

V dnešní uspěchané době je ve stresu skoro každý z nás. Pomalu ho začínáme chápat jako součást života. Avšak jen málokdy si uvědomujeme, jaký dopad na naše zdraví má.

Tělo stále ve střehu

Stresové situace mohou být různé, pro někoho je to pracovní projekt, který se nedaří vést podle představ, pro druhého nutnost starat se o nemocné rodiče. Povinnosti se kupí a člověk chce dostát všem úkolům, které si předsevzal. Jenže tělo v tu chvíli začne plašit. Je to podobné, jako by bylo vystaveno nebezpečí útoku nějakého predátora. Začne vyplavovat hormon kortizol. V tu chvíli ucítíte bušení srdce, zrychlí se tep, ale i dech a krevní tlak letí nahoru. Po odeznění „nebezpečí“ se hormony vrací do normální hladiny, avšak chemický koktejl již tělem proběhl. Pokud se ale takováto situace opakuje častěji a vy jste nenašli způsob jak se napětí posléze zbavit, důsledky časem pocítíte na těle i duši.

Dostává zabrat duše i tělo

Občasný stres nám pomáhá dostat ze sebe to nejlepší, jestliže jsme pod tlakem ale neustále, může se po čase objevit řada problémů. Na úrovni fyzického zdraví jsou to především problémy s vysokým tlakem, ale objevují se i poruchy imunitního systému, vznik žaludečních vředů, migrény, křeče svalů a dokonce i častější močení. Na úrovni psychické má stres velký vliv nejen na naši náladu, ale může způsobit až deprese, únavu i problémy se spánkem, podrážděnost a snižování výkonnosti. Tyto potíže mohou gradovat, změnit se v apatii a podle odborníků může stres způsobit i smrt. Je zajímavé, že muži řeší stres častěji alkoholem, kdežto ženy spíše přejídáním, zvýšeným příjmem sladkého nebo naopak nechutenstvím.

Jak se stresem „bojovat“?

Nejsnazší by bylo dopřávat si dostatek klidu a odpočinku, pravidelně jezdit na dovolenou a život si odlehčit vtipem a smíchem. Jenže to se lehko řekne a hůře dělá. Složenky se platit musí, vztahy doma i na pracovišti nejsou vždy ideální a být vytržen od kontaktu s lidmi vyvolá jen novou formu stresu.

  1. Naučte se říkat ne, pokud se dostáváte do tlaku ze strany okolí
  2. Najděte si aktivní koníček - běh, tenis, plavání, výletování, jóga... Vyzkoušejte, co vám nejlépe sedí. A hlavně - časem se potřeby mění! Neulpívejte tedy na jednom ze sportů či aktivitě.
  3. Upravte svůj jídelníček a dostatečně pijte. Neodbývejte se tím, že budete jíst někde za pochodu s telefonem u ucha. Zařaďte Omega 3 mastné kyseliny (pomohou ke klidnějšímu spánku, ochrání srdce a snižují celkově dopady stresu) nebo hořčík (pomáhá s uvolněním).
  4. Ke zklidnění rovněž pomůže meditace, různá dechová cvičení nebo i antistresové omalovánky. Někomu pomáhá skládání puzzle, háčkování, vyšívání a nebo zdobení perníčků. Princip těchto metod je účinný v tom, že vaše mysl se plně soustředí na vykonávanou činnost a zapomene na strach z budoucnosti nebo úzkost vyvolanou minulostí. A tělo si konečně oddechne, vypnete se totiž hormonální bouři. 
  5. Svůj vliv na naše fungování mají i vůně. Využijte jejich sílu i při zvládání stresu.
  6. Zajděte si na masáž. Ta prostřednictvím fyzické úlevy přináší i úlevu psychickou. Poté máte více sil náročnější období zvládnout.
  7. A když už nemůžete? Zařvěte si až z břicha. Bouchněte do stolu a nebo roztrhejte papír, zlomte tužku. Když bude následovat uvolňující smích, nechte ho. Skvělou variantou jsou například antistresové míčky (mají se mačkat, ne po někom házet).
  8. Spěte v noci a potmě! Vaše buňky budou mít šanci regenerovat a vy zvládnete mnohem lépe eliminovat dopady stresových situací na vaše tělo i mysl.

A pamatujte na to, že štěstí je stav mysli. Dávejte tedy pozornost těm věcem, na kterých vám záleží. Ty, které vás zlobí a vyvolávají napětí nepopírejte, jen jim dejte jejich odpovídající místo. Vždyť i ty nepříjemné stresové chvíle vás mají něco naučit. Ale žádná lekce netrvá navždy.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1