Pohyb a spánek: Cesta ke zdraví a pohodě

Pohyb a spánek: Cesta ke zdraví a pohodě

Mezi nejčastější civilizační zdravotní problémy současné doby se řadí nespavost, přibírání na váze, stres, anebo například bolest zad od věčného sezení u počítače. Co z toho plyne? Že je třeba svůj život změnit a zaměřit se na dvě důležité složky, které jsou alfou a omegou zdraví každého z nás – spánek a pohyb.

Dnešní doba by se dala definovat několika slovy – shon, napětí, tlak a práce. Život jako by se scvrknul do každodenní rutiny, při níž se zapomíná na osobní život, odpočinek, radosti všeho druhu, sex, sport, ale i rodinu či přátele. A doba covidová tomu příliš nepomáhá. Aktuální situaci nezměníme, co ale změnit jde, je náš vlastní život. Jiskru, novou energii a hlavu plnou kvalitních a pozitivních myšlenek můžete získat snadno. Třeba tím, že se na to všechno dobře vyspíte nebo že aktivně vyplavíte nějaký ten endorfin. Obojí je nesmírně důležité. Nejen proto, že není důvod přibírat na váze nebo mít kruhy pod očima, ale hlavně proto, abychom se zkrátka a dobře nezbláznili.

Spánek a pohyb

Nejeden průzkum ukázal, že lidé, kteří se věnují nějaké sportovní aktivitě, mají kvalitnější spánek než ti, co nedělají vůbec nic. Na druhou stranu, nic by se nemělo přehánět. Chcete-li si to vzít k srdci, rozhodně tenisky neobouvejte v deset večer, pak by se vám naopak usínalo dost špatně. Raději sportujte hned ráno a nastartujte se na celý pracovní den, anebo hned po práci. Díky tomu dokonale vyčistíte hlavu od všech povinností.

Spánkem tělo regeneruje

Potřeba spánku je individuální. Faktem ale zůstává, že by dospělý člověk, pokud chce být fyzicky i psychicky zdravý, měl spát v průměru 6 až 9 hodin denně. Díky kvalitnímu spánku tělo lépe regeneruje, dává odpočinout mozkové aktivitě i svalům a dokáže se dobře nastartovat na další den.

V opačném případě hrozí fyzické i psychické vyčerpání, výkyvy nálad, tendence zásobovat tělo sladkostmi, tučným jídlem, přemírou kávy nebo jinými nezdravými pokrmy. A kromě toho nedostatek spánku vede k oslabení imunity a narušuje hormonální regulaci. O rizicích nespavosti jsme psali i v tomto článku.

Vliv pohybu na spánek, a naopak

Toužíte-li po lepší, lehčí nebo třeba vytvarovanější postavě, musíte pro to něco udělat. A co je to „něco“? Dobře a pravidelně se stravovat, věnovat se sportu (dbát na kardio aktivity i posilování) a spát.

Cvičení je skvělou cestou, jak zdravě tělo unavit a zbavit ho díky vyplavení endorfinů stresu z práce. Během spánku se produkuje tzv. růstový hormon, který má za úkol již zmiňovanou regeneraci a nárůst svalové hmoty. Je tedy logické, že zanedbávání spánku povede ke ztrátě svalů, a naopak ukládání tuku. Je to reakce těla, které si tvoří zásoby pro případ, že bude vyčerpané – fyzicky i psychicky.

3 důvody, proč spát kvalitně a hýbat se pravidelně

  • Zrychlíte svůj metabolismus – spánek, pohyb a kvalitní strava dokonale nastartují vaše tělo, což povede k rychlejšímu spalování kalorií (více na toto téma si můžete přečíst v článku Zdraví pod lupou: Rozprouděte zpomalený metabolismus).
  • Nebudete náchylní ke zranění a nemocem – spánek a sport podporují přirozenou lidskou obranyschopnost. Mít kondičku je také cesta, jak se zbavit fyzických bolestí.
  • Dáte sbohem depkám – endorfiny jsou přírodní antidepresivum, a tak si jich dopřávejte ve velkém.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1