Krása pod lupou: Tipy a triky pro jemné vlasy

Krása pod lupou: Tipy a triky pro jemné vlasy

Zacuchávají se, nedrží tvar a vypadají ulízaně. To se o jemných vlasech říká nejčastěji. Ale vůbec to tak být nemusí – stačí ubrat na stylingu a najít ten správný účes pro jemné vlasy.

Jemné vlasy častěji trpí zatížením

Ve snaze změnit své vlasy často saháme po přípravcích se silnějším účinkem. Tím si ale vlastně spíš škodíme. Jednak není možné strukturu svých vlasů změnit, a potom – tyto přípravky mívají hutnější složení, vlasy obalí, a to jim nedává šanci zůstat vzdušnými a v požadovaném tvaru. Na jemné vlasy nepatří ani olejové masky, žádná bezoplachová péče pro lepší rozčesání, ani pěnová tužidla nebo vosky a gely. Zato je vždycky perfektně umyjte vodou, aby na nich nezůstaly žádné zbytky šamponu a kondicionéru. Ideální je závěrečné opláchnutí studenou vodou. Kamenem úrazu bývá obtížné rozčesávání. Hodně pomůže, když je opatrně rozčešete kartáčem během působení kondicionéru.

Při volbě účesu respektuje také tvar obličeje

Nelze jednoduše říct, že pro jemné vlasy se hodí krátké sestřihy. Je třeba brát v potaz i tvar našeho obličeje – na kulatý obličej kratší vlasy ještě víc upozorní. Pokud ale máte nízké čelo, bude sestřih tzv. na kluka ideální! Vyčesaná ofina a načechrané vlasy na vršku hlavy opticky protáhnou celý obličej. Zaměřte se na celý svůj životní styl a položte si otázky, zda potřebujete dávat vlasy do culíku, jestli máte kapacity si každé ráno mýt vlasy, a jak jste zruční. Ne každý si totiž v domácích podmínkách dokáže udělat tak hezkou foukanou, jako od kadeřníka.

Promyslete účesy pro jemné vlasy dopředu

Prakticky každé vlasy vypadají krásně, když vyjdeme ze salonu. Pokud se ale nechcete každé ráno hodinu trápit s fénem a stylingem, dobře si předem promyslete, jak složitý účes si necháte ostříhat. Jemné vlasy bohužel vyžadují víc práce, než jiné typy vlasů. Ledacos na nich nedrží, jenže velké množství tužidel je zatíží a účes nakonec stejně vypadá zplihle. Nejlepší je jednoduchý sestřih, který upozorní na krásné části obličeje, skryje to, nač není třeba upozorňovat, a zároveň nevyžaduje pravidelnou údržbu. To může být i pěkná finanční zátěž – zejména krátké účesy pro jemné vlasy vypadají pěkně zhruba měsíc. Pak byste měli opět navštívit salon a sestřih obnovit, a to zadarmo není…

Znáte suchý šampon?

Ze stylingových přípravků se hodí na jemné vlasy nejlíp. Ano, není to totiž jen šampon, ale i cesta, jak zpevnit účes pro jemné vlasy. Některé jsou dokonce v kombinaci s lakem na vlasy. Suchý šampon je jakýsi mikro pudr, který absorbuje mastnotu. Pomocí ručníku a kartáče ho z vlasů odstraníte. Zůstane jen velice slabý film, který udrží vlasy v objemu i tvaru. Rozhodně budete pro začátek muset zapátrat –suchý šampon dnes vyrábí téměř každá značka, ale jejich složení se liší. Tady opravdu platí, že každému vyhovuje něco jiného. Bonusem jsou pak barevné suché šampony, které dokážou skrýt začínající šediny.

Poohlédněte se po doplňcích stravy

Jemné vlasy mají často horší strukturu a jsou oslabené – proto jsou tenké a působí dojmem, že jich máme málo. Takovou situaci šampony moc nezachrání, a chce to dát šanci kvalitnímu doplňku stravy. Ty, které jsou určené pro posílení vlasů, by měly vždy obsahovat vitamíny A a E, zinek a biotin. Skvělé jsou taky omega-3. S jejich užíváním to chce pár měsíců vydržet, vlasy se totiž hojí pomalu. Odměnou vám ale bude hedvábný lesk a silné, zdravé vlasy!

Na našem portále najdete i další články týkající se vlasů:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1