Krása pod lupou: Suché vlasy a péče o ně

Krása pod lupou: Suché vlasy a péče o ně

Zima vlasům na kvalitě moc nepřidává. Mráz a vlhko venku a přetopené místnosti v budovách napomáhají vysušovat pleť i vlasy, a proto bychom měli v zimě používat trochu jinou kosmetiku než v létě.

Doporučení od odborníků

Spíš než na rady kamarádky dejte na doporučení svého kadeřníka. Každý máme jiné vlasy, a co vyhovuje ostatním, se vůbec nemusí hodit pro vás. Oko laika navíc těžko odhalí, kde se skrývá problém. Kadeřník má taky přístup k mnohem kvalitnější kosmetice než je ta z drogerie. Pokuste se neřídit hezkou reklamou na nový produkt a raději investujte do konzultace v kadeřnickém salonu. Výdaj je to jednorázový, ale z krásných vlasů se pak budete těšit každý den!

Problém poškozených vlasů

Kdybychom dali vlas poškozený špatnou péčí, častým žehlením a natáčením, nebo zkrátka nedostatečně vyživený pod lupu, uviděli bychom na něm trhliny. Takový vlas má nerovnou strukturu a jakési praskliny, které jsou vstupní branou dovnitř vlasu. Tudy z něj uniká vlhkost a také se dovnitř snáz dostanou vnější škodlivé vlivy – třeba nepřízeň počasí. Ze všeho nejdřív je tedy dobré řešit poškozené vlasy. Ostříhat konečky a s kadeřníkem vybrat správné přípravky na suché vlasy na doma. Samozřejmostí je přestat barvit vlasy a být k nim co nejšetrnější.

Na oleje pozor

Suché vlasy svádí k sáhnutí po přírodních olejích. Pravda je, že tak jak jsou, se na suché vlasy (vlastně na žádné vlasy) moc nehodí. Jsou skvělé jako součást profesionální kosmetické péče, ale tam jsou další složky, které dokážou jejich účinky zužitkovat. Pokud na své vlasy naneseme čistý olej, bude mít spíš vysušující účinky. Další problém je, že třeba kokosový olej nebo olivový olej mají moc velké molekuly a do vlasu neproniknou. Pouze ho obalí a povrch vlasu ucpou. Takový vlas se pak doslova dusí.

V zimě se na suché vlasy hodí maska na vlasy

I ta má svá pravidla. Maska nenahrazuje kondicionér, takže postup by měl být: umytí vlasů šamponem, nanesení masky, opláchnutí a použití kondicionéru. Vždycky nanášejte masku na umyté vlasy! Díky tomu se její složky dostanou dovnitř a mohou vlas vyživit. Aplikovat ji na vlasy suché a špinavé je holý nesmysl, protože vlasy jsou obaleny stylingovými přípravky a prachem.

Skvělou masku na vlasy si vyrobíte i z domácích zdrojů. Med, žloutek, rozmačkaný banán nebo avokádo se hodí na jakýkoli typ vlasů. Maska na vlasy by se měla nechat působit 15 minut a déle.

Používejte kondicionér

Ať už máte jakýkoli typ vlasů. Šampon otevírá vlasová vlákna a očistí je, a pokud ho pouze smyjeme vodou, vlas zůstane otevřený, a tedy velmi náchylný. Kondicionér má za úkol vlas ošetřit, ale především uzavřít. Ženy, které mají jemné a zplihlé vlasy, se kondicionéru vyhýbají, protože mají strach z ještě zplihlejšího účesu. Tím si velmi škodí, protože kondicionéry existují i na jemné vlasy, a ty tak mohou dodat krásný objem.

Vyživujte i zevnitř

Je to taková dvojí jistota. Kosmetické přípravky působí na délky vlasů, ale správná strava začne vyživovat i vlasové kořínky v kůži. A samozřejmě se projeví i na pleti. Pijte dostatek neperlivé vody a jezte zdravé tuky. Avokádo, ořechy, semínka, ryby, pšeničné klíčky … Obsahují i minerály a vitamíny, které nám mohou chybět. Anebo zkuste komplexní péči ve formě doplňku stravy s obsahem biotinu a zinku.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1