Přírodní péče o vlasy

Přírodní péče o vlasy

Kolik místa v koupelně vám zabírá vlasová kosmetika? Všechny ty šampony, kondicionéry, laky na vlasy, masky, kúry a chemické zábaly? Než příště vyrazíte do drogerie, protože vám zase něco chybí, zkuste zapátrat v ledničce a ve spíži. Třeba zjistíte, že už další nákup není potřeba.

Šampon

Přejít z konvenční kosmetiky na „no poo“ metodu (tedy způsob, jak mýt vlasy bez šamponu), chce trochu trpělivosti. Vlasy zvyklé na chemii se možná budou trochu bránit, proto jim můžete ze začátku pomoci jemným přírodním šamponem bez silikonů, který je nezatíží. Později se vám otevře prostor pro experimentování – vlasy si můžete mýt jedlou sodou (ta se dá použít i jako suchý šampon), žitnou moukou nebo marockým jílem. Pročtěte si „no poo“ fóra na internetu a najděte si to, co se k vám bude hodit nejvíce.

Kondicionér

Už naše babičky si oplachovaly vlasy octovou vodou a tato metoda funguje dodnes. Výsledkem jsou lesklé a zacelené vlasy. Jako oplach mohou tmavovlásky použít i kávu nebo černý čaj, blondýnky zase odvar z heřmánku nebo citronovou šťávu. Voňavé vlasy budete mít po oplachu z levandule nebo růžových lístků. Fantazii se meze nekladou, je jen důležité respektovat svůj typ vlasů a ze začátku se řídit heslem Méně je více.

Maska

Žloutek, domácí majonéza, avokádo, olej nebo med – to jsou superpotraviny i pro vaše vlasy, zvláště pokud jsou zničené a oslabené. Zkuste experimentovat s různými druhy olejů, které na vlasech (nebo jen na konečcích) necháte klidně přes noc. Vlasy vám poděkují za konopný, kokosový nebo olivový olej, vyzkoušet můžete i dýňový nebo olej z hroznových jader. Malé množství oleje si můžete vetřít i do umytých vlasů, které díky tomu přestanou poletovat.

Lak na vlasy

Klasický sprej se přírodní cestou nahrazuje těžko, pokud vám ale stačí vlasy zpevnit a natužit, zkuste černé pivo nebo cukrovou vodu. Také tyto recepty zkoušely už naše maminky a babičky. Jen pozor na přílišný pivní odér, který by mohl přilákat nechtěné nápadníky.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1