Poraďte si s hmyzím bodnutím

Poraďte si s hmyzím bodnutím

Krásné teplé počasí je tady. Bohužel s ním se začínají objevovat i nejrůznější zvířátka, která přes zimu spala. Jejich přítomnost u vody, v přírodě, v ložnici i na zahradě může být dost obtěžující. Někdy i bolestivá. Mluvíme o hmyzu. Jak se bránit proti štípancům a jak podpořit jejich hojení?

Včely a vosy

Včely ani vosy nejsou samy od sebe agresivní. Bodnou až v momentě, kdy se brání. Bodnutí se dá často předejít. Neoblékejte si zářivé ani příliš barevné oblečení. Nejhorší je reflexní žlutá, to jste jasný cíl. Přilákat je mohou i nasládlé parfémy nebo krémy. Raději si kontrolujte pití i jídlo. Hlavně když pijete z plechovky nebo jíte zmrzlinu. I když je to v létě lákavé, nechoďte bosí tam, kde cokoli kvete (zejména jetel). Pokud se kolem vás začnou ochomýtat, zůstaňte v klidu. Hlavně nerozhazujte rukama, raději v klidu vstaňte a odejděte.

Když se jim podaří vás bodnout, nepanikařte. Alergici by u sebe v letních měsících měli pro jistotu nosit své léky. A ihned po bodnutí si ho vzít. Jako první byste ale měli žihadlo najít a opatrně vytáhnout. Snažte se nezmáčknout jedový váček. Mohli byste si do rány přilít jed. Ideálně žihadlo vyškrábněte nehtem nebo pinzetou. Na ránu si přiložte cibuli nebo ocet, pomůže vám od bolesti. Dobré jsou také chladivé gely nebo obyčejný led. Pro dobré zhojení můžete postižené místo potřít propolisem. Vhodné jsou také homeopatika, která působí jako antihistaminikum.

Mravenci

Krásné počasí přímo svádí k tomu vzít deku, jídlo a vyrazit na piknik. Pořádně se ale rozhlédněte, kam si sedáte. Mravenci by vám mohli pohodu pokazit. Z místa je těžko vyženete a bylo by to nefér, oni jsou tam doma, vy na návštěvě. Když vás ale nějaký průzkumník kousne, nemusíte z toho dělat vědu. Takové kousnutí potřete Alpou a ošetřujte tekutým pudrem. Můžete si dopředu nachystat řebříček vyluhovaný v Alpě. Pomáhá na všechna pobodání. Aplikujte poté, co se směs zbarví do hněda. Samozřejmě pokud jste na mravenčí jed alergičtí, okamžitě si vezměte léky.

Komáři

Romantiku u vody může pokazit velmi nepříjemný hmyz - komár. Jsou opravdu neodbytní a je jich všude moc. Naštěstí vám na ně pomůže lepší repelent. Nebo můžete do Alpy na týden naložit hřebíček a pak se jím pomazat. Působí jako přírodní repelent. Pokud je máte doma a nechcete v interiéru používat chemické prostředky, vsaďte na bylinky. Komárům nevoní česnek, proto ho rozvěste po bytě nebo s ním potřete rámy oken. Zaleknou se i libečku lékařského nebo citronové trávy.

Do oken si postavte afrikány a pelyněk, ty je také  zaručeně odpudí. Pomůžete si i zvýšením vitamínů B v krvi. Takže si dejte pivo, kvasnice nebo můžete brát tablety. Bolest z kousnutí zažehnáte citronem, cibulí nebo ledem. Jestli máte doma levandulový olej, jste zachránění. Pomáhá rychle a stačí pár kapek. Vystačíte si ale i s rozdrcenou petrželovou natí nebo listy černého rybízu.

Klíšťata

V teplých a suchých podmínkách se klíšťatům daří nejvíce, proto se v takovém počasí vyhněte vysokým travnatým porostům. Pokud je to pro vás nemožné, tak se aspoň účinně braňte. Oblečte si dlouhé hladké kalhoty nejlépe ze světlé látky. Od kolen dolů se nastříkejte repelentem. Pokud chemii nevěříte, můžete si vyrobit odvar z ořechových slupek. Svařte 0,5 kg slupek z vlašských ořechů v 1 litru vody. Smíchejte s Alpou v poměru tři ku jedné, kdy tři díly představuje ořechový vývar. Potom už stačí naplnit lahvičky a používat. Hezky zabírají také výrobky z tymiánu nebo levandule, které klíšťatům nevoní.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1