Kudrnaté vlasy aneb jak zkrotit lokny

Kudrnaté vlasy aneb jak zkrotit lokny

Pevné a lesklé vlasy korunují ženskou krásu. Každý typ kadeří ale vyžaduje jinou péči. Jste-li majitelka přírodních kudrlinek a prstýnků, osvědčené praktiky a doporučení kamarádky s rovnými vlasy u vás fungovat nebudou. Struktura přirozeně rovného vlasu je totiž úplně jiná než u kudrnatého, proto i volba šamponu a kartáče na vlasy bude odlišná. Při dodržení pár základních pravidel můžete z krepatícího chemlonu udělat okouzlující záplavu loken.

Hřeben na vlasy se širokými zuby

Kudrnaté vlasy mají suchou strukturu, proto všechny kroky, které pro ně děláte, by měly směřovat k jednomu cíli, hydratovat a promastit, aby zůstaly lesklé a pružné. Suchý a porézní vlas je náchylný na lámání a poničení, proto začněte u výběru vhodného hřebenu. Kudrnaté kadeře vyžadují hřeben s velmi širokými zuby, aby se lokny nerozbily. Co je ovšem nejdůležitější, nečesejte se za sucha. Obvykle stačí vlasy trochu navlhčit, a teprve potom rozčesat buď prsty, nebo kartáčem na vlasy.

Velká výhoda loken je, že jim stačí umývání po 5 i po 7 dnech. Až vám tedy vaše kudrnatá kamarádka řekne, že si skoro týden nemyla hlavu, rozhodně to není tím, že by zanevřela na hygienu. Majitelky rovných vlasů si je denně musí česat, čímž si přirozený maz u hlavy roztáhnou od kořínků ke konečkům. I to je důvod, proč si takové ženy myjí vlasy obden. Kudrnaté kadeře jsou suché od přírody a nevyžadují česání, aby se neporušily prstýnky, proto maz zůstává většinou jen u hlavy.

Šampon s oleji

S tím souvisí i výběr šamponu. Ideální je určený pro suché vlasy s přidanými oleji, které vlas pěkně promastí a lokýnka je potom lesklá a pružná. Přípravky na vlasy by také neměly obsahovat příliš parabenů a silikonů. Obecně na nich není nic špatného. Jejich základní vlastností je, že obalí vlas lehkým filmem a uhladí ho. To je skvělé pro rovnou hřívu, kdy potřebujete, aby finální účes držel a nebyl rozlítaný a po chvíli zacuchaný. Kudrnka ale pod náporem těchto látek a olejů ztěžkne a začne se natahovat. Kouzlo přirozeného objemu je v tu chvíli pryč a vlasy vypadají trochu zplihle.

Sušte jemně

Při sušení je sice lákavé zamotat vlasy do ručníku a ždímat je, co to jde, abyste odstranili přebytečnou vodu. Je to ale to nejhorší, co můžete své kudrnaté hřívě udělat. Raději je vyždímejte rukama zlehka nad vanou a zbytek do starého bavlněného trička. Pokud použijete ručník, nebuďte ke svým vlasům příliš drsní. Potřebují jemnou péči, kterou podpoříte aplikováním různých krému, gelů a masek na vlasy. Jestli máte difuzér, využijte ho, jinak nechte „háro“ volně uschnout.

Tip domácí gel z lněných semínek

Do hrnce nalijte 250 ml vody a 2 lžíce lněných semínek. Vařte 5 minut, dokud voda nezačne rosolovatět. Odtavte a přelijte přes jemné sítko nebo plátno do nádobky s pumpičkou, kde chcete mít gel. Případně do něčeho, kam nebudete muset sahat prsty, abyste se ke gelu dostali. Přidejte pár kapek esenciálního oleje a lžičku aloe vera gelu (ten není nutný), zamíchejte a nechte vychladnout.

Curly girl metoda

V posledních letech získává na popularitě i curly girl metoda, která, jak název napovídá, je vytvořená přímo pro kudrnaté holky. Tzv. co-washing (kondicionérové mytí) je totiž něco, co se občas hodí zařadit do rituálů, protože velice pomáhá s hydratací přirozeně suchých vlasů. Zejména v zimě, kdy jsou kadeře namáhané větrem a mrazem, ji oceníte. Budete potřebovat čisticí kondicionér, který najdete na e-shopech jako cowash. Tyto přípravky v sobě spojují čistící schopnost šamponu, aniž by vlasy zbavily žádoucích olejů, a hydrataci kondicionéru. Je to takové 2v1. Dají se koupit od 200 Kč až do 2 000 Kč.  

Při co-washingu si nejprve namočte vlasy teplou vodou. Bříšky prstů vmasírujte do pokožky cowash kondicionér, aby se odstranily odumřelé buňky. Potom hlavu řádně opláchněte teplou vodou a prameny pročesávejte jen prsty. V druhé fázi opět vezměte přiměřené množství cowashe ale zapracujte jemně do celé délky vlasů a pomalu rozčesejte širokým kartáčem.

Následuje základní technika Curly girl metody a to je jakési vmačkávání hydratace do vlasů (squish to condish). V té chvíli vlasy v předklonu mačkejte od konečků směrem k hlavě a zlehka odstraňujte vodu. Je to jemný proces, žádné ždímání. Poté si do rukou natočte trochu vody, přeneste na hlavu a znovu celé zopakujte. Ve finále spláchněte nyní už studenou vodou, protože chlad zatáhne vlasové folikuly a pomáhá udržet hydrataci. Zdá se, že Curly girl metoda je hodinová procedura, ale brzy zjistíte, že do deseti minut máte hotovo.

Na téma vlasy a péče o ně naleznete na stránkách Dobré kondice více článků. Přečíst si můžete následující:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1