Zdraví pod lupou: Kvalita vlasů o nás mnohé prozradí

Zdraví pod lupou: Kvalita vlasů o nás mnohé prozradí

Nespoléhejte na to, že kadeřník dokáže napravit všechny škody, které napácháte domácím barvením, nebo špatně zvolenou kosmetikou. Jeho úkolem je pomoci najít vám péči, která se hodí přímo pro vaše vlasy, ale zbytek je už na vás doma. Co všechno můžete pro zdravé vlasy udělat každý den?

Jak zvolit správnou kosmetiku?

Je důležité si uvědomit, že přípravky na vlasy používáme celý život, několikrát týdně, a proto není jedno, co si na ně nanášíme. Bohužel obvyklá cesta českých žen vede do drogerie, kdy se řídí akční nabídkou a hezkým obalem se slavnou zpěvačkou. Snad si i přečtou, zda mají v ruce šampon na mastné nebo blond vlasy, ale to nestačí. Laik velmi těžko dokáže rozeznat rozdíl mezi dehydratovanými a nevyživenými vlasy. Proto bychom se měli vždy obracet na svého kadeřníka, který má přístup k opravdu kvalitní kosmetice na vlasy. Jestliže řešíme dlouhodobější problém, jako je padání vlasů nebo seborea, pomůže nám tricholog, odborník na problémy s vlasy.

Stav našich vlasů nám nastavuje zrcadlo

Kosmetika není samospásná, a proto vlasy prozradí mnohé o tom, jaký vedeme život. Kvalita vlasů se přirozeně zhoršuje během chronických onemocnění, při dlouhodobém stresu, ale také v těhotenství a při kojení, kdy většina živin putuje z těla ženy k miminku. Pro zdravé vlasy je potřebné jíst potraviny bohaté na minerály a zdravé tuky. Ořechy, avokádo, mořské ryby, olivový olej, nebo třeba celozrnné obiloviny. Na kvalitě vlasů se rozhodně projeví i pitný režim. Pomoci nám mohou i doplňky stravy – zejména ty, které obsahují biotin, a vitamíny E a A. V každém případě se vše, co jíme, projeví nejenom na vlasech, ale také na stavu pleti.

Co potřebují zdravé vlasy? Šampon, kondicionér, foukání

Každý z těchto kroků má jiný účel. Šampon a voda otevřou vlas, aby se mohl očistit. Kondicionér nejenom dodává výživu, ale kutikulu vlasu opět uzavře. S tím na závěr pomůže i správné vyfénování. Nejprve vysoušíme pokožku hlavy (pokud ji necháme vlhkou, můžou se začít tvořit lupy), a poté vlasy uhladíme přes kartáč. Takto je vlas správně ošetřený a tím zabraňujeme jeho poškození. Šamponem umýváme pokožku, zatímco kondicionér volíme podle stavu do délek vlasů a konečků. K této základní péči je vhodné čas od času přidat i masku na vlasy.

Výživa pro vlasy z vaší ledničky

Domácí masky na vlasy si dopřejte alespoň jednou měsíčně. Nanášíme je vždy na vlasy umyté šamponem, ale ještě před tím, než použijeme kondicionér. Velmi vyživující vlastnosti má med a vaječný žloutek, které nechte působit alespoň 15 minut. Oleje, ač přírodní, na vlasy nejsou až tak vhodné, jak se zdá. Vlas ucpávají a zatěžují a suché vlasy mohou při nesprávné aplikaci ještě více oslabit. Vyzkoušejte raději domácí bylinné vody. Výluhem z kopřiv nebo heřmánku opláchněte pokožku hlavy i vlasy po závěrečném mytí. Hrst bylinek stačí zalít horkou vodou, nechat zchladnout a přecedit.

Nejkrásnější jsou přirozené a zdravé vlasy – zaměřte se na péči o ně a uvidíte, jak se vám odvděčí.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1