Alopecie aneb vypadávání vlasů netrápí jen muže

Alopecie aneb vypadávání vlasů netrápí jen muže

Přístup k vlasům bývá u mužů a žen odlišný. Zatímco plešatý muž nám přijde „normální,“ plešatá žena v nás vyvolává napětí. Pokud žena začíná o své vlasy přicházet, většinou se to projeví i na její psychice. Co jsou nejčastější příčiny padání vlasů a dá se tomu předejít?

Ženy plešatí jinak než muži

Problémy s padáním vlasů se označují jako alopecie. Nejčastěji se objevuje takzvaná androgenní alopecie = ústup vlasů z čela a temene, který zejména mužům vytváří typický vlasový pruh kolem hlavy. U žen se zpravidla nejprve objeví řídnutí v oblasti pěšinky, případně zeslabení vlasů. Někdy jsou postižena jen některá místa, jakési plešaté kruhy ve vlasové části. Zatímco u mužů jsou v drtivé většině na vině hormony či dědičnost, ženy mají důvodů mnohem více.

Kdy ženám padají vlasy

Jaro a podzim: Příroda je vůči naší civilizaci imunní, proto i nadále mění naši „srst.“ V tomto období tak můžeme zaznamenat zvýšené padání vlasů. Většinou se po několika dnech proces vrátí do normálu.

Padání vlasů po porodu: V tomto období se hormony opět dostávají do normálu, a to se může projevit právě padáním vlasů. Většinou úbytek ustane do půl roku od porodu a začnou růst nové vlasy. Navíc v období těhotenství vlasy příliš nepadají, někdy naopak houstnou, takže teď dojde vlastně jen k vyrovnání stavu.

Menopauza: V této době dochází k úbytku estrogenu, což má za následek oslabování vlasových folikul (váčků, ze kterých vlas roste). To způsobuje i řídnutí vlasů. Toto období je třeba nepodceňovat, neboť je jedním z klíčových období ženy a často rozhoduje o kvalitě stárnutí. Věnujte si tedy péči a podporujte své tělo (například vhodnými potravinovými doplňky jako je ženšen) i psychiku (třeba masáží).

Nesprávně fungující štítná žláza: Problémy s vlasy může způsobit zvýšená i snížená funkce štítné žlázy. Příznakem nefunkční štítné žlázy mohou být oslabené, jemné, třepivé vlasy.

Stres: Jestliže vás vypadávání vlasů trápí, zamyslete se nad tím, jestli jste zhruba před třemi měsíci nezažila nějakou vypjatou situaci, příliš mnoho práce, rodinnou krizi, nemoc v rodině... S tím vším se organismus snaží vyrovnat a následky se většinou dostavují s výrazným zpožděním.

Nedostatek železa: Anémie čili chudokrevnost se také projevuje vypadáváním vlasů. Železo lze doplnit medikamenty, díky kterým se jeho hladina vyrovná.

Nevhodný účes či příliš časté nošení čepice: I z těchto důvodů mohou padat vlasy. Jedná se především o úbytek na konkrétním místě, které je nejvíce namáháno. Po odstranění příčiny by mělo dojít k obnovení vlasů.

Prevence padání vlasů

1.    Buďte ke svým vlasům jemné a dopřejte jim pravidelnou péči.

2.    Nesvalujte vinu na genetiku. Ačkoli můžeme mít k určité nemoci nebo problému predispozice, patřičné geny se zapnou až naším naučeným chováním (často z původní rodiny).

3. Zdravý životní styl - zejména vyvážená strava bohatá na vitamíny, minerály a stopové prvky.

4. Pozor na chemické léky a jejich kombinace. Vždy čtěte příbalový leták.

5.    Nekuřte. Podle některých studií byla prokázána souvislost mezi kouřením a padáním vlasů u mužů. Proto je vhodné cigaretu odložit.

6.    Práce se stresem

7.    Pěstujte zdravé vztahy - v rodině i v zaměstnání.

Když vlasy vypadají

Nepodceňujte svou psychiku. Vypadávání vlasů, především u žen, je velmi emocionálně náročné. Vypadávání vede k dalšímu stresu, a to zase ke zrychlení vypadávání. Nebojte se vyhledat odborníka. Pokud žena o vlasy přijde, má několik možností, co dál. Jen málokterá totiž zvládne chodit opravdu holohlavá.

Zvažte zakoupení speciálního šátku či paruky. K dispozici jsou paruky z pravých vlasů nebo z umělého vlákna. U těch se kvalita liší podle toho, zda jsou strojově nebo ručně naplétané. Výhoda paruk z pravých vlasů je, že si můžete vybrat odstín na míru, stejně jako střih. Ten se tvoří až na vás. Moderní metody naplétání už umí vytvořit dokonce pěšinku. Vězte, že kvalitní paruka je k nepoznání od pravých vlasů.

V některých případech může pomoci transplantace vlasů. Jedná se především o lokální vypadávání, jizvy atd. Tento zákrok však pojišťovny nehradí a vyjde na několik desítek tisíc korun.

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1