Co si počít, když vlasy začne protkávat stříbro

Co si počít, když vlasy začne protkávat stříbro

Každý měsíc vyroste vlas zhruba o jeden centimetr. To je báječné, když chcete být dlouhovláskou. Ale je to komplikace, když vám vlasy šedivějí, a vy to netoužíte přiznat. Jak si se šedivými vlasy poradit?

Bílé vlasy nejsou výsadou stáří, ale mají je i děti, vyvíjející se v děloze. Nejprve se totiž musí vytvořit melanocyty, což jsou buňky ve vlasových koříncích, které produkuji barvící pigment. Ty pak zajistí, aby se z nás staly blondýny, brunety či rusovlásky. Nic ovšem netrvá věčně. S přibývajícími léty, někdy již po třicítce, častěji však po čtyřicátých narozeninách, melanocyty začnou pracovat hůře a hůře, až se jednoho dne produkce pigmentu zastaví úplně. 

Mnoho stresu, málo vitaminů

Šedivění je přirozený projev stárnutí, u každého se projeví jindy. Rozdíly, kdy se první šediny objeví, jsou dány i rasou. Afroameričanky jsou kupříkladu rychleji šedivé než Indoevropanky. Velkou roli v tom hraje genetika, ale něco můžeme ovlivnit sami. Předčasné šedivění nám může napovědět i to, že není něco v našem těle v pořádku. Vědecké studie s jistotou prokázaly, že existují faktory, které šedivění vlasů urychlují. Patří mezi ně stres, kouření, nedostatek antioxidantů ve stravě a také málo vitaminů skupiny B.

Jak na šediny?

Právě proto, že šediny souvisí se stářím, snažíme se je raději pečlivě zakrýt. Většinou si s tím poradí profesionální kadeřníci. Když ale přijde mimořádná situace, jakou jsme zažili během koronavirové pandemie, nebo když nám zrovna chybí peníze, je možné pomoci si i doma. Jsou tři cesty, jak to dělat:

1. Jednorázovky

Na trhu jsou dostupné nejrůznější spreje, pudry a tužky pro okamžité zakrytí odrostů. Hlavní složkou těchto přípravků jsou barevné pigmenty, které k vlasům dokonale přilnou a vydrží až do dalšího mytí šamponem. Bývají v různé kvalitě a každému sedne něco trošku jiného. Nevýhodou však bývá nepříjemný pocit na dotek. Při aplikaci spreje si navíc můžete nechtěně potřísnit rozptýlenou barvou obličej, oblečení nebo okolí vlasů.

2.  Přeliv

Domácí barvení vlasů má i variantu pro váhavé a tou je přeliv, tedy nabarvení tónovacím přípravkem, který se postupně vymývá. Většinou se prodává v jednorázovém sáčku, který odrosty na pár umytí minimalizuje. Dalším řešením je barva na odrosty, která vypadá jako řasenka. S ní pramen po prameni zamaskujete.

3. Barvy na vlasy

Pokud se dáte do skutečného domácího barvení, pečlivě vybírejte produkt. Záleží na tom, na jaký základ barvu nanášíte, hledejte na obalech fotografii či nákres, jak bude barva přibližně vypadat na světlejším nebo tmavším odstínu vlasu, než je ten výsledný na modelce. Pokud jde o trvanlivost barvy, počítejte s tím, že nejdéle drží na zdravých vlasech. Naopak z poškozených a narušených vlasových pramínků se barva vymyje nejrychleji.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1