Dětská imunita – první roky života rozhodují

Dětská imunita – první roky života rozhodují

Pokud byste chtěli o dětskou imunitu pečovat stejně jako o tu svou, tak zadržte! Dětská imunita se od dospělé diametrálně liší. Především v prvních letech života dítěte jde doslova o klíčové období, kdy rodiče mohou vývoji správné imunity napomoci, nebo ho naopak nechtě pokazit. Zeptali jsme se imunologů, co vašim dětem prospěje.

Dětská imunita se vyvíjí postupně a je závislá na tom, nakolik je dítě vystaveno infekcím a působení případných alergenů. Ačkoliv s imunitní funkce vyvíjejí až do 17. či 18. roku života, základ dostává do pátého až šestého roku věku. Toto období rozhoduje o tom, jak bude imunita vypadat v dospělosti, ať už jde o případné alergie nebo třeba o nadměrnou imunitní aktivitu, která způsobuje autoimunitní onemocnění.

Nadměrná ochrana škodí

Samotní rodiče mají nemalý vliv na vývoj imunity svého potomka. Jde totiž o to, jak protektivně, tedy ochranářsky k dítěti přistupují. Například jak moc se bojí včas zavádět do stravy potraviny, které obsahují potenciální alergeny, třeba lepek. Ten se doporučuje dát kojenci už mezi 4. až 6. měsícem života. Také záleží na způsobu úklidu domácnosti. Nadměrná dezinfekce všeho nedovolí, aby se děťátko setkalo s řadou běžných bakterií, a imunita se nemá na čem trénovat.

Školka je dobrý trénink

Velkou školou pro dětskou imunitu je zařazení dítěte do kolektivu v mateřské školce. Rodiče by se toho neměli bát a neměli by zmatkovat, když dítě začne být zpočátku víc nemocné. Varující by byly pouze časté vážné infekce, které by pediatr musel řešit vždy předpisem antibiotik. To by mohlo signalizovat, že obranyschopnost dítěte je ještě opravdu hodně nezralá a s návštěvou dětských kolektivů je třeba počkat. Klinické studie potvrdily, že u dětí, které mají geneticky dané dispozice k alergiím a astmatu, což může dokazovat právě jejich častější nemocnost, je lepší návštěvy dětských kolektivů omezit. Tím se sníží riziko, že se alergické choroby u dítěte během života rozvinou.

Doplňky stravy jen na sezónu

Ve školním věku už je dětská imunita mnohem pevnější a lze k ní přistupovat podobně jako k té naší, dospělé. To znamená, že by se měla přiměřeně trénovat a není dobré ji soustavně stimulovat celoročním podáváním doplňků stravy. Pokud mají rodiče s nějakým doplňkem dobré zkušenosti, mohou jej dítěti v období, kdy je více infekcí – obvykle v zimě a na jaře – po určitý čas podávat (tradičně se používá například rybí tuk obsahující Omega 3 mastné kyseliny či zvýšený příjem vitamínu C). Vždy je ale dobré myslet na to, že takzvaný zásah doplňkem stravy naslepo, tedy jeho podání bez důvodu prověření imunity dítěte a bez konzultace s lékařem, nemusí být vždy přesný a prospěšný.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1