Hrst bazalkových listů zalijte půl litrem vroucí vody a nechte louhovat. Po vychladnutí sceďte, přidejte šťávu z poloviny citronu a oslaďte medem. Nápoj nalijte do skleněného džbánu a dejte do lednice.
Vylepšete minerálku pomerančovou kůrou – omytou chemicky neošetřenou kůru z pomeranče nakrájejte na proužky a ponořte spolu se třemi snítkami čerstvé máty do 1 litru své oblíbené minerálky. Poté nechte chvilku vylouhovat. Podávejte chlazené, nejlépe s kostkami ledu, do kterých můžete předem zamrazit třeba maliny nebo kuličky rybízu. Taková ledová dekorace vypadá skvěle!
Co osvěží v létě víc než citronová zmrzlina? Potřebujete 5 lžic cukru, 1 vanilkový pudink, 500 ml vody, 2 citrony. Citrony omyjte, kůru nastrouhejte a šťávu vymačkejte. Do hrnce dejte vodu, kůru, šťávu a cukr, provařte, přimíchejte ve studené vodě rozmíchaný pudinkový prášek a uvařte jako pudink. Zmrzlinu zchlaďte – dejte ji do formiček a do mrazáku, kde bude asi za 2–3 hodiny hotová.
Úspěch sklidíte i s ledovým broskvovým čajem: 6 sáčků s ovocným broskvovým čajem zalijte 1,5 l vroucí vody a nechte 8–10 minut vylouhovat. Přidejte 2–4 lžíce cukru a dejte vychladit do lednice. Do sklenic nasypte kostky ledu, přidejte nakrájené plátky čerstvých nebo kompotovaných broskví pokapaných citronovou šťávou a dolijte čaj. Na závěr ještě ozdobte okraje sklenic snítkami máty.
K chuti přijde také chladivé borůvkové smoothie, které poslouží i jako zdravá svačinka. Do misky dejte na kousky pokrájený banán, přidejte 300 g smetanového bílého jogurtu a rozmixujte. Přilijte 100 ml plnotučného mléka a 2 lžíce javorového sirupu, přidejte omyté borůvky a mixujte tak dlouho, dokud nevznikne hladká napěněná směs. Dejte do lednice a vychlazené podávejte s brčkem.
Připravte dětem nealkoholickou bowli. Co všechno k tomu budete potřebovat? 1 sklenici sodovky, ½ sklenice jablečného moštu, 2 citrony, cukr podle chuti a kousky libovolného ovoce (mandarinky, jablka, hrozny, třešně, ananas, broskve…). Do moštu proceďte šťávu z citronů a přislaďte ji. Do skleněné mísy vložte ovoce, přelijte ochuceným moštem a sodovkou, promíchejte a dejte vychladit.
Přímo neodolatelným pokušením je jahodový milkshake. K jeho přípravě potřebujete 350 g jahod, 200 ml vanilkové nebo jahodové zmrzliny, 150 ml smetany a ½ l mléka. Dobře vychlazené mléko se zmrzlinou a kousky pokrájených jahod vložte do mixéru a asi 2 minuty mixujte. Nalijte do sklenice a dozdobte jahodou. Kdo je na sladké, může doplnit recept o lžíci ovocného sirupu.
Oblíbenou lahůdkou pro horké letní dny je nealkoholické mojito, které připravíte během chviličky. Na dno vysoké sklenice dejte 2–3 lžičky třtinového cukru, doplňte několika měsíčky limetky a velkou hrstí mátových lístků, které předtím opatrně natrháte na menší kousky. Všechno společně podrťte, zalijte dobře vychlazenou sodou, promíchejte barovou lžičkou zespoda nahoru a podávejte.
Následující recept nejen báječně osvěží, ale dodá i megadávku vitaminů a navíc je pastvou pro oči. Použijte různé druhy ovoce: jahody, meruňky, broskve, třešně, hroznové víno, angrešt, rybíz apod. Nakrájejte ho na menší kousky (třešně zbavte pecek, hrozny můžete rozpůlit a vybrat z nich jadérka), vložte do mísy, promíchejte, posypte vanilkovým cukrem a pokapejte citronovou šťávou.
V horku nikdo nepohrdne lahodným nanukem. Zkuste třeba exotickou kombinaci manga s ostružinami. Kousky manga rozmixujte do hladké hmoty. Potom přidejte mangovou šťávu a opět mixujte, aby se všechno perfektně spojilo. Do každé formičky na nanuky vhoďte 3–4 mrazené ostružiny, doplňte mangovou směsí, vložte nanukové špejle a dejte do mrazáku na 4–6 hodin.
A co takhle ledové frappé, připomínající plážovou pohodu v přímořských letoviscích? Zamíchejte 1–2 čajové lžičky instantní kávy se studenou vodou (případně i s mlékem). Přidejte ledové kostky a podrťte ručním mixérem. Shakerem poctivě našlehejte pěnu. Podávejte ve vysoké sklenici. Podle chuti můžete přidat šlehačku (nebo zmrzlinu, různé sladké polevy, skořici či špetku kardamomu).
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com