11 osvěžujících letních receptů

11 osvěžujících letních receptů

Letní měsíce přímo volají po osvěžení. Ať už chystáte zahradní párty, rodinnou oslavu nebo jen klidné večerní posezení na terase, vyzkoušejte svěží nealko drinky a mražené pochoutky podle našich receptů. Využít při tom můžete čerstvé ovoce i bylinky ze zahrádky.

Bazalková vzpruha

Hrst bazalkových listů zalijte půl litrem vroucí vody a nechte louhovat. Po vychladnutí sceďte, přidejte šťávu z poloviny citronu a oslaďte medem. Nápoj nalijte do skleněného džbánu a dejte do lednice.  

Minerálka s pomerančem

Vylepšete minerálku pomerančovou kůrou – omytou chemicky neošetřenou kůru z pomeranče nakrájejte na proužky a ponořte spolu se třemi snítkami čerstvé máty do 1 litru své oblíbené minerálky. Poté nechte chvilku vylouhovat. Podávejte chlazené, nejlépe s kostkami ledu, do kterých můžete předem zamrazit třeba maliny nebo kuličky rybízu. Taková ledová dekorace vypadá skvěle!

Citronová zmrzlina

Co osvěží v létě víc než citronová zmrzlina? Potřebujete 5 lžic cukru, 1 vanilkový pudink, 500 ml vody, 2 citrony. Citrony omyjte, kůru nastrouhejte a šťávu vymačkejte. Do hrnce dejte vodu, kůru, šťávu a cukr, provařte, přimíchejte ve studené vodě rozmíchaný pudinkový prášek a uvařte jako pudink. Zmrzlinu zchlaďte­ – dejte ji do formiček a do mrazáku, kde bude asi za 2–3 hodiny hotová.

Broskvový čaj

Úspěch sklidíte i s ledovým broskvovým čajem: 6 sáčků s ovocným broskvovým čajem zalijte 1,5 l vroucí vody a nechte 8–10 minut vylouhovat. Přidejte 2–4 lžíce cukru a dejte vychladit do lednice. Do sklenic nasypte kostky ledu, přidejte nakrájené plátky čerstvých nebo kompotovaných broskví pokapaných citronovou šťávou a dolijte čaj. Na závěr ještě ozdobte okraje sklenic snítkami máty.

Borůvkové smoothie

K chuti přijde také chladivé borůvkové smoothie, které poslouží i jako zdravá svačinka. Do misky dejte na kousky pokrájený banán, přidejte 300 g smetanového bílého jogurtu a rozmixujte. Přilijte 100 ml plnotučného mléka a 2 lžíce javorového sirupu, přidejte omyté borůvky a mixujte tak dlouho, dokud nevznikne hladká napěněná směs. Dejte do lednice a vychlazené podávejte s brčkem.

Bowle bez alkoholu

Připravte dětem nealkoholickou bowli. Co všechno k tomu budete potřebovat? 1 sklenici sodovky, ½ sklenice jablečného moštu, 2 citrony, cukr podle chuti a kousky libovolného ovoce (mandarinky, jablka, hrozny, třešně, ananas, broskve…). Do moštu proceďte šťávu z citronů a přislaďte ji. Do skleněné mísy vložte ovoce, přelijte ochuceným moštem a sodovkou, promíchejte a dejte vychladit.

Jahodový milkshake

Přímo neodolatelným pokušením je jahodový milkshake. K jeho přípravě potřebujete 350 g jahod, 200 ml vanilkové nebo jahodové zmrzliny, 150 ml smetany a ½ l mléka. Dobře vychlazené mléko se zmrzlinou a kousky pokrájených jahod vložte do mixéru a asi 2 minuty mixujte. Nalijte do sklenice a dozdobte jahodou. Kdo je na sladké, může doplnit recept o lžíci ovocného sirupu.

Nealko mojito

Oblíbenou lahůdkou pro horké letní dny je nealkoholické mojito, které připravíte během chviličky. Na dno vysoké sklenice dejte 2–3 lžičky třtinového cukru, doplňte několika měsíčky limetky a velkou hrstí mátových lístků, které předtím opatrně natrháte na menší kousky. Všechno společně podrťte, zalijte dobře vychlazenou sodou, promíchejte barovou lžičkou zespoda nahoru a podávejte.

Vitaminová bomba

Následující recept nejen báječně osvěží, ale dodá i megadávku vitaminů a navíc je pastvou pro oči. Použijte různé druhy ovoce: jahody, meruňky, broskve, třešně, hroznové víno, angrešt, rybíz apod. Nakrájejte ho na menší kousky (třešně zbavte pecek, hrozny můžete rozpůlit a vybrat z nich jadérka), vložte do mísy, promíchejte, posypte vanilkovým cukrem a pokapejte citronovou šťávou.

Nanuk s mangem

V horku nikdo nepohrdne lahodným nanukem. Zkuste třeba exotickou kombinaci manga s ostružinami. Kousky manga rozmixujte do hladké hmoty. Potom přidejte mangovou šťávu a opět mixujte, aby se všechno perfektně spojilo. Do každé formičky na nanuky vhoďte 3–4 mrazené ostružiny, doplňte mangovou směsí, vložte nanukové špejle a dejte do mrazáku na 4–6 hodin.

Ledová kávička

A co takhle ledové frappé, připomínající plážovou pohodu v přímořských letoviscích? Zamíchejte 1–2 čajové lžičky instantní kávy se studenou vodou (případně i s mlékem). Přidejte ledové kostky a podrťte ručním mixérem. Shakerem poctivě našlehejte pěnu. Podávejte ve vysoké sklenici. Podle chuti můžete přidat šlehačku (nebo zmrzlinu, různé sladké polevy, skořici či špetku kardamomu).

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1