Vyrobte si adventní věnec doma

Vyrobte si adventní věnec doma

Ani se nenadějeme a je tu čas Adventu. Abyste nedoháněla vše na poslední chvíli, je ideální si třeba adventní věnec vyrobit trochu s předstihem. Chybí vám ale inspirace, jak by mohl právě ten váš věnec vypadat? Nechte se inspirovat.

Proč právě věnec?

Také vám přišla na mysl otázka, proč se s Adventem pojí právě věnec? Odpovědí může být hned několik. Jedna z nich například popisuje habsburského pedagoga a kněze, který se staral o malé sirotky. A protože jim chtěl čas do Vánoc nějak zpříjemnit, do jídelny pověsil velké kolo a něj umístil 23 svící – pro každý den jednu až do Vánoc. Tento zvyk se rozmohl, i když k nám se dostal až v polovině 20. století. Jiné zdroje hovoří o inspiraci židovským svátkem Chanuka, při němž se na speciálním svícnu zapaluje osm svíček.

Záleží na barvě?

Na věncích se objevují svíčky různých barev, které se vždy zapalují proti směru hodinových ručiček na každou adventní neděli. Obvykle jsou čtyři, někdy pět. Barvu mívají fialovou (symbol očekávání a pokání), jedna z nich může být růžová a pokud se rozhodnete i pro pátou, bývá bílá a symbolizuje Ježíše Krista. Některé jiné církve používají i červené a modré svíce. Dnes však lidé tolik nelpí na tradicích a tak na věnec můžete použít barvu libovolnou. Záleží jen na vás.

Jak na výrobu?

Adventní věnec je obvykle ze zeleného chvojí. To dnes koupíte i v každém zahradnictví. Chvojí pomocí drátku omotáte kolem polystyrenového nebo slámového základu. A pak už je zdobení jen na vás. Svíčky, šišky, řetězy, mašle atd. Na jednu z věcí však nikdy nezapomínejte. A to jsou bezpečnostní podložky pod svíčky. Pokud byste na ně zapomněli, může vám svíčka nejen prohořet až na stůl, ale způsobit i požár.

Klasika je nuda?

Ani při výrobě věnce se není potřeba držet při zemi a vyrobit jen klasický zelený věnec. Svíčky můžete řadit i za sebou a vytvořit jakousi lodičku. Udělat věnec ze šišek, peří, nebo nechat jen slámový a ozdobit ho mašlí. Nebo jít cestou opravdového minimalismu. Postačí vám podložka, čtyři svíčky v kalíškách, které můžete ozdobit, či opatřit číslicemi od jedné do čtyř. Tak jaký adventní věnec budete mít letos vy?

Netroufáte si sama?

Jestliže jsi v rukodělných věcech nejste moc jistá, pak se porozhlédněte ve svém okolí. Dnes je již celkem běžné, že například v nějaké kavárně probíhají kurzy výroby věnců. A pokud nic takového nenajdete, můžete k sobě pozvat kamarádky a zkusit to společně.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1