Moje dítě se chce nechat tetovat!

Moje dítě se chce nechat tetovat!

Také se vám při představě toho, že hebkou kůži vašeho dítěte hyzdí nějaký inkoustový obrázek, ježí vlasy na hlavě? Jak se ale zachovat, když potomek přijde s takovým nápadem a nedá si ho vymluvit?

Hlavně s klidem

Dospělému synovi či dceři už samozřejmě těžko budete mluvit do toho, co se svým tělem může a nebo nemůže dělat. V tom případě nezbude většinou nic jiného, než se se skutečností smířit. Mladšímu jedinci můžete přednést několik argumentů, proč si daný krok ještě raději nechat pár let uležet v hlavě.

„Tetování bolí.“ – Tato bolest se nedá přirovnat k ničemu jinému. Tetování se provádí jehlami, které rozdírají kůži do krve, a pak tam vstřikují inkoust. Navíc se do bolavého místa tatér několikrát vrací, aby byly kontury trvanlivé. Tetováním to nekončí - ještě minimálně měsíc bude místo extrémně citlivé na dotek, vodu, objeví se strupy, které se nesmí sloupnout násilím, jinak se vyloupne i barva. Často se musí na opravy.

„S věkem se bude měnit.“ – Barvy mohou vyblednout, kůže povolí...

„Stojí několik tisíc.“ – V lepších salonech začíná cena na 1 000 korunách a odvíjí se od velikosti a náročnosti zvoleného motivu.

„Není to jen módní záležitost.“ – Kdysi byly „in“ ostnaté dráty, dnes už s takovým tetováním moc parády nenaděláte. Nepodlehněte stádovitosti a najděte vlastní motiv.

„Může přinést pozdější problémy v práci či vztahu.“ – Ne ve všech odvětvích jsou k viditelnému tetování benevolentní. Stejně tak může vadit budoucímu partnerovi.

„Odstranění tetování je bolestivější a dražší, než si ho nechat udělat.“ - Odstraňuje se laserem a je nutné mnoho sezení.

Zákazy nepomáhají

„Jestli se necháš tetovat, už mi nechoď domů!“ ozývá se často v nejedné rodině. Takovéto výhružky se ale většinou zcela míjí účinkem. Potomek naopak zatouží ještě více po zakázaném ovoci. A věřte, že v tomto směru dokážou být opravdu vynalézaví. Najednou jsou schopní našetřit si několik tisíc na tetování a následně ho roky skrývat a vymýšlet si všelijaké výmluvy.

Akce „Tetování “

Jestliže od rozhodnutí zkrášlit svou kůži vaše dítě nic neodradilo, snažte se mu spíše pomoci, než nad vším mávnout rukou s tvrzením: “Dělej si, co chceš.“

V prvé řadě je důležitý výběr motivu. Společně nalezněte takový, který není poplatný nějakému současnému trendu (momentálně barevné čáry a obrazce přes celé ruce a lýtka), ale bude pokud možno nadčasový a doplňovat osobnost dítěte (toto byl dříve důvod tetování). Zkuste si o důvodech tetování otevřeně promluvit, neboť i v tomto rozhovoru se téma motivu může objevit. Zamyslete se i nad místem a velikostí tetování.

Nenechávejte na svém dítěti výběr salonu. Pokud mu navíc není 18 let, bude potřebovat váš písemný souhlas a nebo doprovod. U salonu si zjistěte kvalitu prováděných prací, ale i to, jak dodržují hygienické předpisy. Ty jsou v tomto případě stěžejní.

Najděte vhodný termín. Tetování se nejčastěji provádí na podzim, protože je ještě dostatečně teplo, ale už ne vedro. Místo tetování by totiž nemělo pár měsíců na slunce (a další roky pak jen s vysokým faktorem). Zároveň by nemělo být pod tunou oblečení, protože se nesmí ani zpotit. Místo se musí navíc pravidelně mazat speciálními mastnými mastmi, takže na oblečení může nechávat skvrny.

Pozor si dejte rovněž na tzv. dočasná tetování, která by měla do pěti let zmizet. Zanechávají na kůži nehezké skvrny a nikdy nevymizí zcela.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1