Tak už spi!
Děti mohou být pěkní křiklouni. Ale i tak musí spát, aby měly po zbytek dne dostatek energie na „zlobení“. Některé maminky mají štěstí a narodí se jim děťátko, které krásně spinká a moc toho nenakřičí. Ty, co takové štěstí nemají, se můžou řídit našimi triky.

Základem je blízkost

Každé miminko by mělo vědět, že tu pro něho jeho máma neustále je. Potom se bude cítit v bezpečí. Vezměte si jej večer do postele a usínejte spolu. Před spaním děťátko nakojte. Společné spaní má hned několik výhod. Na noční svačinku nemusíte vstávat, dítě nakrmíte přímo v posteli. Zároveň ho máte neustále pod kontrolou a nedáváte mu šanci se stresovat tím, že se v noci vzbudí a je samo.

Zázrak jménem houpání

Houpání funguje už po generace. Pokud s dítětem nechcete chodit před spaním na procházky, pořiďte kolébku nebo dítě houpejte v náručí. Výborně fungují také šátky. Za prvé máte dítě blízko a je s vámi přes tlukot vašeho srdce ve spojení, za druhé máte volné ruce. Ideální kombinace je šátek a sedací balón. Kvalitní houpání zaručeno a navíc si můžete procvičit nějaké to svalstvo a protáhnout se. Také si u uspávání můžete vyřídit nějaké nezbytnosti. Přendávání do postýlky chce trochu cviku. Svůj styl časem vypilujete.

Uvazovat dítě do šátku lze hned několika způsoby (podle váhy a věku dítěte). Návody najdete na internetu nebo si zajděte na kurz. Nošení v šátku skvěle funguje i přes den. Zvykněte si, že budete pohupovat čímkoli, co budete držet v ruce, včetně nákupního košíku.

Dodržujte rituály

Vytvořte si večerní rituál a dodržujte ho. Dítě se bude lépe orientovat a také se méně bránit spánku, bude cítit bezpečí. Jako rituál může posloužit koupání, ukolébavka, pohádka. Fantazii se meze nekladou. K rituálu přidejte i nějaké „znamení,“ že teď se bude spinkat. Vhodné jsou například stejné písničky na dobrou noc. Pokuste se usínat v podobný čas. Ke klidnému spánku vám mohou pomoci i oblíbené hračky. Dejte dítěti do postýlky plyšového medvídka, panenku nebo cokoli, co má rádo. Nebude se cítit tak samo.

Čemu se vyhnout

Nejčastější chybou je porušení spánkové rutiny. Může to být z důvodu cestování, návštěvy nebo nějakého zdravotního problému. Pro děti je pak těžké se naladit na spánek. Stává se, že si rodiče nevšimnou a nebo se jim „nehodí“, že je jejich dítě už unavené a nechají ho tento stav překonat. Tato situace většinou u malých dětí nastane, pokud byl nedostatečný odpolední spánek. V důsledku toho pak má dítě problémy usnout, a to i přes to, že by spát chtělo. O to víc je mrzuté a k neutišení.

V každém případě nedělejte nic na sílu. Rituály jsou velice individuální (a mohou se lišit i u sourozenců), tak si užijte radost z objevování. Jsou i období, kdy nefunguje téměř nic, případně se vše mění. Ani to neznamená, že je někde chyba. Dítě si své hranice musí vyzkoušet a s tím jak roste se mění i jeho potřeby.. Důležité je, abyste se vy i vaše dítě cítili v bezpečí a v souladu.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1