Kolotoč kroužků a ztráta motivace

Kolotoč kroužků a ztráta motivace

Hudebka, balet, florbal, angličtina. Kolotoč kroužků se znova roztočil a vy občas nestíháte naskočit. Nebo vyskočit? Každopádně jde ze všech těch aktivit hlava kolem vám i vašim dětem. Jak najít motivaci? A kdy už je všeho tak moc, že je to prostě příliš?

„Nechala jsem se před časem strhnout trendem Čím více kroužků, tím lépe. Byla to velká vlna, která mě smetla a bylo těžké odolat,“ říká čtyřicetiletá Karolína, maminka Adama a Elišky.  „S dětmi jsem chodila do aerobiku, na kytaru, na plavání. Všichni jsme se stali otrokem kroužků. Debaty s ostatními maminkami byly stále stejné – kam dítě chodí a co už umí. Zjistila jsem, že mě to ubíjí a mé děti jakbysmet,“ popisuje žena.

Podle odborníků jsou pro dítě prvním a nejdůležitějším „kroužkem“ fungující rodiče, od kterých se toho zpočátku mohou naučit mnohem více než v placených aktivitách.  Další volnočasové aktivity se přidávají v závislosti na věku a individuálních zájmech vašich potomků. „Pro mě bylo důležité, když si mé děti samy uvědomily, co je baví. Aby to rozhodnutí nevycházelo ze mě, ale z nich samotných. Zjistit, co jim dělá radost, co je pro ně přínosné,“ říká maminka Karolína. Tenhle postup podle ní ocení celá rodina.

Jednoduše řečeno, když si totiž dítě samo najde to, co jej baví, nebude potřeba jej tolik motivovat, aby kroužek navštěvovalo. Aktivity se navíc nestanou vysilující „povinností“, která, ruku na srdce, někdy slouží jen k pohlazení rodičovského ega a jejich vlastních nesplněných ambicí.

Pokud se ale někdy objeví nechuť vybraný kroužek navštěvovat, není podle odborníků nic jednoduššího než otevřený rozhovor mezi dítětem, rodičem a třeba i vedoucím dané volnočasové aktivity. Pokles zájmu může mít totiž mnoho příčin, od prosté změny zájmů po narušené vztahy se spolužáky a podobně.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1