Naučte děti rozumět penězům, bude se jim to celý život hodit

Naučte děti rozumět penězům, bude se jim to celý život hodit

Finanční gramotnost u dětí je ve většině případů mizivá, což ovšem není důvod k znepokojení. Děti ještě nepotřebují znát o penězích všechno, avšak v dospělosti se jim jistě bude hodit, když si budou umět spočítat úroky a rozpoznávat podezřele výhodné nabídky. Protože se na školství v tomto případě nelze příliš spolehnout, je na rodičích, co své potomky naučí.

Peníze nejsou tabu

S dětmi mluvte často o penězích. Na nákupech jim ukazujte různé ceny podobného zboží, aby chápaly, co je standardní a co už předražené. Při zvažování pořízení dražší věci jim vysvětlete, co vše se za to může koupit jiného. Skvělá jednotka na přepočtení je kopeček zmrzliny (Když si koupíš toto, je to jako 10 kopečků zmrzliny). A vypočítejte jim také, kolik času ve skutečnosti trvá, než v práci vyděláte na nové kolo, mobil nebo jednu vyhozenou svačinu.

Věci mají proměnlivou hodnotu

Naučte své děti, jak se mění hodnota věcí. Jak je snadné něco koupit a daleko obtížnější stejnou věc prodat i za nižší cenu. Ať poznají, že i věci, ke kterým je váže citové pouto, například oblíbená panenka nebo plyšák, jsou pro jiné lidi naprosto bezcenné. Veďte je k tomu, aby spíše utráceli za věci, které budou každý den používat, než za lapače prachu na poličce nebo ve skříni.

Jděte příkladem

Samozřejmě nesmíte děti učit opak toho, co sami děláte. Když si musíte vypůjčit na exotickou dovolenou a tam si pak z úsporných důvodů nekoupíte ani zmrzlinu, s největší pravděpodobností naučíte své děti, že peníze jsou špatné, a při kupování drahých věcí je bude vždy provázet pocit viny. Aby se vaše děti v dospělosti nechovaly k peněžním nabídkám příliš naivně nebo neutrácely bez přemýšlení, kupte jim nebo půjčte v knihovně knížku o finanční gramotnosti. V posledních letech vyšlo na toto téma i pro děti hodně knížek s barevnými obrázky a modelovými příklady špatného utrácení a dobrých investic.

Dáváte kapesné?

Od školního věku není od věci zvážit, zda budete svým dětem dávat kapesné. Abyste je nemuseli neustále poučovat, jak s penězi naložit, stanovte si hned od začátku, že to jsou jen jejich peníze a ať je utratí jakkoliv, nebudete jim nic vyčítat. Raději jim dávejte malé částky. Dokážou si z nich nastřádat na vytouženou hračku, ale nevyhodí je za předražené hlouposti nebo nadbytečnou elektroniku. Jedním z moderních způsobů, jak mít kapesné pro děti pod kontrolou, je ukládání peněz na účet. Děti mají v mobilní aplikaci správce svých financí a vy můžete jejich transakce monitorovat.

Tip: Zkuste ohodnotit dobré známky. Za jedničky 5 Kč, za dvojky 3 Kč, trojka bez ohodnocení a od čtyřky vrací... Na konci měsíce vždy udělejte vyhodnocení.

Naučte děti vše, co víte o půjčování peněz

Pokud už vaše ratolesti umějí procenta, vysvětlete jim, co je to úrok a kolik musí platit, když si půjčí peníze. Starší děti naučte, jak fungují pojištění, co je to RPSN a jak působí inflace na jejich úspory. Můžete s nimi vést i debatu o tom, zda je půjčování peněz morální a jak vysoký úrok lze ještě považovat za správný. A až po vás budou chtít koupit něco drahého, nabídněte jim nevýhodnou půjčku a nechte se překvapit. Vězte, že tato výuka je lepší než v pozdější době řešit oddlužení.

Peníze nerostou na stromech

Pamatujete si na dřevěného panáčka s dlouhým nosem, kterého dva podvodníci přemluvili, aby zasadil své zlaťáky do kouzelné půdy? Naslibovali mu opravdu velké výnosy a nezkušený Pinocchio naletěl. Chtěl věřit hezkým slibům a vůbec nic mu nepřišlo podezřelé. Naučte své děti o penězích co nejvíce, ať nedopadnou jako Pinocchio. Naučte je opatrnosti a zdravé nedůvěře. To, co jim ukážete v dětství, nevyužijí hned. Ale zasadíte do jejich hlaviček semínka vlastních zkušeností, a ty později vyrostou a promění se ve finanční gramotnost. Nemůžete dopředu říci, zda s rozumným přístupem k penězům vaše děti pohádkově zbohatnou, ale můžete mít aspoň jistotu, že nepoznají chudobu.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1