Naučte děti hospodařit s penězi

Naučte děti hospodařit s penězi

Říkáte si, že jsou zatím příliš malé na to, aby byly schopny chápat význam peněz, a že na nějaké pravidelné kapesné je času dost až na druhém stupni základní školy, o platební kartě nemluvě? Nepodceňujte své ratolesti. Děti jsou chytřejší, než si myslíme, a čím dřív se naučí zacházet s penězi, tím lépe pro ně. Je to nejen velmi praktické, ale lze tím předejít i tomu, aby v dospělosti spadly do dluhové pasti...

Můžete jim tisíckrát vysvětlovat, co kolik stojí, jak se dá ušetřit apod., ale věřte, že nic na světě nenahradí přímou zkušenost. Jinými slovy, je třeba, aby si děti kontakt s penězi užily na vlastní kůži.

Kapesné už pro prvňáčky

K tomu vám výborně poslouží kapesné. Aby však fungovalo jako výuková metoda, je nezbytné dodržet základní pravidla. To znamená stanovit jeho výši a pevný termín vyplácení a v neposlední řadě také účel. O všech těchto položkách rozhodujete výhradně vy a dítě musí vaše požadavky respektovat. A odkdy kapesné vyplácet? Podle odborníků od chvíle, kdy váš potomek začne chodit do školy, resp. kdy zvládne alespoň základní počty.

Když méně znamená více

Ačkoli je pochopitelné, že se jako milující rodiče snažíte dítěti „dopřát“, nepřehánějte to s výší kapesného. Tato částka by měla být úměrná jeho věku a potřebám. A také finančním možnostem vašeho rodinného rozpočtu. Průzkumy potvrzují, že ideální kapesné pro děti ve věku 13–15 let se pohybuje v rozmezí 100–300 Kč měsíčně. Naopak, děti, které dostávaly výrazně štědřejší částky, dopadly podstatně hůř. Důvod je prostý – dostatek financí je nenutil k tomu, aby plánovaly své výdaje, a tak převážně jen utrácely. A tenhle model by se jim v budoucnu mohl neblaze vymstít.

Nechte je, ať si poradí sami

Jak se říká, člověk se nejlépe učí chybami. O dětech to platí dvojnásob. Situace, kdy se dostanou do úzkých, jsou však z hlediska jejich budoucí finanční gramotnosti ty nejcennější, takže je v tom klidně nechte chvilku „vykoupat“ a potom si spolu o celé věci v klidu promluvte. Může se například stát, že vaše dcera nebo syn celé své kapesné utratí během několika dnů, a přesto by si rádi něco koupili. Nebo si půjčí od kamaráda a pak budou mít problém půjčené peníze vrátit. Pokud jim v takové situaci ihned přispěcháte na pomoc a z peněženky ochotně vylovíte další bankovku, vezmete jim šanci , aby se sami něčemu přiučili. Případně jim peníze můžete půjčit i vy. Trvejte však na tom, aby dluh splatili.

Výdaje plánujte společně

Hospodařit s penězi naučíte děti také tím, že je pověříte nákupem, nebo sestavením jednoduchého finančního rozpočtu. Dejme tomu, že chystáte narozeninovou party, kam si váš potomek pozval pět kamarádů. Sedněte si a naplánujte všechny potřebné výdaje. A pak společně zajděte na nákup. Jen ať vidí, jak to chodí v reálu a že všechno něco stojí. Starší děti také můžete nechat, aby si samostatně zaplatily obědy, tramvajenku, školní výlet apod.

Svěřte jim platební kartu

Malým dětem je vhodnější dávat hotovost. Postupně ale přejděte i na bankovní konto a svěřte svým potomkům platební kartu. Díky přehledu výdajů a dalším nástrojům budou moct jednoduše spravovat svůj účet, a co hlavně – uvědomí si, že bankomat peníze „netiskne“. Jako rodiče navíc máte nad dětským účtem dohled. Můžete povolit nebo zakázat určité funkce a od počátku přiměřeně regulovat výdaje svých potomků. Zároveň děti můžete naučit, že je vhodné, aby si každý měsíc odkládaly část kapesného (např. deset nebo dvacet procent).

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1