Jak se dostat z dluhů?

Jak se dostat z dluhů?

A je to tady. Nadšení z Vánoc, touha udělat radost blízkým, ale i sobě, první zálohy na dovolenou a hlavně první splátky. Radost ze získaného dostává lehce nahořklou chuť. Ať počítáte, jak počítáte, ne a ne to vyjít. Navíc se o vás pokouší chřipka, která vás z práce i od příjmů odstaví zase na nějaký čas. Období zúčtování je však neúprosné. Jaké máte možnosti, když vám dluhy přerostou přes hlavu?

Rychlá půjčka – cesta do pekel?

Pokud bychom se podívali do statistik, zjistíme, že ke konci roku 2019 činilo zadlužení domácností 1 797 086 800 000 Kč (zdroj: cnb.cz). Také to číslo přečtete jen s obtížemi? Největší položku (73 %) činí úvěry na bydlení, ale čestné druhé místo drží spotřební úvěry se 17 %. Zvykli jsme si zkrátka žít na dluh. Svá přání plníme obratem a doufáme, že to nějak dopadne. Jednou z cest, jak lidé své finanční potíže řeší jsou různé varianty nebankovních půjček: rychlá půjčka, expresní půjčka …, kterou se snaží zalepit, co se dá. Jenže … Úrokové sazby jsou zde ještě mnohem vyšší a jen málokdo opravdu je schopen je zvládnout. Navíc vyrážet klín klínem nemá s opravou nic společného.

Pravda, která se „špatně“ poslouchá

Je dozajista mnoho jedinců, kteří se do finanční tísně dostali shodou mnoha událostí, avšak většina z nás prostě dojede na nezodpovědnost. Jedinou cestou, jak z toho ven, je tak přijmutí zodpovědnosti za své činy. Ačkoli se nám to nemusí líbit, na některé věci prostě nemáme. Jejich pořízení nebo absolvování (od nového mobilu po exotickou dovolenou) nás ve finále stojí mnohem víc než jen díru do peněženky. Pokud jste se dostali do patové situace, existuje mnoho institucí, které vám pomohou se základy hospodaření, najdou možnosti a poradí jak na to s úřady. A ano, budete se muset uskromnit. A začít třeba kromě zaměstnání chodit na brigádu.

Jaké jsou způsoby oddlužení?

Na to, jak se dostat z dluhů pamatuje i stát, který nabízí několik variant tzv. oddlužení. Opět se nejedná o procházku růžovým sadem a vyžaduje to naši snahu. Bez té to totiž nejde nikdy.

  • Oddlužení zpeněžením majetkové podstaty – dlužník prostřednictvím insolvenčního správce prodává svůj majetek a z této částky splácí dluhy.
  • Oddlužení plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty – v této variantě jsou ještě zablokovány určité částky z příjmů dlužníka
  • Exekuce – není časově ohraničeno, přičemž je obstaven majetek nejen dlužníka, ale například i ten majetek, který je ve společném vlastnictví manželů (včetně bankovních účtů). Je na exekutorovy, jakým způsobem bude řízení probíhat.

Ke každé z variant existují jasná pravidla. Zatímco o oddlužení žádá dlužník, exekuci podávají věřitelé. Výhodou oddlužení je, že pokud dlužník za období 60 měsíců splatí alespoň 30 % svých pohledávek (od nezajištěných věřitelů), může jej insolvenční soud zbavit dalších splátek.

Prevence dluhů? Nepůjčovat si

  • Vyhněte se kreditní kartě. Ta vám dává falešný pocit, že máte víc peněz, než opravdu máte.
  • Své problémy řešte včas. Pokud nemáte na splátky u banky, většinou je možné se dohodnout na odkladu.
  • Pozor na provozní a dlouhodobé peníze. Ty první potřebujete na chod domácnosti a běžného života, ty druhé jsou určeny na bydlení a pořízení větších věcí (auto, nábytek...)
  • Lepší je žít chvíli v bytě s krabicemi než v krabici pod mostem.
  • Vytvořte si minimální zásobu na nepředvídatelné události.
  • Dlužné částky zpravidla nevyhráváme v loterii nebo v casinu. Už to zkusilo mnoho lidí před vámi.

Přečtěte si i další články týkající se peněz:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shuttterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1