Řešit problémy se dítě učí v rodině

Řešit problémy se dítě učí v rodině

Problémy k životu zkrátka patří a je zbytečné si nalhávat, že tomu tak není. Pokud nás problém potká, je důležité vědět, že je třeba ho řešit. Co nejhoršího můžeme udělat, je před problémem zavřít oči. Problém nejen, že nezmizí, ale bude dál růst. Schopnost řešit problémy ovlivňuje mnoho faktorů, včetně naučených strategií, jejichž základy jsme získali v dětství.

Rodina jako vzor

Do jaké míry jsme schopni se s problémy vypořádat, záleží na mnoha faktorech. Jedním z nich je to, jakým způsobem byly řešeny problémy v rodině původu. Rodina je základní institucí, díky které se dítě setkává s okolním světem. Rodina dítě seznamuje s tím, jaké normy, hodnoty, postoje a tradice daná společnost má. Dítě se učí fungovat ve společnosti především díky tomu, co vidí (nikoli slyší) kolem sebe. Přejímá hodnoty a zkušenosti svých rodičů. A samozřejmě přejímá také způsob (ne)řešení problémů.

Dítě musí vědět, jak na to

Dítě nemá zkušenosti, díky kterým by bylo schopno problémy řešit. Schopnost řešit problémy získává právě díky rodičům, kteří mu ukazují a někdy bohužel také neukazují, „jak na to“. Jsou-li rodiče schopni se k situaci efektivně postavit, dítě je bude napodobovat. Jsou-li problémy řešeny tím, že rodiče před nimi budou zavírat oči, lze předpokládat, že stejný postoj k problémům bude mít i jejich potomek. Někdy může být situace zdánlivě neřešitelná a dospělého trápit. Předstírání, že je vše „v pohodě“ nebo propadání panice a trudomyslnosti také není cesta. Dítěti se nejvíc uleví, když mu situaci (v jeho jazyce) vysvětlíte. Není chybou přiznat, že pro tuto chvíli řešení nemáte. Ono se může totiž objevit později tím, že se ho pokoušíte najít.

Komunikace jako základ řešení problémů

Pokud spolu lidé dokážou komunikovat, vždy existuje možnost, že spolu najdou řešení. A řešení může být i kompromis, ke kterému díky komunikaci dospějeme. Nejhorší, co můžeme při řešení problémů udělat, je přestat komunikovat. Učme děti, že se svými problémy se na nás mohou kdykoliv obrátit. Společně pak mluvme o problémech a nechme děti, aby samy navrhly možná řešení.

Posilujme sebevědomí dítěte

Při řešení problémů se snažme dítě upozornit na to, jaké postupy a strategie se mu v minulosti osvědčily. Pokud se bude dítě soustředit jen na to, co se mu nepovedlo, řešení problému se mu bude zdát mnohem těžší, než ve skutečnosti je. Posilujeme sebedůvěru dítěte v jeho schopnost problém zvládnout. Je-li to nad jeho síly, ukažme mu, že my, rodiče jsme ochotni pomoci. Důležité je nenechat dítě myslet si, že je na problém samo a že problém je neřešitelný.  Dítě musí vědět, že problémy jsou od toho, aby se řešily, a to nejhorší co můžeme udělat, je strkat před nimi hlavu do písku.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1