Panna a její životní potenciál

Panna a její životní potenciál

„Když budete data mučit dostatečně dlouho, prozradí vám úplně všechno.“ Ronald Coase, nositel Nobelovy ceny za ekonomiku dokázal jednou větou shrnout princip Panny. Je metodická, analytická, realistická, bystrá, intelektuální, vytrvalá a ovládající se. K tomu navíc pečující. Svou sebehodnotu však často odvíjí od míry, jak ji potřebují druzí. Bývá ustrašená (zejména z budoucnosti) a trpí nedostatkem spontaneity. Umí být také velmi kritická, jízlivá a až nepříjemně puntičkářská. Co si s tímto vybavením počít v běžném životě?

Vnitřní motivace Panny

Hlavní motivací Panny je „být potřebná“. Nejde o poddané postavení, chce být rovnocennou členkou společnosti. Má ráda, když vše funguje hladce. Protože má velmi dobře vyvinutý pozorovací a organizační talent, dokáže poukázat na sebemenší zádrhel a hned jej začít odstraňovat (případně nechat odstranit). Je akční. Panna ráda stojí ve středu dění, vše okolo sebe (i v sobě) hned zpracovává. Je velmi výkonná. Orientuje se na detaily, které je schopna díky analytickému způsobu uvažování spojovat do logických celků, což ji umožňuje hladce a efektivně zvládat každodenní život. Ne vždy je však v souladu s věcmi, která ji přesahují. Pocit neuchopitelnosti intelektem a analytickou myslí ji činí nervózní a ustrašenou. Potřebuje konkrétnost.

Životní lekce pro zrozence v Panně

Životním tématem Panny je nastavování hranic. Protože si uvědomuje, že je součástí celku, hledá, kde je její místo a jakou roli zde hraje. Zkoumá, kolik prostoru může zaujmout pro sebe a kolik je třeba nechat druhým. Zároveň si uvědomuje omezení materiálního světa a nebojuje proti němu (rozumově se přizpůsobí), učí se stanovovat priority. Pro svou organizovanost však často zapomene na svou kreativní, intuitivní část (svobodnou duši). Panna by se neměla svých snů vzdávat (ani do nich utíkat), ale najít způsob, jak je přenést do reálného života v rámci možností dané chvíle. Je třeba, aby našla cestu mezi vědomím materiálních omezení a vědomím vlastní individuality, aniž by se přiklonila k jakékoli z variant (přílišné přizpůsobení nebo neustálý boj proti vnějším podmínkám).

Důvěra v život a neznámou budoucnost

Dalším životním úkolem je vpustit do života nejistotu, být zvědavá. Obvykle své city plně kontroluje rozumem. Tlak vlastní sebekontroly pak může způsobovat řadu nepříjemných psychosomatických obtíží. Podobně je to se zkušenostmi. Ty jsou analyzovány dříve, než k nim skutečně dojde. Panna by občas své myšlenky měla nechat rozletět (třeba si přečíst červenou knihovnu) a vyzkoušet i věci, které se v jejím světě považují za nemožné, třeba přejít žhavé uhlíky nebo se oddat intuitivnímu tanci. A teprve pak zjistit, jak se cítí. Je třeba, aby si uvědomila, že sebelepší organizace (vnější úklid nebo vnitřní sebekontrola) nevytvoří dostatečnou bariéru před životní náhodou a životem jako takovým. Je třeba se občas nechat překvapit, aby byl možný životní posun vpřed.

Pracovní symfonie v rukou Panny

Výhodou Panny je její analytická mysl, díky které je schopna nalézt v materiálním světě optimální řešení. Zároveň má v sobě přirozenou touhu pečovat o druhé, proto se snaží najít řešení, které není jen optimální, ale také dané komunitě vyhovuje. Umí skvěle rozlišovat. Zároveň umí být ve správný čas na správném místě, resp. má přirozený cit pro to, kdy bude potřebná.

Je skvělým zaměstnancem, který je občas ochoten přijmout i ne zcela populární činnosti. Váš pracovní tým pod vedením Panny bude fungovat jako švýcarské hodinky. Hodí se do středního managementu nebo do pozic s určitou vlastní zodpovědností. Je velmi praktická a dobře dodržuje pravidla, která navíc přirozeně vylepšuje. Bude skvělá jako pedagog, lékař či lékárník, účetní, nástrojář, technik, úředník jakéhokoli typu, zahradník a veškerá pečovatelská zaměstnání (zdravotní sestra...).

Myšlenka na závěr: „Štěstí tvého života záleží na druhu tvých myšlenek.“ Marcus Aurelius

Co je cílem tohoto seriálu

Horoskop, jehož součástí je i sluneční znamení (dalšími parametry je například Ascendent, postavení Luny či jednotlivých planet v tzv. Domech aj.) může být malou nápovědou k fungování daného jedince. Ne všechny atributy platí pro každého, neboť horoskop ve své komplexnosti je jedinečný. V tomto seriálu se budeme spíše snažit popsat archetypální principy fungování daného slunečního znamení. Věříme, že některé poznatky mohou vnést nový pohled do konkrétních životních situací.

Více o Panně si můžete přečíst v článku Znamení Panny.

Vztahy, které Lvi jakožto ohnivé znamení vyhledávají můžete prozkoumat v článku Partnerství a vztahy u zemských znamení.

Znamení Panny předchází znamení Lva a následuje znamení Váhy. I o jejich potenciálech se můžete něco dozvědět.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1