Váhy a jejich životní potenciál

Váhy a jejich životní potenciál

„Rovnováha je základem Díla,“ říká alchymistická moudrost a zrozenci Vah na tomto principu skutečně fungují. Navíc usilují, aby jejich Dílo bylo krásné. Silnou stránkou Vah je schopnost vidět věci z mnoha úhlů a díky tomu nalézt optimální řešení. Někdy se však ve svém vyvažovacím úsilí úplně zamotá a realitu ještě zkomplikuje. To se projevuje zejména ve vztahové rovině. I ona totiž musí najít míru ve svém konání, protože je součástí prostředí, ve kterém žije. Jaké jsou životní úkoly zrozenců ve znamení Vah?

Vnitřní motivace Vah

Už ze samotného symbolu znamení Vah je zřejmé, že hlavní hnací silou je vyvažování a spravedlnost. Stejně silným motivačním faktorem je však zmiňované estetické hledisko - krása v mnoha rovinách. Pro Váhy je důležité, aby věci i vztahy byly krásné a elegantní. Bohužel někdy je forma upřednostňována nad obsahem. Váhy mají někdy dokonce tendenci zabalit nepříjemné do krásného balícího papíru. Pomyslně ozdobit kanál pentličkami a tvářit se, že v něm splašky netečou. Chce potěšit druhé. Svou spokojenost totiž často odvozuje právě od míry spokojenosti okolí.

Váhy jsou velmi společenské s přirozeným diplomatickým talentem. Mají tendenci urovnávat a uhlazovat vztahy, aby prostředí, kde se vyskytují bylo jemné a příjemné. Právě harmonické vztahy jsou pro ni dalším důležitým životním cílem. Mají potřebu žít v páru. Ve vztahu jsou ochotny dělat velké kompromisy, které však paradoxně ne vždy pomohou k všeobecné spokojenosti. Buď se stane pasivní nebo naopak skrytým manipulátorem. Někdy situaci „pácháním“ dobré vůle také zkomplikuje.

Životní lekce pro zrozence ve Vahách

Hlavním životním úkolem Vah je přijetí obsahové stránky věcí, tedy zmírnění tendencí vše uhladit a urovnat na povrchu: „Aby to dobře vypadalo.“ Je třeba v sobě najít míru, kdy zasahovat a kdy být prostě „jen“ nablízku. Dalším životním cílem Vah je vpuštění reality do života. Váhy mají tendenci utíkat do snů a ideálů. I třeba formou představ o tom, jak by to druzí chtěli mít a své konání tomu podřídit („Já se s ním přeci hádat nebudu. K čemu by to bylo?“). Názor druhých by pro ně měl být pouze informací či inspirací, nikoli motivací a příkazem tak konat.

Váhy - kráčím sám a jsem celistvý

S tím souvisí snad nejtěžší úkol Vah: narovnání vztahů, které vytváří. Je třeba si uvědomit vlastní hranici, potřeby a touhy a jemně je začít prosazovat. Je třeba začít komunikovat. Váhy by měly pracovat na opuštění principu zavděčování se a s tím související téma rozhodování. Cílem Vah je naučit se činit rozhodnutí vycházející z jejich vnitřního přesvědčení, nikoli na základě jejich představy, co se od nich očekává. Mohou být často překvapeny, že „obětování se“ od nich vlastně ani nikdo nechce. Důležité je pro ni stát se celistvou, samostatnou bytostí, která je rovnocennou částí partnerství a nepřestane být celistvou, pokud partner odejde. Jde o uvědomění si vlastní hodnoty.

Krása a harmonie jako realita pracovního prostoru

Váhy se díky své schopnosti nestranného úsudku a duševní pružnosti hodí do pozic, kde je třeba kapka či moře taktu a diplomacie. Váhy skutečně umí naslouchat a objektivně posoudit více hledisek najednou. Touto nestranností přirozeně okolí zklidňuje. Váhy jsou schopny najít řešení i místech, kam jsme ani nepohlédli a nabídnout je zúčastněným v elegantní krásné vizi. Navíc jsou Váhy těmi, kdo dokáže i z běžných kancelářských potřeb vytvořit umělecké dílo. Na pracovištích tedy dokáže stvořit nejen harmonickou atmosféru, ale navíc podpořenu estetickou stránkou. Váhy se skvěle hodí jako designéři, kadeřníci, květináři, zahradní architekti, literární vědci, ale také jako soudci, právníci či kulturní atašé.

Myšlenka na závěr: „Krásné je vlastně všechno, na co se díváme s láskou.“ Christian Morgenstern

Co je cílem tohoto seriálu

Horoskop, jehož součástí je i sluneční znamení (dalšími parametry je například Ascendent, postavení Luny či jednotlivých planet v tzv. Domech aj.) může být malou nápovědou k fungování daného jedince. Ne všechny atributy platí pro každého, neboť horoskop ve své komplexnosti je jedinečný. V tomto seriálu se budeme spíše snažit popsat archetypální principy fungování daného slunečního znamení. Věříme, že některé poznatky mohou vnést nový pohled do konkrétních životních situací.

Více o Vahách si můžete přečíst v článku: Váhy. Jak jejich touha po rovnováze ovlivňuje jejich zdraví?

Vztahy, které Váhy jakožto vzdušné znamení vyhledávají můžete prozkoumat v článku Partnerství a vztahy u vzdušných znamení.

Znamení Vah předchází znamení Panny a následuje znamení Štíra. I o jejich potenciálech se můžete něco dozvědět.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1