Chyba je dar, nezahazujte ho!

Chyba je dar, nezahazujte ho!

Chyba ve škole obvykle znamenala horší prospěch, zlost rodičů, zhoršení vyhlídek na budoucí studia a čím dál reálnější budoucnost ve fabrice u pásu. Není se čemu divit, že většina z nás tak vidí chybu jen jako prohru, nejen ve škole, ale i ve vztazích či kariéře. Jenže je tomu opravdu tak? Ač je to k nevíře, chyba je cesta. Vyjdete se po ní s námi!

Chyba patří k životu

Bojíte se chyby, abyste neztratili tvář před sebou i ostatními? Pak právě vy byste měli vědět, že ani současní nejbohatší lidé světa, jako Bill Gates či již zesnulý Steve Jobs, neměli na růžích ustláno. Také do jejich životů chyby patřily. První firma Billa Gatese zkrachovala a Steve Jobs nedodělal vysokou školu a ve 30 ho vyhodili z jeho vlastní firmy Apple. Nejsou pak jedinými slavnými, kteří chybovali:

  • Tomáš Baťa uspěl až napotřetí. Jeho dvě předchozí firmy zkrachovaly.
  • Henry Forda potkal stejný osud jako Baťu, také měl za sebou dva krachy, než uspěl.
  • Chaplina nechtěli zpočátku v Hollywoodu. Jeho herectví vypadalo až příliš divně.
  • A Disneye zas vyhodili z novin, protože mu chyběla představivost a neměl originální nápady.

Význam našich chyb

Nejde pak o ojedinělé případy. Život každého člověka je plný chyb. Chyba tedy zpravidla nic neříká o tom, kým jsme či kým se můžeme stát. Co tedy chyba říká? Říká, že se pouštíme do nové věci a že se o něco snažíme. Říká, že někam směřujeme, překonáváme naše hranice a rosteme. Chyba a selhání tedy ukazují, co se ještě musíme naučit, co ještě musíme pochopit a co ještě musíme vidět. Skrze chybu lépe a důkladněji poznáváme sebe, oblast, ve které kroky uskutečňujeme, i realitu. Ostatně Thomas A. Edison, slavný vynálezce a držitel 1093 patentů, vynalezl žárovku až na neuvěřitelný 9 tisící pokus. A víte, jak to okomentoval? „Neselhal jsem, pouze jsem objevil 8 999 způsobů, které nefungují!“

Přijmete své chyby

Přesto nelze říci, že by byla chyba jen dobrá. Za chyby se platí a jen ty chyby, které opravdu odhalí nějakou novou skutečnost, mají skutečný smysl. Podvést partnera či opilý bourat jsou chyby, které mají očekávaná a tragická ponaučení. Právě ale i k nim může vést situace, kde je jakákoliv chyba ostuda. Tehdy je totiž chyba jen naše selhání, nikoliv zjištění, že se například tady a teď necítíme dobře nebo že je ta a ta situace špatně nastavená. Když je chyba jen ostuda, člověk je velmi často pouhou figurkou, která bez odmluv musí plnit zadaný úkol, ale nežije svůj život. A to může být ta vůbec největší chyba, kterou člověk v životě udělá.

Není tedy načase začít svým chybám naslouchat?

 

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1