Aby rozvod nebyl útěkem

Aby rozvod nebyl útěkem

Také znáte páry, které udržují nefunkční manželství jen kvůli tomu, aby dětem nerozbily iluzi úplné rodiny? Případně kvůli strachu ze samoty nebo obavám, co by tomu řeklo okolí? Naštěstí už nežijeme v dobách, kdy se rozvod považoval za něco nepřístojného, veškeré problémy se zametaly pod koberec a partneři stáli při sobě i za cenu, že to pro ně (nebo minimálně pro jednoho z nich) bylo ryzí utrpení. Na druhou stranu je třeba si přiznat, že občasné neshody lze řešit i jinak, než útěkem do bezpečné „single-zóny“. Jde tedy hlavně o to rozpoznat správnou hranici, kdy má ještě smysl se o něco snažit...

Některé vztahy stojí za záchranu, u jiných je to mrhání časem a energií. Jste stále na pochybách? Podle psychologů existují jasné signály, podle kterých poznáte, že s vaším vztahem je amen.

Nerozumíte si v ložnici

Říká se, že opaky se přitahují, což platí jen do jisté míry. Odlišnost, která je v začátcích vztahu velmi zábavná a vzrušující, vám po pár letech vzájemného soužití může lézt pěkně na nervy. Protiklady samozřejmě nejsou na překážku ani v dlouhodobém vztahu, záleží však, čeho se týkají. V oblasti profese, koníčků, zkušeností nebo povahových rysů to nemusí být nepřekonatelný problém. V intimní sféře by však měl panovat soulad. O tom, že sexualita je cestou k intimitě jsme vám psali již dříve. Trvalý nesoulad, resp. neochota tento stav řešit, se přirozeně odráží i v dalších oblastech života.

Nemáte si o čem povídat

Hodně vztahů je postaveno na společných zájmech. Skončí-li společná záliba, často skončí i vztah. Společným zájmem může být paradoxně i péče o děti. Jakmile odejdou do světa, mnoho vztahů se ocitne na mrtvém bodě. Tomuto stavu se říká syndrom opuštěného hnízda. Jakmile nastoupí z pohledu partnerů nuda a stereotyp, začnou spolu trávit stále méně času. Žijí v podstatě oddělené životy a komunikační vakuum narůstá. A právě komunikace je základem každého funkčního vztahu.

Netěšíte se jeden na druhého

Kdysi jste se spolu neustále špičkovali a láskyplně si dobírali jeden druhého. Humor a smích se ale z vašeho vztahu dávno vytratil a místo něj nastoupila lhostejnost. Absence humoru je dalším ukazatelem toho, že váš vztah už přežil sám sebe. Stejně jako skutečnost, že se na toho druhého už nedokážete těšit. Je jasné, že po dvaceti letech manželství nebudete pravděpodobně připravovat slavnostní uvítání, jakmile se objeví ve dveřích, ale pokud jeho příchod ani nezaregistrujete, je něco špatně.

Věčně se hádáte a nechcete ustoupit

Hádky se objevují v každém vztahu, i když jejich forma je různá (i tiché dusno je forma hádky). Existují však pravidla hádky, která je dobré mít na paměti, protože pak může mít tato bouře emocí spíše konstruktivní než destruktivní závěr. Ve vztahu je však důležitá ochota ke kompromisům. Jestliže se věčně kvůli něčemu hádáte a nejste schopni ustoupit ani o krok i v případě naprostých prkotin, jak se chcete domluvit v těch skutečně zásadních věcech?

Otevřeně mluvte o všem, co vás trápí

Pokud se vás nic z výše uvedeného netýká, ale přesto se ve vztahu necítíte dobře, zkuste na něm vědomě zapracovat a partnerský vztah posílit. Samo se nic nespraví. Začněte třeba tím, že budete s partnerem otevřeně mluvit o všem, co vás trápí (překvapilo by vás, jak diametrálně odlišný pohled mohou mít na stejnou věc muži a ženy). Mluvte vždy o svých pocitech, ne o tom, co si myslíte, že prožívá ten druhý nebo co by měl nebo neměl dělat, aby vám bylo líp. Vyjádřete se, že některé konkrétní chování partnera ve vás vzbuzuje konkrétní emoci (většinou úzkost, lítost či vztek). Odpovědí může být, že to tak nemyslel, nicméně to přeci nemění nic na tom, že ve vás jeho chování tyto konkrétní emoce vyvolalo! Jeho „já jsem to tak nemyslel“ na vaše emoce vliv však nemá, stejně jako to vaše neovlivní jeho emoce.

Také nezapomeňte, že stejnými vzorci chování nedosáhnete jiných výsledků, proto je třeba se někdy skutečně zamyslet nad svými reakcemi a zkusit to jinak. A ano, někdy cesta jinudy je bolestivější, ukápne něco slz, ale po bouřce často přijde úleva a klid. Neřešený problém časem narůstá a vede ke vzájemnému odcizení.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1