4 pravidla správné hádky

4 pravidla správné hádky

Výměna názorů, konfrontace, hádky. Tohle všechno k partnerským vztahům patří. Jsou ale určitá pravidla, která by měla ve zdravém vztahu fungovat. Jaká to jsou?

Předně platí, že se lidé ve vztahu nesmí obávat o věcech, které je trápí, diskutovat. O zásadních otázkách, týkajících se společného života, je nutné mluvit, i když ne vždy jsou rozhovory příjemné. Netvořte tabu. Nenechte nepříjemná témata probublávat pod povrchem. To je nejlepší cesta, aby se staly předmětem hádky a vyvolají větší drama, než by musely. A obvykle v ne příliš vhodný okamžik.

Nejdřív mluvte, pak naslouchejte druhému. Tak by mohlo znít základní pravidlo hádek v jakýchkoliv mezilidských vztazích. Když domluvíte, dejte slovo partnerovi a skutečně naslouchejte tomu, co vám říká. To znamená, neformulujte v hlavě odpověď (=svou obhajobu),  zatímco druhý mluví. Poslouchejte. Ve sporu nejde jenom o to říct si „to svoje“. Jde o to si s partnerem určité věci vyříkat, vyjasnit si své postoje a potřeby a najít řešení vyhovující oběma. Pozor, nejde o kompromis, kdy obě strany něco ztratí a něčeho se vzdají a s výsledkem ve finále v souladu nejsou.

Když umíte druhému skutečně naslouchat, lépe porozumíte postoji partnera. Ujistěte váš protějšek, že chápete jeho pohled na věc. Třeba jednoduchou větou: „Já tě chápu. Já to však mám teď takto ...“ Oceňte ho za to, že i on vám dal dostatek prostoru podělit se o ten váš názor. Pomůže to uklidnění celé situace a lépe, efektivněji spolu vyřešíte jádro problému.

Pokud vám během hádky ujedou nervy, je potřeba se umět zklidnit. Jestli za pomoci desetiminutové procházky kolem domu, to už je na vás. V každém případě ve zdravém vztahu lidé, i když se nechají unést, vědí, že pohrdavé osobní útoky a nadávky nejdou vzít zpět a mohou vztahu opravdu uškodit.

Naučte se proto pracovat se svými emocemi a najděte způsob, který vám pomůže situaci zvládnout. Třeba gestem zdvižení ruky, že teď potřebujete dýchat nebo vytyčení vlastního prostoru větou: „Jsem příliš rozčílen na normální rozhovor, nech mi chvilku v klidu, jinak bych mohl říci něco fakt nepěkného.“

Nikdy nezapomínejte na to, že jste tým. I v emocionálně vypjaté hádce si partneři ve spokojeném vztahu uvědomují, jakou má jejich společné soužití hodnotu, že chtějí na vztahu pracovat, a tedy i vyřešit aktuální problém. Vědomí důležitosti vašeho vztahu a toho, co pro vás druhý znamená, vám pomůže zvládnout i opravdu náročné zkoušky.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1