Vyvdala jsem dítě

Vyvdala jsem dítě

Našla jste si partnera, ale spolu s ním jste si do života pozvala i jeho děti z předchozího vztahu? Co obnáší být „macechou“?

Ne každá macecha je zlá

Když si muž bere druhou ženu v pohádce, není to pro děti většinou až tak pohádkové. Archetyp příběhu většinou ukazuje, že děti z prvního vztahu automaticky nemá v lásce a snaží se je uklidit z cesty. V životě naštěstí míváme více prostoru a času, tedy i vyšší šance vytvořit si vzájemný vztah. Zpočátku to však nemusí být vůbec snadné. Zejména pokud byl rozchod vašeho partnera bouřlivý a nebo jejich matka zemřela a vy nastupujete na její místo.

Dvě základní pravidla

V první řadě je potřeba si uvědomit, že dětem nenahrazujete jejich matku. Pokud nejsou úplně miminkovské, nikdy vás tak pravděpodobně brát ani nebudou. Pro úplnost, ani to po nich nemůžete vyžadovat. Dobrým startem je, nabídnout dohodu, jak se vzájemně budete oslovovat. Druhým krokem na cestě ke spokojenému soužití je respekt k biologické matce dětí. Neměla by se stát ve vaší domácnosti tabu (ať už z důvodu rozdílnosti povah a nebo smrti).

Trpělivost, trpělivost, trpělivost

To, jak bude vztah dětí s jejich macechou vypadat, se odvíjí hned od několika faktorů. Určující je věk dítěte, ale i to, jaké vztahy panují (panovaly) mezi jeho biologickým otcem a matkou. Jste ta, kvůli které došlo k rozvodu nebo jste svého partnera poznala již jako rozvedeného / vdovce? Roli hraje i to, zda se s dětmi budete vídat třeba jen někdy o víkendech, nebo naopak budete stále sdílet společnou domácnost.

Důležité je nic neuspěchat a ze začátku se vídat na neutrální půdě. Vyprávějte o sobě, odpovídejte na dotazy. Pokud s dětmi nemáte zkušenost, prostě si představte, co vás bavilo jako malou a nabídněte jim to. Hledejte, zkoušejte. Nebojte se v náročnějších situací požádat o pomoc (partnera, kamarádku, odborníka). Nesnažte se vše zvládnout hned. Pokud je zde více dětí, uvědomte si, že vztah si budujete s každým zvlášť... Vždy mějte na paměti, že pro děti byl rozchod rodičů (případně smrt jednoho z nich) velký šok a trvá jim dlouho, než se se ztrátou jistoty obou rodičů vyrovnají. Jejich náklonnost se však nekupujt dárky. Zejména teenageři to v tomto směru umí skvěle nahrát.

Zkouška partnerského vztahu

Tato situace je zkouškou i pevnosti vašeho partnerského vztahu. Je třeba si s partnerem domluvit, jakou roli budete nést ve výchově dětí. Velmi důležité je si hned na začátku nastavit hranice, se kterými budou všichni členové v souladu. Pokud však jeden z partnerů před dětmi shazuje toho druhého a nedodržuje to, na čem se společně domluvili, fungování rodiny a navázání zdravých vztahů to spíše zbrzdí. Navíc to mate i děti.

Nepomlouvejte minulost

Existuje jedno pravidlo, které byste se jako macecha měla naučit zvládnout. Nikdy se nesnažte pomlouvat či hodnotit biologickou matku dětí, i když si o ní myslíte cokoliv. Ani dětem nedávejte „vybrat“ mezi ní a vámi. Zejména ve vzteku z vás mohou tato slova vyletět a vzít zpět je nejde. Ať je biologická matka jakákoli, dala těmto dětem život. Neznamená to však, že si (i přímo s ní) nemáte vytyčit případné hranice a trvat na nich. Případné konflikty však spíše řešte se svým partnerem než přes děti.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1