Ze života našich předků: Dožínky, oslava úrody

Ze života našich předků: Dožínky, oslava úrody

Období sklizně obilí patřilo k hospodářskému vrcholu roku. Věděli jste, co všechno naši předci dělali pro to, aby úrodu ochránili a aby byla bohatá? A jak poté probíhala oslava žní, takzvané dožínky?

Svatá Markéta hodila srp do žita

Ještě před dožínkami se zastavme u toho nejdůležitějšího: žní. Období sklizně obilí je závislé na počasí, a dříve stejně jako dnes začíná kolem svátku Markéty, která si díky tomu vysloužila i svou pranostiku. Dožínky, tedy oslava sklizně posledního obilí, následují pár týdnů poté během konce srpna a září.

Víte, jak se zvoní na mraky?

Největším nepřítelem dobré úrody byl čas a počasí. V tomto ohledu nešlo nic podcenit, proto se se vší vážností zvonilo kostelním zvonem na mraky, což mělo odehnat bouřky, kroupy a lijáky. Proti nim měl působit i další hluk – práskalo se bičem, troubilo se na trubku nebo na mušli. Všechny tyto nástroje bývalo často i posvěcené. Samotné zvonění a troubení mělo svá specifika – musel to dělat k tomu určený člověk, ve správný čas a přesně stanoveným způsobem.

Znáte další oslavy úrody?

Naši předkové nežili jen z obilí. Slavila se také úroda dalších plodin. U brambor je to dokopná, u chmele dočesná, u vína vinobraní. Období sklizně bylo vrcholem roku i hojnosti. Bylo možné dovolit si něco víc, než jindy. A tak se dobře jedlo, slavilo se zpěvem i tancem. Byla to forma poděkování. Komu? Snad Bohu či osudu, že byl v daném roce štědrý. A také počasí za to, že bylo přívětivé. Dobrou úrodu zkrátka bylo nutné pojistit si předem a následně za ni obřadně poděkovat.

Symbolika dožínek jako inspirace

Život našich předků nebýval lehký. Měl však pevný řád, díky němuž se dal zvládnout lépe a který v dnešní uspěchané době už skoro vymizel. Dožínky byly odměnou i pro samotné lidi. Nejdřív bylo třeba tvrdě pracovat, aby byla rodina zabezpečena na další rok, ale potom nesmělo chybět ocenění v podobě oslav. Jak jste na tom vy? Dokážete pokaždé vyvážit své úsilí adekvátní odměnou?

Vyrobte si dožínkový věnec!

Není krásnější dekorace na babí léto než právě dožínkový věnec. Věnec jako takový má svou vlastní symboliku – uzavřený kruh představuje energii a v případě dožínkového věnce hlavně hojnost. Vždyť jsou na něm tisíce zrníček obilí! O dožínkách se zdobil také poslední snop obilí na poli. A ponechal se v domě hospodáře až do dalších žní.

A jak by měl vypadat dožínkový věnec? Samozřejmě se fantazii meze nekladou, ale tradice praví, že by měl symbolizovat slunce. Zlaté klasy září do svého okolí a vypadají jako paprsky. Přidat můžete sušené kvítí, makovice a na zavěšení pořádnou mašli. Dožínkový věnec má snad jedinou nevýhodu – je nesmírně lákavý pro ptáky a myšky, proto ho umístěte raději do interiéru.  

I když žijete ve městě, zkuste alespoň v duchu poděkovat za letošní úrodný rok a vyvěste na své dveře dožínkový věnec. Třeba v barvách slunce!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1