Kdo u vás doma vládne? Vy nebo kočka?

Kdo u vás doma vládne? Vy nebo kočka?

Také si říkáte, že koťátka jsou tak roztomilá a přemýšlíte, že si nějaké domu pořídíte? Pak se připravte na to, že vás čeká souboj o to, kdo bude doma pánem. A ne vždy to vyhraje člověk... spíše tomu bývá naopak.

Chlupatý společník

Dnes už bych si domácnost bez koček (a psa) neuměla ani představit. Ale upřímně přiznávám, že ne všechny okamžiky jsou zalité sluncem. Pokud tedy nad pořízením chlupatého kamaráda přemýšlíte, pak vězte, že někdy budete potřebovat nervy ze železa. Vždycky jsme měli doma psa a tak když jsem spolu s přítelem „vyženila“ i dva kocoury, byla jsem šťastná. Ale až tehdy jsem pochopila, jak rozdílná řeč je s kočkou na rozdíl od psa.

Povely ne vždy fungují

Se psem se hledá společná řeč celkem snadno. I obyčejný voříšek brzy pochopí, co znamená sedni, lehni, nesmíš, fuj, jdi dolů z toho gauče... Možná někde dělám chybu, ale když jsem se podobný způsob komunikace rozhodla aplikovat na kočky, odpovědí mi byl jen lhostejný pohled všech našich třech koček, které dál vesele škrabaly nový gauč. Před mým křikem se sice daly na chvíli na ústup, ale ani ne za deset minut jsem opět slyšela z obýváku úpění našeho nového kusu nábytku.

Nastavte hranice hned od začátku

Vzhledem k tomu, že jsem přišla do domácnosti s již staršími kočkami (dva z nich mají kolem deseti let), příliš prostoru k výchově už nebylo. Pokud si ale pořídíte koťátko nebo mladší kočičku, bude s nimi domluva snazší. Hned od první chvíle, co si drobečka přinesete domů, mu jasně vysvětlete, kde má záchod, co může a co naopak nesmí. Například ho okřikněte, když poleze na kuchyňskou linku, do postele, bude se věšet na závěsy (pokud vám tedy tyto jeho činnosti vadí). Kočky jsou velmi chápavé, jde spíš o to, že stále zkoušejí, co si mohou dovolit. Prostě a jednoduše chtějí nové teritorium ovládnout.

Kotě v bytě

Než si přinesete vašeho nového podnájemníka (nebo možná budoucího pana domácího), připravte na to i svůj byt. Vězte, že kotě se dostane všude, kam ho napadne a nic pro něj není překážka. Aby se doma nenudilo, nebo neničilo zařízení, pořiďte mu kočičí hračky (stačí i mašle z papíru na provázku apod.) a také speciální záchod a škrabadlo. Kočky také rády lezou po výškách, proto mu můžete udělat různé prolézačky z poliček a jiné radosti.

Kde se kotě „kupuje“?

Jestliže chcete jen kamaráda, rozhodně nepotřebujete kočku s papírama. Porozhlédněte se po nejbližším kočičím útulku. Obvykle praskají ve švech a budou rádi, že se uvolní místo pro další kočičku, která by třeba na ulici zahynula. A někdy si vás kotě najde i samo. To třeba takhle jdete se psem a dítětem ven a uslyšíte zoufalé mňoukání. Tak se k nám domů do party přidala naše třetí kočka. A já se od té doby děsím, kdy někde venku uslyším podobné naříkání a za chvíli budeme mít doma víc koček, než lidí.

Ve dvou se to lépe táhne

Především čistě bytové kočky se mohou doma nudit a pak začít dělat různé nepřístojnosti (jako je právě ničení nábytku). Proto je vždy lepší, když jsou v bytě alespoň dvě (někdy postačí i psí kamarád). Vyhrají si spolu a nemusí čekat, až vy konečně přijdete z práce a uděláte si na ně chvilku.

Možná to s nimi sice není vždycky tak úplně jednoduché, ale pro to jejich spokojené vrnění by člověk udělal cokoliv.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1