Rodinná dovolená - trest nebo odměna?

Rodinná dovolená - trest nebo odměna?

Těšíte se na dovolenou. V práci si každé ráno odškrtnete den v kalendáři. Blíží se to a vy máte v hlavě jasný obraz poklidného času stráveného s rodinou. Ve vašich představách máte na tváři spokojený úsměv, děti si způsobně hrají a mezi vámi a partnerem to příjemně jiskří. Jenže to má háček. Nic z toho se po příjezdu na dovolenou neděje. Jak se tedy předejít nepříjemnému rozčarování?

Šok ze změny režimu

Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, dovolená je jedním z nejvíce stresových faktorů v rodinném životě. Důvodem je změna v zaběhnutém režimu. Chodíte spát v jiné časy, jindy vstáváte, jíte jiné jídlo, děti nemají všechny své hračky s sebou a hlavně trávíte výrazně více času spolu! Že to je výhoda? Ano, ale zároveň i zátěž, protože v běžných rodinách se jednotliví členové potkávají spíše na část odpoledne a sem tam nějaký víkend. Najednou máte celé dny.

Dovolená není maratón, ale odpočinek

Dalším důvodem rozčarování je pracovní vypjetí před odjezdem. Po příjezdu na dovolenou se tedy logicky projeví únava, kterou jste celý ten čas oddalovali. První dny dovolené tedy neplánujte významnější aktivity. Zkuste se toulat v blízkosti ubytování a odpočívat. Dojděte si na dobré jídlo nebo zmrzlinu a nesnažte se vše stihnout v prvních pár hodinách. Dopřejte si čas.

Dovolená okořeněná hádkou

To, že se na dovolených hodně partnerů hádá není vlastně překvapením. Najednou je totiž čas na to, aby dlouhodobé neshody a skryté bolístky vypluly na povrch (může se jednat o pomoc v domácnosti, zdraví či vztahové záležitosti). I hádka však může být léčivá. Dokud naši nespokojenost zakrýváme za hradbou mlčení, nemůžeme s ní nic udělat. Je také třeba si uvědomit, že dovolená rodinného typu je poměrně moderní záležitostí, a tak si na ni zkrátka zvykáme. Jak tedy na to?

6 tipů, jak si zajistit klidnou dovolenou

  1. ​​​​​​Plánujte dovolenou společně s partnerem a předem si určete, zda budete spíš odpočívat nebo to pojmete aktivně. Není potřeba rozplánovat celé dny do poslední minuty, ale je dobré mít rámcovou představu o tom, co zde chcete dělat. Můžete se třeba i na určité aktivity rozdělit (např. otec vezme děti na kolo a matka si může odpočinout).
  2. Míň je více - užijte si danou chvíli i za cenu toho, že nestihnete vše naplánované. Neustálé přebíhání od jedné atrakce k druhé (může se jednat o historickou památku či kombinace pláže, kola a odpočinku) neprospěje ani vaší psychice a už vůbec se nejedná o odpočinek. Dovolená není o množství vyfocených snímků, ale o vědomém vychutnání si daného okamžiku.
  3.  Pokud je na dovolené nutné sami si vařit, určete si jasná pravidla, kdo se v té době například bude starat o děti, kdo zajistí nákupy, budete se ve vaření střídat?
  4. Zbavte se vybájených představ. Buďte otevření názorům ostatních členů rodiny. Někdy jsou kompromisy potřeba a sami pak můžete zjistit, že nové řešení vám vlastně vyhovuje víc než vaše původní.
  5. Pokud dojde k hádce, zkuste si náladu nepřenášet do dalších dní. Tiché zuření a trucování vám náladu nezlepší. Komunikujte. Zkuste popsat, co s vámi emočně dělá, když se váš partner k vám chová pro vás nepříjemným způsobem. Nezapomeňte, že i on může být překvapený, že jeho rádoby vtipná poznámka vás hluboce ranila.
  6. Neberte si notebooky, vypněte mobily a pokud je to jen trošku možné, nepracujte!

Tip na závěr

Trénujte. Vyzkoušejte si dovolenou nanečisto během nějakého víkendu. Nechte doma telefony (nebo si je dejte do režimu letadlo) a buďte prostě spolu.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1