Jak do vztahu vrátit romantiku

Jak do vztahu vrátit romantiku

Také občas s dojetím vzpomínáte na dobu, kdy slunce svítilo jen pro vás dva? To, že časem romantika ustoupí dennímu stereotypu, je zcela přirozený jev a nemá smysl se kvůli tomu trápit. Máte své povinnosti, domácnost, práci, rodinu, něco jste si spolu prožili, a i když to nebylo vždycky růžové, je to vaše. Nerezignujte, váš vztah může být pořád krásný a plný nádherného povzbuzujícího jiskření, jen jiného než začátku. Samo to ale nepřijde. Musíte pro to něco udělat...

Naslouchejte partnerovi

V dlouhodobém vztahu je celkem běžné, že když nám protějšek něco vypráví, posloucháme ho jen naoko, aby se neřeklo, a ve skutečnosti jsme myšlenkami někde úplně jinde. Začněte tedy tím, že ho začnete poslouchat aktivně. Dejte mu svou pozornost tím, že v hlavě nepřipravujete argumenty, dodatky nebo odpovědi na jeho vyprávění, ale že skutečně posloucháte slova, co říká. Vyčkejte, zda potřebuje „jen“ vyslechnout nebo vyžaduje reakci. Ačkoli se to zdá málo, partner tuto změnu pocítí. Tím, že mu dáte volnost ve vyprávění, že do něj nezasahujete, dozvíte se mnohem více a on si své myšlenky může utřídit a poté se i uvolnit. Cítí se býti přijat.

Oceňte jeho snahu

Není možné prožívat s tím druhým hezké chvilky, a přitom ho stále za něco kritizovat. A ruku na srdce, některé z nás už to dělají z jisté setrvačnosti. Partner často nabídne pomoc, ale my ženy se bojíme, že to nebude podle naší představy. A víte co? Asi ne. Jenže nejde přeci o vzdušné zámky, ale o partnerství a věřte, že i to špatně pověšené prádlo jde ve finále vyžehlit ... Nalomená ochota být ve vztahu tolik vyžehlit nejde. Tím, že oceníte partnerovu snahu, získá pocit, že byl užitečný. Vydržte s hodnocením (a převěšením nejdůležitějších kousků) až na později.

Dotýkejte se

Doteky jsou ve vztahu velmi důležité. Drobná láskyplná gesta dovedou hotové divy. Nezapomeňte, že vášeň z počátku vztahu je v této fázi pravděpodobně za vámi, ale milování není jen o fyzickém výkonu, ale o prožitku samotném. Tím, že se vzájemně znáte už nějaký ten pátek, máte možnost objevovat a nalézat nové. Sexualitou se dostanete k intimitě, a ta je mnohem víc.. Nezavírejte si tuto možnost představou, že to má být pořád „jako na začátku.“

Narušujte stereotyp

Kdy naposledy jste spolu byli na rande? Že si ani nevzpomínáte? Pak je nejvyšší čas to napravit. Jestli máte ještě malé děti, poproste babičku nebo ochotnou sousedku, ať vám je pohlídá, a užijte si romantický večer ve dvou. Vyrazte na večeři, zajděte si do kina nebo třeba na koncert. Stačí i příjemná procházka, kdy budete mít dostatek času na sebe vzájemně. Budete překvapeni možnostmi, které máte. Například léto je plné nečekaných malých lokálních koncertů, zatančete si, uvolněte se. Vhodné je vypnout si telefony.

Někdy chybí testosteron...

Nechce se s vámi milovat tak často jako dřív? Bývá poslední dobou nevrlý a náladový? Svou roli hraje samozřejmě psychická stránka, ale na vině může být i nedostatek testosteronu.  Ačkoli se jedná o velmi choulostivé téma, snažte se s partnerem promluvit a navrhnout mu návštěvu lékaře. Tento problém lze velmi účinně řešit také prostřednictvím potravinových doplňků, které kromě testosteronu mohou obsahovat další zdraví prospěšné látky, jakými jsou například hořčík působící na svaly či ženšen, který podporuje fyzickou i mentální výkonnost.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1