Antikoncepce podle posledních trendů

Antikoncepce podle posledních trendů

Když nechcete mít miminko, ale chcete mít sex, musíte se nějak chránit. Antikoncepčních metod je k dispozici nepřeberné množství. Pokud se vypravíte ke gynekologovi a nebudete mít zdravotní důvody, proč hormony neužívat, jistě vám doporučí hormonální antikoncepci.

Od roku 1960, kdy byla ve Spojených státech schválena na světě první antikoncepční pilulka, je to už dlouhá doba. Dnešní přípravky hormonální antikoncepce jsou už o hodně tříd výš. Jsou mnohem bezpečnější než kdysi a přinášejí i jiné zdravotní výhody, než jen téměř stoprocentní ochranu před početím.  „V určitých případech se hormonální antikoncepce předepisuje například při léčbě endometriózy, úspěšně s ní lze řešit poruchy menstruačního cyklu, například silné a časté krvácení, které způsobuje chudokrevnost a je typické zejména pro mladé dívky nebo naopak pro ženy v menopauze,“ vysvětluje gynekolog docent Tomáš Fait.

Ochrana před rakovinou

Užíváním hormonální antikoncepce se dají zmírnit i běžné příznaky premenstruačního syndromu, jakými jsou bolesti hlavy, bolesti v pánevní oblasti, napětí v prsou či změny nálad. Hormonální antikoncepce působí preventivně proti závažným chorobám jako rakovina vaječníků, či děložní sliznice, proti některým nezhoubným nádorům prsu a určitým typům cyst na vaječnících a v prsou. „Studie také dokazují, že u žen, které užívají hormonální antikoncepci, je výrazně nižší výskyt mimoděložního těhotenství. Pozitivní účinky byly prokázány i při akné,“ dodává docent Fait.

Tabletky jsou diskrétní

Antikoncepční přípravky se dělí na hormonální a nehormonální, krátkodobé a dlouhodobé, vratné a nevratné, kam patří sterilizace. Právě hormony jsou však podle gynekologů přidanou hodnotou pro ženy, které antikoncepcí nechtějí řešit jen samotnou prevenci otěhotnění. Hormonální antikoncepce se vyrábí ve formě pilulek, vaginálních kroužků, náplastí, injekcí, podkožních implantátů či nitroděložního tělíska. Tabletová forma však zůstává stále první volbou žen, jistě i proto, že je diskrétní, má jednoduché užívání a je možné ji kdykoliv přerušit nebo změnit.

Tělo a „cizí“ hormony

Pro ženské tělo jsou typické hormony estrogen a progesteron. Jim odpovídají syntetické hormony, které se nacházejí v tabletové antikoncepci buď v kombinaci estrogenu s gestagenem, což je syntetický progesteron, nebo je obsahem hormonální antikoncepce pouze jeden hormon – gestagen. „Na trhu je velké množství moderních antikoncepčních přípravků, které při správném výběru neškodí zdraví, nezpůsobují přibývání na váze a netlumí chuť na sex. Hormony v antikoncepčních přípravcích sice nejsou tělu vlastní látky, ale svým chemickým složením se jim velmi podobají,“ říká docent Fait. Nejnověji se tabletky zjednodušují a při jejich vývoji se vynechává právě estrogen, který může u některých žen způsobovat nežádoucí vedlejší účinky, především hlubokou žilní trombózu.

Nejpřirozenější gestagen

Gynekologové chválí zvlášť gestagen pojmenovaný drospirenon. Nezpůsobuje zadržování vody v organismu, což může mít souvislost se změnou hmotnosti. Neovlivňuje hodnoty krevního tlaku, dokonce u žen s hraniční hypertenzí krevní tlak snižuje. Kromě toho má příznivý vliv na dobrou kvalitu pleti. Neovlivňuje cholesterol a nemá vliv na srážlivost krve. Jeho vlastnosti jsou tedy blízké přirozenému progesteronu.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1