Které nářadí by vám nemělo doma chybět?

Které nářadí by vám nemělo doma chybět?

V dnešní době, kdy je čím dál větší nouze o šikovné řemeslníky, nezbývá než se spoléhat jen na sebe. Co vše potřebujete, když se rozhodnete stát se sami sobě hodinovým manželem? Musíte v sobě najít odhodlání vzít věci do vlastních rukou, schopnost překonat strach z dělání chyb a samozřejmě i mít nějaké to nářadí.

Bez čeho se neobejdete

Základní seznam nářadí, které potřebuje opravdu každý, je celkem krátký. Pokud vám z něho něco bude chybět, téměř jistě vám potřebný kus vypůjčí nějaký soused nebo známý.

Šroubovák – těch mějte víc velikostí i typů. Malé na dotažení šroubků v brýlích či hodinkách, ploché na staré vypínače a křížové na hračky i nábytek.

Kombinačky – kombinované kleště využijete nejen k přeštípnutí drátů, ale i jako improvizovaný klíč k dotažení či povolení šroubů a matic.

Kladívko – i když nebudete potřebovat přitlouct připínáčky, hřebíky nebo skoby, využijete ho aspoň jednou za rok na klepnutí vánočního kapra.

Vrtačka – elektrickou vrtačku si vyberte s příklepem, abyste dokázali vyvrtat díru do zdi i v paneláku.

Aku šroubovák – s akumulátorovým šroubovákem je stokrát snazší práce než kroutit vruty ručně. Pokud si připlatíte za hodně kvalitní model, můžete mít dokonce aku vrtačku a šroubovák v jednom. Dnešní dobíjecí baterie mají výkon srovnatelný s elektromotory.

Přímočará (kmitací) pilka – elektrická pila, která zvládne seříznout poličku či garnýž a vyřezat nepravidelný tvar ze dřeva, překližky nebo umělé hmoty.

Nezbytné příslušenství

K výše uvedenému nářadí samozřejmě potřebujete různé vrtáky a bity, které podomácku dost dobře vyrobit nejdou. Skládací a svinovací metr lze v případě nouze dočasně nahradit metrem krejčovským nebo školním pravítkem. Když nebudete mít vodováhu, změříte si svislé hrany improvizovanou olovnicí a vodorovné pomocí kuličky nebo sklenky s vodou. Brusku nahradíte smirkovým papírem omotaným kolem kousku dřeva. S trochou vynalézavosti si zkrátka zpočátku vystačíte s málem.

Než vyrazíte do hobby marketu

Své první nářadí si většina lidí koupí v některém hobby marketu, kde si mohou vše prohlédnout a vyzkoušet. Tamní prodavači jsou však odměňováni z prodejů zboží vybraného marketingovým oddělením firmy. Touha dobře vám poradit nepatří mezi jejich primární motivace a navíc je při dnešní fluktuaci zaměstnanců zázrak, když narazíte na zkušeného odborníka.

Před cestou do obchodu si zjistěte co nejvíce informací na stránkách pro kutily i na diskuzích pod nimi. Když budete vybaveni teoretickými znalostmi, neutáhne vás kdekdo na vařené nudli. Nenechte si vyprávět od prodavače v obchodě, který vás nikdy předtím neviděl, co všechno potřebujete a musíte koupit.

Nebojte se začít kutit

Časem pravděpodobně zjistíte, jak skvělé nástroje jsou flexa, mafl, páječka, frézka a další. Přijdete na to, proč je lepší mít víc různých vrtaček, brusek i pil. Jednou možná budete v rukou – ať už na nich bude stále deset prstů nebo méně – držet svářečku či pneumatické nářadí a s úsměvem vzpomínat na své kutilské začátky. Hodně štěstí!

O kutilství si můžete přečíst i v našem předchozím článku: Kutilství na vzestupu. A nebojte se, i ženy mohou kutit - Kufřík s nářadím, seznamte se.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1