Kutilství na vzestupu, aneb proč neustále přibývá domácích kutilů?

Kutilství na vzestupu, aneb proč neustále přibývá domácích kutilů?

Kutilství zažívá v posledních letech novou renesanci. Vrtačku už berou do rukou i bílé kancelářské límečky, matky samoživitelky nebo důchodkyně. Proč? Co způsobilo, že si lidé vybavují domácí dílny nářadím a místo řemeslníků se spoléhají sami na sebe?

Déjà vu aneb nic nového pod sluncem

Když potřebujete něco opravit, vyrobit na míru či smontovat, můžete se obrátit na firmu nebo živnostníka. Jenže firmy se dnes zabývají jen velkými zakázkami a vaše drobné je nezajímají. Živnostník je obvykle tak vytížený, že má čas nejdřív za půl roku. Kdo pamatuje dobu před sametovou revolucí vám potvrdí, že i tenkrát byl kumšt sehnat kumštýře. A bylo třeba pořádně zaplatit stejně jako dnes. Při shánění řemeslníka můžete i dnes zažít podobné pocity marnosti jako za socialismu.

Nejsou lidi – a už nikdy nebudou

Hlavním důvodem nedostatku pracovníků v manuálních oborech je nízké platové ohodnocení a s ním spojená malá společenská prestiž. Už před čtvrtstoletím začalo rapidně ubývat učňů v učilištích a dnes v podstatě chybí jedna generace manuálně šikovných lidí. Ti, kteří jsou k dispozici a nebojí se pracovat, si dnes mohou diktovat svojí cenu a potvrzují tak starou pravdu, že řemeslo má zlaté dno. Nic bohužel nenasvědčuje tomu, že se v dohledné době situace výrazně změní. Východiskem je proto řešení svépomocí.

Zlaté české ručičky může mít každý

Mnozí lidé, kteří se rozhodli vzít věci do vlastních rukou, v sobě objevili skryté vlohy k práci s nářadím. Dokážou si nejen přivrtat poličky na zeď, ale sestrojit třeba vestavěnou skříň nebo patrovou postel. Každému řemeslu se dá naučit, a když nejsou obě ruce levé, kromě oprávněné pýchy přináší soběstačnost i finanční úsporu. Pořízení neznačkového hobby nářadí vás totiž nebude stát více, než čas drahého profesionála.

Skvělá nabídka levného nářadí a blogových kopírovaných textů

S přibývajícím množstvím lidí, kteří se rozhodli dělat sami sobě hodinového manžela, se samozřejmě zlepšovala i nabídka hobby marketů a e-shopů. Trh rychle reagoval a z řemeslníků začal cílit na domácí kutily.

Ruku v ruce s nabídkou špičkových nástrojů i šuntů přichází také nespočet blogů o tom, jak si vybrat správné nářadí a jak dělat to či ono jako profík. Mnoho textů však píší námezdní pisálci, kteří popisované nářadí nikdy v ruce nedrželi a navzájem opisují jeden od druhého. Proto je nutné informace o nářadí i návody porovnávat z více článků a především si vybírat takové zdroje, které jdou více do hloubky.

Kdo nekutí, není Čech

Každým dnem přibývá lidí, kteří berou poprvé do ruky nářadí a nebojí se vstoupit do neznámého prostředí kutilství a opravování svépomocí. Občas něco pokazí, ale poučí se z vlastních chyb a jdou dál. Všichni začínají s obyčejnou vrtačkou a mnoho jich skončí s perfektně vybavenou dílnou, kterou jim může leckterý profesionál závidět. Všichni začínají s pochybnostmi, ale skončí s hrdostí a sebevědomím, které jim může závidět každý, kdo kutit ještě nezkusil.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1