Můj šéf je mladší než já!

Můj šéf je mladší než já!

Pracovat pod mladším šéfem není v dnešním světě nic neobvyklého. Spolu s technologiemi se ženou vpřed i mladí. Svět zrychlil a nikdo z nás nemládne. Na druhou stranu, je skutečně věk tím pravým hlediskem „dobrého“ šéfa?

Pro někoho je skutečnost, že musí poslouchat šéfa i o dekádu mladšího skutečně oříškem a může to oboustranně vyvolávat řadu vypjatých situací. Co s tím a jak v takovém pracovním prostředí fungovat?

Pozor na stereotypy

Pokud ve firmě oznámí jako novinku, že přijde nový nadřízený a ten je o řadu let mladší než ostatní kolegové, má mnoho stávajících zaměstnanců tendenci už dopředu předpokládat, že nebude tak schopný a zkušený, jak by měl. První tip tedy, jak se srovnat s tím, že náš šéf je mladší než my, zní:  „Nepodléhejte stereotypům.“

Ne vždy věk vypovídá o tom, jak moc dobrý vedoucí a manager dotyčný bude. Platí to samozřejmě i obráceně – máte-li podřízené výrazněji starší než vy, ani u nich není dobré se automaticky domýšlet, že budou pozadu a nebudou mít takový přehled jako vy.

Respekt na prvním místě

Vzájemný respekt je v komunikaci a mezilidských vztazích velmi důležitý. Naučte se aktivně naslouchat. Mladší nadřízený může do zavedeného kolektivu přinést nové nápady a nový pohled na věc, prostě protože vnímá svět a dění kolem díky svému věku jinak. Vaše zkušenost a znalost prostředí naopak může zamezit nepříjemným rozčarováním v budoucnu.

Respektem není tiše zuřit, na tváři držet křečovitý úsměv a pokoušet se novému nadřízenému dokázat, že vy to víte lépe. Zároveň respekt neznamená udělat vše, co nový šéf vymyslí bez přihlédnutí k vlastním hodnotám, stylu práce a zkušeností.

Skupina, ne jednotlivec

Pokud máte problém s tím, že váš šéf je mladší než vy, uvědomte si, že jste tým, nikoli skupinka jednotlivců. Máte na starosti úkoly, které je potřeba udělat, na vaší práci pravděpodobně navazuje další činnost (ať už uvnitř firmy nebo směrem k zákazníkovi) a oba jistě máte zájem, aby firma prosperovala. Vždyť bez této skutečnosti vám nebude mít kdo proplatit mzdu.

Co vás motivuje při vaší práci a co je pro vás podstatné? To jsou otázky, které vám pomohou zjistit, zda věk nadřízeného je ten skutečný problém.

Věk je stav mysli

Nezapomínejte, že věk je „jen“ číslo. Kolikrát jsme sami překvapeni, že si skvěle rozumíme s lidmi o dekádu staršími či mladšími. Zaměřte se tedy spíše na osobnost každého jednotlivce. A jde-li vám navíc s vaším šéfem o společný cíl, máte vyhráno.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1